Nyhed
23. juli 2007 | 20:31

Dansk film åbner Homeless World Cup

Mira Jargils dokumentarfilm om de hjemløses VM-triumf i 2004 vises på Rådhuspladsen.
Af Claus Christensen

På søndag fløjter dommeren op for Homeless World Cup i København, hvor 48 nationer og cirka 500 spillere dyster om pokalen. Men fodboldfesten starter allerede lørdag aften kl. 19 med Open Air-filmpremiere på Rådhuspladsen.

Det drejer sig om den charmerende og livsbekræftende dokumentarfilm Mod målet, der følger det danske landsholds vej til triumf ved VM i Göteborg i 2004. Filmen er lavet af det unge og lovende filmtalent, 25-årige Mira Jargil.

"Jeg undrede mig over, at det var muligt at få en gruppe temmelig nedslidte, marginaliserede mennesker med mange nederlag bag sig til at arbejde sammen om et hold mod et fælles mål," fortæller hun. "Men jeg blev hurtigt klar over, at jeg havde ingen forudsætning for at bedømme. Så det måtte jeg finde ud af."

En sand fighter
Mira Jargil greb et kamera og gik, uden filmselskab eller økonomisk støtte, i gang med at filme. Og det varede ikke længe, før hun oplevede en stor identifikation med spillerne, ikke mindst holdets driblestærke angriber, Per Olsson. Han er en sand fighter, der efter en overdosis, som nær havde kostet ham livet, kæmper for at få styr på tilværelsen.

"Når jeg spiller fodbold, kan jeg slå mig fuldstændigt løs og få brændt en masse energi af," siger Per Olsson i filmen. Og nok er ryggen ikke rank som Rommedahls og overblikket ikke helt så køligt som Graugaards, men indstillingen fejler bestemt ikke noget på de hjemløses landshold.

De vil vinde, og anført af en energisk træner lægger spillerne - ti mænd og én kvinde - øller og smøger på hylden og går i gang med forberedelserne, der inkluderer styrketræning, akupunktur, hypnose, vitaminpiller med holistisk effekt og masser af bold ...

Menneskers vilkår
"Jeg blev fascineret af kontrasterne i miljøet, skrøbeligheden og styrken," siger Mira Jargil. "For spillerne handler det om at vinde, men først og fremmest om at vinde over sig selv. Gennem et anderledes VM forsøger jeg at skildre nogle eksistentielle konflikter og belyse nogle menneskers vilkår i vor tid," siger Mira Jargil, der hen ad vejen både fik en producent (Magic Hour Films) og støtte af Danmarks Radio og Det Danske Filminstitut. Hun sendte også filmen til Filmskolen - og er netop blevet optaget på tv-linjen!

Homeless World Cup afholdes for femte gang - og for første gang i Danmark. Der skal spilles omkring 312 kampe på hovedarenaen Rådhuspladsen og Israels Plads.

Undersøgelser viser, at 73 procent af deltagerne får et bedre liv efter at have deltaget i turneringen. Og det er netop, hvad Mira Jargils film med humor og poesi dokumenterer: Fodbold har en fantastisk socialiserende effekt.

Mod Målet kan - ud over lørdag aften på storskærm - også ses gratis under hele VM fra 29. juli til 4. august kl. 13.30 i Gloria Biografen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko