Interview
23. aug. 2022 | 13:21

”Dansk film har brug for Netflix”

Foto | Andreas Bastiansen
Leonora (Sonja Richter) oplever et stort svigt, da hun fanger ægtemanden Christian (Dar Salim) i at være utro med en yngre kvinde.

Barbara Topsøe-Rothenborg står bag den danske Netflix-film Kærlighed for voksne og frygter, at dansk film lukker sig om sig selv, hvis der ikke indgås en ny aftale med streamingtjenesten.

Af Jonathan Lebeda

Det er ikke et dansk biografpublikum, men 221 millioner Netflix-abonnenter, der bliver de første til at se den spændingsfyldte thriller Kærlighed for voksne.

Filmen har store danske navne på rollelisten. Dar Salim og Sonja Richter spiller parret Christian og Leonora, mens Sus Wilkins spiller den unge stjernearkitekt Xenia.

Christian og Leonora lever på overfladen det perfekte liv. Han driver et stort byggefirma, og efter en lang kamp med et alvorligt sygdomsforløb er sønnen Johan erklæret rask.

Kærlighed for voksne er den første danske film, der er produceret direkte til Netflix, og filmen får premiere på streamingtjenesten den 26. august.

”Det har været overraskende fedt at arbejde sammen med Netflix. Jeg havde forventet meget mere styring, men jeg har hele tiden haft min kunstneriske frihed som instruktør,” siger 42-årige Barbara Topsøe-Rothenborg.

Hun har stået bag kameraet med et manuskript af krimiforfatterne Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich, der også har skrevet det populære bogforlæg under pseudonymet Anna Ekberg.

Barbara Topsøe-Rothenborg har tidligere lavet film i USA, hvor hun i 2009 debuterede med spillefilmen The First Time, der er den amerikanske udgave af Kærlighed ved første hik. Hun er glad for igen at lave film til et stort, internationalt publikum.

”Det er lidt skræmmende, at så mange kan dømme ens film. Men som instruktør er det jo en kæmpe våd drøm at lave en film, der kan komme ud til så mange mennesker.”

Fra kærlighed til had
Under den perfekte overflade dulmer katastrofen mellem Christian og Leonora, da hun opdager sin mand være utro med den yngre kvinde Xenia.

Leonora vil ikke forlades og truer med at afsløre Christians pengesvindel, der betalte for sønnens behandling under sygdomsforløbet.

”Jeg har selv været igennem en skilsmisse under arbejdet med filmen, hvor min mand var utro. Jeg tror, at mange vil kunne relatere til den totale afmagt, der opstår efter sådan et svigt af en person, man har elsket så højt. Det kan skubbe mennesker helt ud til kanten,” siger Barbara Topsøe-Rothenborg.

Det gør både Christian og Leonora hævngerrige. De tager hver især ekstreme midler i brug, da de nægter at stå tilbage som taber.

”Filmens stil er mere amerikansk, end vi nok er vant til herhjemme. Det kommer særligt til udtryk i karaktererne, som er komplet uforudsigelige. Man ved aldrig, hvad de kan finde på, eller hvem man skal have sympati for,” lyder det fra instruktøren.

Kærlighed for voksne viser, hvor ekstreme menneskers handlinger kan blive, når kærlighed bliver til had.

”Leonora oplever et kæmpe svigt, og på grund af total afmagt opstår det dybeste had, da hun har elsket sin mand så højt,” forklarer Topsøe-Rothenborg.

Netflix siger stop
Netflix har lige nu sat samarbejdet med danske filmproducenter på pause.

I januar 2022 lavede Producentforeningen og Create Denmark en aftale, der skulle sikre løbende rettighedsbetalinger til de kreative kræfter bag filmene.

Ifølge Netflix, der normalt betaler et engangsbeløb, medfører aftalen, at det ikke længere er økonomisk holdbart at investere i danske film og tv-serier.

Det sker på trods af, at Netflix har haft succes med danske tv-serier som The Rain, Kastanjemanden og Equinox samt spillefilmen Toscana, der fik premiere på Netflix.

Barbara Topsøe-Rothenborg er uforstående over for det danske krav om løbende betalinger.

”Jeg forstår ikke, at man fra Create Denmarks side holder fast i kravet om løbende betalinger. Det gør, at Netflix søger til andre lande. Vi skal prise os lykkelige for, at der er interesse for dansk indhold,” siger Barbara Topsøe-Rothenborg.

Hun har det fint med ikke at få løbende rettighedsbetalinger.

”Jeg tror, antallet af danske instruktører, der har tjent godt på de her løbende rettighedsbetalinger, kan tælles på to hænder. Jeg instruerede en Krummerne-film, der solgte en masse billetter, men der så jeg aldrig en krone.”

Søger nye grænser
Barbara Topsøe-Rothenborg debuterede som helt ung foran kameraet, da hun spillede Nana i tv-serien af samme navn.

Efter tiden i USA vendte hun tilbage til Danmark og har senest instrueret krimiserien Hvide Sande i 2021og tidligere de populære folkekomedier Madklubben og Sjit Happens.

Men gennem samarbejdet med Netflix har instruktøren kunnet søge nye grænser og genrer. Det håber hun også, at flere danske instruktører vil gøre i fremtiden.

”Jeg ville aldrig få lov til at lave denne her thriller i Danmark. Vi er eksperter i socialrealisme, men de sidste femten år har det været meget småt med gysere og thrillere, hvilket er ærgerligt,” siger Barbara Topsøe-Rothenborg.

Hun mener, at der trods de globale streamingtjenesters ankomst stadig vil være rig mulighed for at lave film, som er produceret til det danske biografpublikum.

”Der er så mange vilde talenter i dansk film. Jeg er ikke i tvivl om, at der er et marked for begge dele. Vi skal flytte grænser og udvikle os, så vi ikke står stille herhjemme.”

Trailer: Kærlighed for voksne

Kommentarer

Barbara Topsøe-Rothenborg

Født 1979 i København.

Startede som barneskuespiller med blandt andet rollen som Nana i tv-serien af samme navn.

Flyttede som 21-årig til Los Angeles og arbejdede som instruktørassistent.

Har arbejdet i USA i elleve år, hvor hun instruerede sin første spillefilm The First Time.

Har instrueret populære danske komediefilm- og serier som Madklubben og Sjit Happens.

Kærlighed for voksne får premiere på Netflix den 26. august.

Film og serier

Kærlighed for voksne
2022

Hvide Sande
2021

Madklubben
2020

Perfekte steder
2019

En-to-tre-nu!
2016

Mit 50/50 liv
2016

Krummerne – alt på spil
2014

Sjit Happens
2012

The First Time
2009

© Filmmagasinet Ekko