cannes 2023
19. maj 2023 | 14:03

Dansk hæder i Cannes

Foto | Lucas Hebsgaard

Trine Dyrholm, instruktør Magnus von Horn og Vic Carmen Sonne var til pressemøde i Cannes for at præsentere deres kommende film Den lille syerske.

To af Danmarks førende filmkvinder er havnet på en international liste over de mest indflydelsesrige, mens der i Cannes er kommet nyt om flere danske film.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Et hav af film bliver vist under den igangværende Cannes-festival, som dog også byder på en masse andre brancherelaterede arrangementer.

Og selv om det er småt med danske film på årets udgave af verdens førende festival, er vi alligevel godt repræsenteret på flere måder.

I anledning af Cannes-festivalen har branchemediet The Hollywood Reporter udgivet deres liste med de 40 mest indflydelsesrige kvinder i den internationale filmverden. Og her er blevet plads til hele to danskere!

Der er tale om de to Zentropa-producere og -ledere Louise Vesth og Sisse Graum Jørgensen.

Listen er ikke rangeret, men tæller også magtfulde filmfolk som Bond-producer Barbara Broccoli og den tyske instruktør Maren Ade (Min far Toni Erdmann).

Der er primært producere og andre slags filmchefer på listen, og Ade er mest blevet udvalgt som medindehaver af produktionsselskabet Komplizen Film, der står bag projekter i hele Europa.

Vesth og Graum Jørgensen har stået bag blandt andet Lars von Triers film, Afdeling Q-serien og Susanne Bier og Thomas Vinterbergs film.

De er på vej med Thomas Vinterberg og Nikolaj Lie Kaas’ respektive TV 2-serier Familier som vores og Agent samt Nikolaj Arcels Bastarden og Anders Thomas Jensens næste film.

Spændende titler på vej
På Cannes-festivalen var der i dag også præsentation af fremtidige projekter for den svensk filmfond Film i Väst. I den forbindelse fik vi nyt at vide om tre danske film på vej, deriblandt netop Anders Thomas Jensens næste.

Tilbage til virkeligheden – som ifølge instruktøren kun er en arbejdstitel – handler om bankrøveren Anker, der efter at være kommet ud af fængslet vil finde sit bytte. Men det er kun hans traumatiserede bror Manfred, der ved, hvor pengene er gemt, og han er forsvundet ind i sig selv og har glemt det.

I håbet om at få hukommelsen på gled rejser brødrene tilbage til deres barndomshjem.

De danske film på vej tæller også Frederik Louis Hviids opfølger til spillefilmdebuten Shorta. Den hedder De lydløse og handler om en gruppe, der under finanskrisen i 2008 planlægger det største kup på dansk jord.

Den bliver også produceret af Zentropa ved producer Kasper Dissing med et manuskript af Anders August. Det blev i Cannes afsløret, at Gustav Dyekjær Giese og Amanda Collin spiller to af hovedrollerne, mens også franske Reda Kateb er blandt de medvirkende.

Endelig skal vi også holde øje med svenske Magnus von Horns danskproducerede Den lille syerske. Det er et periodedrama med Trine Dyrholm og Vic Carmen Sonne i hovedrollerne.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko