Nyhed
12. mar. 2012 | 18:15

Dansk kultalbum genopstår på film

Foto | Søren Kierkegaard
City Slang

Lars H.U.G.’s legendariske 80’er-album City Slang genopstår i ny dokumentarfilm, der får premiere i næste uge og bringer hidtil uset koncertmateriale til verden.

Af Jacob Ludvigsen

”Regnvandet driver/ ned ad min arm / jeg er levende,” sang Lars H.U.G. i 1984 på pladen City Slang. Ordene stammede fra Søren Ulrik Thomsens debutdigtsamling af samme navn fra 1981, lyden var rocket med mørk synthesizer og stemmen David Bowie-inspireret dyster.

City Slang var Lars H.U.G.’s første soloalbum og er hans dårligst sælgende album nogensinde.

Men det slog benene væk under den danske musikundergrund og var den lydlige inkarnation af de kuldsejlede 80’ere. ”Måske den mest spændende musikalske opdagelsesrejse begået nogensinde inden for dansk rock,” som musikeren Jens Unmack har formuleret det på sin blog.

Tæt på skraldespanden
Da albummet kom frem, drog Lars H.U.G. og vennerne på turné og opførte en slags teaterkoncert, Lars Autoophug Show, der blev optaget på video på Svalegangen i Aarhus og senere sendt på DR.

Med på filmholdet dengang var Torben Skjødt Jensen, som siden er blevet en anerkendt dokumentar- og videokunstinstruktør. Og nu genopliver Torben Skjødt Jensen det berømmede album og de gamle koncerter i dokumentarfilmen City Slang Redux, der får premiere i Aarhus 19. marts, Aalborg 21. marts og København 25. marts.

Filmen består både af optagelserne fra Svalegangen og helt nye interviews med Lars H.U.G. og Søren Ulrik Thomsen.

”I forbindelse med et andet projekt var jeg på opdagelse i DR’s arkiver. Og pludselig stod jeg med den gamle udsendelsesmaster med City Slang. De var ved at rydde op og skulle til at smide den ud. Men jeg nåede heldigvis at få fingre i den. Det var jo fra før VHS’ens tid, så det var den eneste kopi af udsendelsen,” fortæller Torben Skjødt Jensen.

Genindspillet støj
En måneds tid efter døde musikeren Hilmer Hassig, der spillede med Lars H.U.G. på City Slang-turnéen. Ved afskedskoncerterne i Vega blev et par klip fra de gamle optagelser vist, og Torben Skjødt Jensen mærkede straks, at der var interesse for det autentiske tilbageblik.

”Der stod 8-900 mennesker, og mange sagde: ’Hvad er dog det, det har vi aldrig set før.’ Så Lars og jeg så på hinanden og sagde, at det skal vi da gøre noget ved.”

DR-udsendelsen indeholdt kun syv af sangene fra koncerten, men i sine gemmer fandt Torben Skjødt Jensen råmaterialet. City Slang Redux indeholder således alle elleve sange fra koncerten og bringer på den måde klip frem, der aldrig før har set dagens lys.

Både lyd- og billedside har samtidig fået en overhaling.

”Vi har restaureret lydsiden, og Lars og kumpanerne har genindspillet den industrial noise-lyd, de skabte ved den originale koncert. Og så har jeg strammet lidt op i klipningen og billedsiden generelt,” siger Torben Skjødt Jensen.

Et spark bagi
I filmen filosoferer Søren Ulrik Thomsen og Lars H.U.G. over forskellen mellem tidsånd og universel kunst.

”Det var vigtigt for dem, at filmen blev mere ambitiøs end bare at genoplive de gamle optagelser. Så Søren Ulrik kom hurtigt på den tematik: Hvordan bliver noget tidsløst? Og hvor bevidst kan man som kunstner være om det?” siger Torben Skjødt Jensen.

Men ud over at komme med på et nostalgisk trip 30 år tilbage i tiden, hvad skal et nutidigt publikum så bruge City Slang til?

”Hvis jeg skal pege på et budskab, er det nok – i de her groteske X Factor- og talentprogram-tider – at give de unge mennesker et spark bagi og vise, at man kun bliver god af at øve sig, og hvis man har et talent, man kan udvikle.”

”I dag bliver der brugt utrolig mange ressourcer på reklamer og alt det uden om musikken og meget lidt tid i studierne. Men unge musikere skal ikke føle, de er langsomme, hvis de har brugt et halvt år på en plade. Lars H.U.G. brugte tre år på at lave City Slang,” siger Torben Skjødt Jensen.

Efter biografvisningerne i Aalborg, Aarhus, Odense og København bliver City Slang Redux vist på DR K i løbet af 2012.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko