Nyhed
18. aug. 2020 | 11:59

Dansk sensation nomineret til stor pris

Foto | Per Arnesen
I Onkel prøver den unge kvinde Kris (Jeanette Søndergaard) både at passe sin onkel (Peter H. Tygesen) og snakke med byens ungersvend (Tue Frisk Petersen).

Efter succes blandt anmeldere og publikum er Onkel med i spil til at vinde Nordisk Råds Filmpris, hvis tidligere vindere tæller Lars von Trier og Thomas Vinterberg.

Af Nicki Bruun

Ekkos anmelder var begejstret, da det sønderjyske drama Onkel fik premiere i slutningen af sidste år. 

Det samme var resten af landets anmelderskare, og historien om en halvinvalid gårdmand og hans omsorgsfulde niece blev med 40.000 solgte billetter i biografen en lille sensation i den danske filmbranche. 

Nu er filmen også blevet valgt som den danske kandidat til at vinde Nordens mest eftertragtede filmpris: Nordisk Råds Filmpris. 

Det er netop blevet besluttet af den danske jury bestående af filmkritikerne Per Juul Carlsen, Jakob Wendt Jensen og Eva Novrup Redvall. Tidligere vindere af prisen tæller blandt andre Lars von Trier og Thomas Vinterberg for henholdsvis Antichrist og Jagten

”Jeg er meget overvældet og enormt beæret over at være nomineret til Nordisk Råds Filmpris,” udtaler instruktør Frelle Petersen i en pressemeddelelse. 

”Det betyder meget for mig at følge i fodsporene på nogle af Nordens dygtigste filmmagere, og jeg er glad for, at en film, der er så manifesteret i et autentisk lokalmiljø, kan vække glæde, begejstring og genkendelse i andre dele af verden.”

Islands jul og finsk sexeventyr
Onkel skal traditionen tro konkurrere med film fra de fire andre nordiske lande.

Norge ser i år ud til at stå stærkt med det hårdtslående drama Barn, som Ekkos anmelder gav fem stjerner. Dag Johan Haugeruds film foregår på en skole, hvor et barn slår et andet ihjel.

Det svenske bud kommer fra instruktøren Amanda Kernell, der debuterede flot med den imponerende debut Sameblod fra 2016. Hendes opfølger hedder Charter og handler om en kvinde, der efter en skilsmisse ulovligt flygter til de kanariske øer med sin søn.

Fra Island er instruktøren bag Sparrows og Volcano – Rúnar Rúnarsson – tilbage med Echo. Det er en film om juletiden, der er fortalt gennem 56 små vignetter, og som får dansk premiere den 3. december.

Endelig har Finland valgt at nominere en film med den engelske titel Dogs Don’t Wear Pants. Den fik premiere på sidste års Cannes-festival og er en sort-humoristisk komedie om en mand, der efter at have mistet sin kone kaster sig ud i et erotisk bdsm-eventyr.

Seks danske vindere
Nordisk Råds Filmpris bliver i år uddelt for syttende gang til en film, der bærer stor kunstnerisk kvalitet og originalitet samt er forankret i nordisk kultur.

Danske filmskabere har vundet prisen seks gange. Den seneste gang var sidste år, hvor May el-Toukhys kritikerroste og prisvindende drama Dronningen løb med hæderen og præmien på 350.000 kroner.

Dette års vinder offentliggøres tirsdag den 29. oktober under Nordisk Råds session i Reykjavik, hvis coronakrisen vel at mærke tillader det.

Trailer: Onkel

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko