Nekrolog
11. sep. 2018 | 17:55

Ungdomsstjerne fra 70’er-film er død

Foto | Peter Roos
To unge mænd (Ole Meyer og Allen Olsen) bliver i Forræderne jagtet af både den tyske besættelsesmagt og den danske modstandsbevægelse, fordi de er deserteret fra Frikorps Danmark, som kæmpede på tysk side.

Ole Meyer slog igennem i nyskabende ungdomsfilm og havde en hovedrolle i Forræderne, men er nu gået bort i en alder af 59 år.

Af Nicki Bruun

”Man må ikke udslette sin egen identitet, når man går ind i en rolle. Det kan godt være, at min ’barnesjæl’ stråler igennem mange af mine roller, men det synes jeg også den skal.”

Sådan sagde skuespilleren Ole Meyer (f. 1959) til Berlingske i 1986, hvor den unge mand allerede havde medvirket i et tocifret antal film. Efter længere tids sygdom gik han bort den 30. august i en alder af 59 år, oplyser hans ekskone Benedikte Willumsen til Filmmagasinet Ekko.

Hun fortæller, at der i går var en mindehøjtidelighed for Meyer på Rigshospitalet. Han bliver i morgen begravet på Bispebjerg Kirkegård.

Spontanitet og indlevelse
Ole Meyer brød igennem i anden halvdel af 70’erne med roller i Lasse Nielsen og Ernst Johansens ungdomsfilm La’ os være, Måske ku' vi og Du er ikke alene.

Filmene blev aktuelle igen tidligere i år, da historier om overgreb af de to instruktører kom frem i Ekko og TV 2-dokumentaren De misbrugte filmbørn.

”Meyer har naturtalentets spontanitet og indlevelse, når han giver den som langhåret rod i La’ os være (1975), Måske ku' vi (1976) og Terror (1977),” skriver Morten Piil i Danske Filmskuespillere.

”Samtidig udstråler han noget ufærdigt og uskyldigt, der forsoner med hans figurers ubehagelige sider. Man aner hele tiden den gode dreng på bunden.”

På sammenbruddets rand
Brønshøj-drengen Ole Meyer gik ud af skolen og flyttede hjemmefra som sekstenårig. Han blev bydreng på Det Kgl. Teater og spillede op gennem 80’erne teaterroller på blandt andet Fiolteatret og i Den Grå Hal.

Ole Meyer startede også på Statens Teaterskole, som han dog forlod i utide for at spille en nazistisk opdraget godsejersøn i Ole Roos’ Forræderne fra 1983.

”Konstant på sammenbruddets rand leverer han nervespil af så stor intensitet, at han efter eget udsagn havde svært ved at slippe rollen, da optagelserne var forbi, og oplevede en psykisk krise,” skriver Morten Piil.

I filmen spiller Ole Meyer en hovedrolle over for Allan Olsen, som Meyer også spillede sammen med i Johnny Larsen. Efter Forræderne kæmpede Ole Meyer med karrieren og fik psykiske problemer efter en psykose fremkaldt af stoffer.

Han havde enkelte roller i 90’erne som værtshus-stamgæsten Speedy i Christian Braad Thomsens Den blå munk og som pilleædende rocker i nogle afsnit af tv-serien Taxa. Værtshusgæst spillede han også i 00’erne, hvor han kunne ses i et afsnit af Rejseholdet og spillefilmen Charlie Butterfly, der blev hans sidste rolle.

Trailer: Forræderne

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko