Uskyldstabet
11. mar. 2018 | 13:17 - Opdateret 12. mar. 2018 | 16:45

”Lasse Nielsen forsøgte at lokke mig til sex”

Foto | Andreas Fischer-Hansen
Søren Barnstein Christiansen (tv.) og Ivan Baumann (th.) under optagelserne af La’ os være fra 1975. Efterfølgende mødtes de begge med instruktøren Lasse Nielsen, men med vidt forskelligt resultat.

Ungdomsskuespilleren Ivan Baumann fortæller om sit møde med instruktøren Lasse Nielsen, da han var fjorten år: ”Havde jeg ikke sagt fra, var jeg endt nøgen.”

Af Claus Christensen

Det var entertaineren og journalisten Anders Lund Madsen, der med en artikel i Jyllands-Posten den 10. august 2008 satte ungdomsinstruktøren Lasse Nielsen i et kritisk lys.

Madsen skrev, at han i 1978 besøgte Lasse Nielsen i den tro, at de skulle tale om en rolle i en kommende film. Men det viste sig, at den 28-årige instruktør havde mere fysiske hensigter, da han satte sig lidt for tæt på den fjortenårige dreng i sofaen.

”Lasse skriver ikke mine svar ned. Han lytter heller ikke særlig meget til, hvad jeg siger, for han sidder nu helt tæt på min højre skulder i sofaen med hele hånden inde under min trøje. ’Bliver du nervøs, når jeg rører ved dig, Anders?’ spørger Lasse og kærtegner mig i nakken,” skriver Anders Lund Madsen, der over for Ekko tilføjer:

”Det er præcis sådan, jeg forestiller mig, at en slesk instruktør vil gøre for at komme i kanen med en skuespiller.”

En slags indrømmelse
Lasse Nielsen har siden da kategorisk afvist Madsens beretning, men i et eksklusivt interview med Ekko for nylig gav han noget, der lignede en indrømmelse.

”Det kan jeg ikke huske, men hvis han husker det, vil jeg godt sige undskyld til den fjortenårige Anders Lund Madsen. Det var ikke min mening,” sagde Lasse Nielsen.

Nu går en ny, ung skuespiller frem i Ekko og fortæller, at han har oplevet nøjagtigt det samme som Madsen.

”Hvad fanden sker der? Skal vi ikke tale om film? Der bredte sig et voldsomt ubehag inde i mig, og så fik jeg travlt med at komme hjem,” erindrer Ivan Baumann, som i dag er 56 år.

Bare et påskud
Ivan Baumann havde en rolle i Lasse Nielsen og Ernst Johansens nyskabende debutspillefilm La’ os være fra 1975. Filmoptagelserne foregik i Lemvig, og dem har Baumann kun positive minder fra.

”Når jeg har tænkt tilbage, har det altid være med tanker om et godt kammeratskab og sjove voksne. Lasse var introvert og kejtet og havde nogle bizarre idéer om, hvordan scenerne skulle optages. Ernst var stik modsat: ekstrovert og festlig. Jeg spillede meget bordtennis med ham i pauserne.”

Men noget tid efter filmen blev Ivan Baumann kontaktet af Lasse Nielsen.

”Han ringede mig op og sagde, at han var i gang med at arbejde med en ny film, som måske skulle optages næste sommer. ’Jeg skal bruge nogle skuespillere, og jeg kunne godt tænke mig, at du var med. Kan du ikke komme ind og besøge mig? spurgte han.”

Ivan Baumann ville gerne gentage den gode oplevelse, så han sagde ja og tog ud til Lasse Nielsens lejlighed i Nordvest-kvarteret i København.

”Det var en lille toværelseslejlighed med en stue og et soveværelse, hvor vi havnede i. Han sagde, at vi skulle se nogle film, som havde en betydning for den kommende film. Men det var bare et påskud for at få mig derind.”

Ivan Baumann sagde fra. Det accepterede Lasse Nielsen, og Ivan hørte aldrig siden fra instruktøren.

– Hvad ville der være sket, hvis du ikke havde sagt fra?

”Så var jeg nok havnet uden tøj på. Det var tydeligt, at han forsøgte at lokke mig til sex.”

Et almindeligt liv
Det har været chokerende for Ivan Baumann at høre de oplysninger, som de seneste år er kommet frem. Ernst Johansen blev i 1981 dømt for at have haft sex med flere mindreårige piger, mens han optog Krigernes børn i vinteren 1978-79.

Og forleden kunne Ekko fortælle om to af Ivans medspillere i La’ os være, Søren og Bjørn, der efter filmen begyndte at komme privat hos Lasse Nielsen og have sex med ham.

Begge er døde i dag. Bjørn døde allerede i 1980’erne af en overdosis, mens Søren døde sidste år efter et liv med et voldsomt alkoholmisbrug.

”Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad der kunne være sket, hvis jeg ikke havde været stærk nok til at sige farvel og tak til Lasse Nielsen. Jeg har jo haft et helt almindeligt liv, og det har nogle af de andre drenge tydeligvis ikke haft,” siger Ivan Baumann.

Lasse Nielsen afviser de nye anklager. I en mail skriver han, at han på det tidspunkt, hvor Ivan hævder at have besøgt ham, boede hjemme hos sin mor og stedfar.

La’ os være (1975, første del)

Kommentarer

Ekko #77

Stort tema om sex og magt i det nye magasin, hvor vi beskriver overgreb i 70’ernes ungdomsfilm.

På nettet findes en kort version: Overgreb i danske ungdomsfilm.

I Annes dagbog fældede filminstruktør mindes en række kilder pigen, der med sit selvmord afslørede en instruktørs seksuelle omgang med mindreårige.

Lasse Nielsen har i ”TV 2 kalder mig pædofil-instruktøren” givet et eksklusivt interview til Ekko. TV 2 svarer på kritikken.

I Søren og Bjørn var helt alene fortæller vi om to af de unge skuespilleres tragiske skæbne. 

TV 2-dokumentaren bliver vist ved gallaåbningen af Cph:Dox den 14. marts kl. 19

Det nye nummer kan købes i kiosker eller bestilles her.

© Filmmagasinet Ekko