Nyhed
24. feb. 2022 | 15:54

Danske filmskabere evakuerer ukrainere

Foto | Final Cut for Real
Drengen Oleg vokser op i et barsk miljø i det østlige Ukraine, hvor truslen om krig og invasion fra Rusland hele tiden lurer i kulissen.

Simon Lereng Wilmont og producer Monica Hellström har hjulpet med at få evakueret de medvirkende fra deres prisbelønnede film om livet i det krigsplagede Østukraine.

Af Nicki Bruun

I disse timer udvikler situationen i Ukraine sig voldsomt. Landets indbyggere flygter i stor stil, mens det russiske militær rykker nærmere.

De flygtende tæller blandt andet den familie, som danske Simon Lereng Wilmont skildrer i sin rørende dokumentar Olegs krig – en barndom i krigens skygge, også kendt under den internationale titel The Distant Barking of Dogs.

Instruktøren har sammen med produceren Monica Hellström fra det Oscar-nominerede filmselskabet bag Flugt, Final Cut for Real, hjulpet med at evakuere filmens unge hovedperson Oleg og hans bedstemor Alexandra fra deres hjem i Østukraine.

”Jeg har lige hørt, at børnene er blevet evakueret til et sikrere område længere inde i landet, så de ikke er truet af bombardementer. Deres liv er stadig i fare, så vi har på filmholdet besluttet at evakuere Alexandra og Oleg midlertidigt til den vestlige del af Ukraine,” siger Simon Lereng Wilmont til Nordisk Film & TV Fonds nyhedstjeneste.

Dokumentaren handler især om, at Alexandra ikke har lyst til at flygte fra sit hjemland, selv når truslen om forestående krig bliver særdeles konkret.

”Det krævede noget overtalelse, men hun kunne godt se, hvor kritisk situationen var blevet,” udtaler Monica Hellström om, hvordan det lykkedes filmskaberne at evakuere ukrainerne.

Separatistkrigen
Simon Lereng Wilmont havde for nylig verdenspremiere på sin nye A House Made of Splinters på den amerikanske Sundance-festival, hvor Ekkos udsendte gav filmen fem stjerner.

Den følger børnene på et børnehjem i den østukrainske by Lysychansk, hvor situationen lige nu er ret kaotisk, som man kan få indtryk af i medier over hele verden.

”Dramaet bliver ikke mindre af, at man ser det med den smertelige bevidsthed om, at frontlinjen i separatistkrigen kun er 32 kilometer fra børnehjemmet, som en indledende tekst minder os om,” skriver Niels Jakob Kyhl Jørgensen i sin anmeldelse af filmen og fortsætter:

”Lysychansk var kortvarigt på de pro-russiske separatisters landkort i 2014. Hvis konflikten igen bryder ud i lys lue, kan det samme meget vel ske igen, før filmen når ud til et bredere publikum.”

A House Made of Splinters bliver vist på årets udgave af den danske dokumentarfestival Cph:Dox, der løber af stablen fra 23. marts til 3. april.

Trailer: Olegs krig

Kommentarer

A House Made of Splinters

Danskproduceret dokumentar om børnehjemsbørn i det østlige Ukraine.

Instrueret af Simon Lereng Wilmont og produceret af Monica Hellström.

Har vundet priser på festivalerne i Sundance og Göteborg.

Vises fredag den 4. marts kl. 19 i Grand Teatret i forbindelse med afsløringen af programmet for Cph:Dox.

© Filmmagasinet Ekko