Nyhed
29. apr. 2014 | 14:05

Dansker tager over efter Martin Scorsese

Foto | DR
Der blev i 2012 sagt endeligt farvel til Sarah Lund (Sofie Gråbøl) med afslutningen på Forbrydelsen III. Nu skal seriens ophavsmand prøve kræfter med en stor international krimifilm.

Manden bag Forbrydelsen skal forvandle en populær norsk kriminalroman til en film sammen med svenske Tomas Alfredson, der erstatter Martin Scorsese i instruktørstolen.

Af Daniel Pilgaard

Manuskriptforfatter Søren Sveistrup holdt godt to millioner danskere bundet til sofaen gennem Forbrydelsens tre sæsoner på DR søndag aften. 

Nu skal den 46-årige Sveistrup bevise, at han også kan stå distancen og levere nordisk nervepirrende krimidrama i en international spillefilm.

Danskeren er blevet hyret til at skrive manuskriptet til Snemanden, der bliver en filmatisering af Jo Nesbøs populære, norske krimi om vicekommissæren Harry Hole.

Det skriver branchebladet Variety

Scorsese har ikke tid
Søren Sveistrup skal skrive filmen sammen med svenske Tomas Alfredson, der overtager instruktørstolen efter ingen ringere end Martin Scorsese.

Det var længe på tale, at Scorsese var i spil til at stå i spidsen for filmen. Men allerede sidste år annoncerede Universal og britiske Working Title Film, at man var på udkig efter en erstatning, da den 70-årige instruktør ikke havde den fornødne tid projektet.

Martin Scorsese er dog nu tilknyttet filmen som producer. 

Millionsalg i seriemord
Snemanden følger Harry Holes opklaring af en række mord på kvinder i Oslo. Gerningsmanden bygger hver gang en snemand ved siden af liget.

Det er endnu uvist, hvem der skal medvirke, og om handlingen forbliver i Norge. 

Jo Nesbø har solgt over 23 millioner bøger. Snemanden er den syvende bog i serien om Harry Hole, der indtil videre omfatter ti bind. 

Noir på verdenskortet
Processen fra bog til manus er nyt for Søren Sveistrup, der ikke før har skrevet spillefilm. Han er uddannet manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole i 1997 og fik sit gennembrud med DR’s romantiske dramaserie, Nikolaj og Julie.

Med Forbrydelsens internationale succes satte han skandinavisk noir på verdenskortet med seriens mørke og rå univers. Sveistrup var medforfatter på den amerikanske genindspilning, The Killing

Han har formodentlig fået jobbet på Snemanden på grund af den anerkendelse, som Forbrydelsen har fået.

Lindgren før Nesbø
Danskeren får en stærk partner i Tomas Alfredson, der er manden bag den Oscar-nominerede filmatisering af John le Carrés krimi, Dame, konge, es, spion.

Den 49-årige instruktør brød igennem med det socialrealistiske vampyrdrama Lad den rette komme ind i 2008. I december er han aktuel med en svensk finansieret, men engelsksproget filmatisering af Astrid Lindgrens eventyrlige fortælling om Brødrene Løvehjerte. Den har et budget på næsten 300 millioner kroner.

Der går formodentlig et par år, inden Snemanden rammer det hvide lærred.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko