Nyhed
22. jan. 2019 | 11:18

Danskerne indtager Berlin

Foto | Per Arnesen
Amerikanske Zoe Kazan og franske Tahar Rahim spiller to af hovedrollerne i Lone Scherfigs internationale drama The Kindness of Strangers, der vises som åbningsfilm på Berlin-festivalen.

Mere eller mindre danske film af Lone Scherfig og Omar Shargawi er på plakaten, når den hæderkronede Berlinale løber af stablen i næste måned.

Af Nicki Bruun

I disse dage deler diverse foreninger og organisationer priser ud til sidste års bedste film med den forestående Oscar-uddeling som den store finale.

Men vi er også startet på en ny festivalsæson, hvor dette års mest spændende film får verdenspremiere forskellige steder i verden.

Et af dem er den hæderkronede festival i Berlin, der løber af stablen 7. – 17. februar, endnu engang med deltagelse af Ekkos udsendte, der skriver dagbog hjem om filmene.

Han får mulighed for at opleve en ny film af Omar Shargawi, der har titlen Western Arabs. Den handler ligesom instruktørens dokumentar Fra Haifa til Nørrebro fra 2010 om hans familie og særligt forholdet til faren, der kom til Danmark fra Mellemøsten og fik Shargawi og hans to brødre med en dansk kvinde.

”Jeg er glad for, at min far får sin stemme hørt på det store europæiske lærred. Det er en relevant historie, der ikke kun omhandler mig og min families personlige problemer,” fortæller Omar Shargawi, der har palæstinensisk baggrund, i en pressemeddelelse.

”Jeg tror, den vil eksemplificere mange af de familier i den vestlige verden, der også har flygtningebaggrund. Familier, som har lidt under krig og kaos, og som har undsluppet det ved at flygte fra deres hjemlande. Det er den fortælling, jeg gerne vil fortælle, mere end fortællingen om min familie.”

Det danske udland
Western Arabs
er produceret af danske Snowglobe. Selskabet har også været med til at skabe brasilianske Divine Love og colombianske Monos, der vises både på Sundance og i Berlin, hvor alle tre film er i programmet Panorama.

Berlinalen bliver i år åbnet af en dansker, nemlig Lone Scherfig. Hun sparker løjerne i gang med det internationale drama The Kindness of Strangers, der har Zoe Kazan og Andrea Riseborough i hovedrollerne samt David Dencik og Esben Smed på rollelisten.

Filmen er en dansk co-produktion med det danske filmselskab Creative Alliance i førersædet og med Det Danske Filminstitut og Copenhagen Film Fund blandt støttegiverne. The Kindness of Strangers er i hovedkonkurrencen om den såkaldte sølvbjørn i Berlin.

Her finder man også en anden film med dansk islæt.

Ud og stjæle heste af Hans Petter Moland (Flaskepost fra P) har Zentropa blandt producenterne og Danica Curcic på rollelisten. Det er en filmatisering af Per Pettersons bog om en mand, der tænker tilbage på sin fortid med faren.

Blandt andre interessante titler i hovedkonkurrencen kan nævnes den franske provocateur Francois Ozons nye film, Grâce à Dieu, samt kinesiske Zhang Yimous One Second og polske Agnieszka Hollands Mr. Jones.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko