Nyhed
11. sep. 2017 | 23:31

The Dark Tower runder 100 millioner dollars

Foto | Sony Pictures Entertainment
Gunslingeren Roland knytter sig til drengen Jake i Nikolaj Arcels The Dark Tower. Filmen blev haglet ned af kritikerne, men selskabet har bakket op om Arcel i tiden efter premieren.

”Det er en god afslutning,” siger Nikolaj Arcel om sin udskældte eventyrfilm, der nu er blevet den bedst sælgende film af en dansk instruktør nogensinde.

Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Nikolaj Arcel har fået plaster på såret.

Efter at have udstået sin karrieres værste anmeldelser for Stephen King-filmatiseringen The Dark Tower kan den danske instruktør fejre, at filmen har rundet et skarpt hjørne ved billetlugerne.

I skrivende stund har eventyrfilmen nemlig indtjent 107,3 millioner dollars. Den er dermed blevet den bedst sælgende film af en dansk instruktør nogensinde.

”Det er superfedt!” siger instruktøren, da vi fanger ham over telefonen. ”Det er en sjov rekord at have.”

Sammen med Rasmus Heisterberg stod Arcel også bag manuskriptet til den tidligere rekordholder, Mænd der hader kvinder, der indtjente 104,3 millioner dollars (som dog havde et budget på beskedne tretten millioner dollars).

”Jeg kan huske, at vi blev lige så glade, da vi ramte den rekord for nogle år siden,” siger instruktøren, der dog insisterer på, at han ikke har slået sin egen rekord.

”Det var jo Niels Arden Oplev, der instruerede den!” som Arcel understreger. ”Men det er også rart, fordi den har kostet 60 millioner dollars, og nu når den i hvert fald op på 120-130 millioner verden over. Så den tjener sig hjem, og det er fedt.”

Et samstemmende kor
Nikolaj Arcel indrømmer, at det har været en hård omgang.

– Giver det lidt genrejsning efter de negative anmeldelser?

Nikolaj Arcel sukker.

”Jeg er nødt til bare at være i zen omkring det der. De fleste, der har set den, har enten været rigtigt glade, eller også har de sagt, at den slet ikke er så slem, som anmelderne skriver.’”

Selv om kritikerne i vid udstrækning nedsablede The Dark Tower ved premieren, tog publikum bedre imod filmen. Hjemmesiden CinemaScore, der lader biografgængere give karakter til nye film, melder således, at filmen har fået et B+, der kan oversættes til et tital med pil opad.

Til sammenligning viser hjemmesiden RottenTomatoes, at kun seksten procent af de professionelle anmeldere er positivt stemt.

”Pludselig var der et samstemmende kor, hvor alle bare fulgte med og skrev, hvad andre skrev,” lyder det fra Nikolaj Arcel, som roser sit selskab for at bakke op i tiden efter premieren.

”Og jeg synes egentlig, at Danmark har været meget fed. Det var alligevel halvdelen af de medier, jeg i hvert fald selv læser, der har været søde ved den. Så jeg vælger at se rekorden som en god afslutning. Og så er det egentlig bare videre.”

Forbereder Kennedy-film
Selv om 107 millioner dollars er en formue i dansk sammenhæng – 664 millioner danske kroner – er det en ret beskeden indtjening for en amerikansk blockbuster.

Gyseren It, der også er baseret på en roman af Stephen King, har således indtjent 123 millioner dollars hen over weekenden, den bedste åbning for en gyser nogensinde.

Derfor er det stadig uvist, om der bliver givet grønt lys til den planlagte prequel-serie i The Dark Tower-universet. Nikolaj Arcel udviklede tv-serien sammen med sin medforfatter på filmen, Anders Thomas Jensen, men han ved ikke, hvad der sker.

”Nej, det har jeg slet ikke noget med at gøre. Jeg har totalt trukket mig fra alt, der hedder Dark Tower.”

Nikolaj Arcel har i stedet travlt med at forberede sig til sit næste projekt, en portrætfilm af Robert F. Kennedy med Matt Damon i hovedrollen.

”Så der er ingen tid til noget som helst andet. Men jeg har heller ikke specielt meget lyst efter den tur, jeg har været på.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko