Nyhed
15. juni 2009 | 18:11

David Lynch går til musikken

Den amerikanske filminstruktør har taget billeder og lagt stemme til konversielt musikprojekt.

Af Jesper Bo Petersen

David Lynch udgiver i samarbejde med den amerikanske musikproducer Danger Mouse og musikeren Sparklehorse en fotobog, Dark Night of the Soul.

Bogen med David Lynch’ foruroligende mareridtsbilleder af forstadens USA kan allerede bestilles på projektets hjemmeside, men det er uden det planlagte album, som fotografierne er illustrationer til.

I foråret begyndte de første mystiske rygter at svirre om projektet. Og i maj kom det så frem, at albummet ikke ville blive udgivet på grund af kontroverser med pladeselskabet EMI.

Truslen om en retssag satte simpelthen en stopper for albummet.

En blank cd
Musikken er færdigproduceret, og bogen får da også en cd hæftet på sig – en blank cd, påtrykt en slet skjult opfordring til selv at downloade musikken ulovligt på nettet og brænde albummet.

”Af juridiske grunde indeholder den medfølgende cd-r ingen musik. Brug den som du har lyst til,” står der på cd’erne.

Danger Mouse og Sparklehorse har komponeret musikken til de tretten numre på det ikke eksisterende album. Askillige prominente navne har lagt tekst og stemmer til, blandt andre Iggy Pop, The Flaming Lips, Gruff Rhys fra Super Furry Animals, Julian Casablancas fra The Strokes, Suzanne Vega – og David Lynch!

Musik er sammenhold
Den amerikanske auteur optræder som sanger på to numre, titelnummeret Dark Night of the Soul og Star Eyes (I Can’t Catch It).

Det er nu ikke første gang, at David Lynch synger. Soundtracket til hans seneste spillefilm Inland Empire indeholder faktisk numre, hvor instruktøren selv lægger stemme til.

”Jeg er ikke musiker, men jeg kan godt spille. Jeg startede med bare at lave lyde, eksperimenterende lyde, og det har ført til mere. Når man ser rigtige musikere, og hvad nogle af dem kan gøre – det er mindblowing,” siger instruktøren til det nye nummer af det engelske filmmagasin Sight & Sound.

”Jeg elsker at være i den verden, det er forrygende. Musikere er afhængige af hinanden. Det handler virkelig om forening og sammenhold. Det er magisk,” siger David Lynch.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko