Nyhed
14. okt. 2020 | 22:27

”De ord er ikke kommet ud af min mund”

Foto | uoplyst
Den syriske instruktør Feras Fayyad er blevet hyldet i hele verden for sine dansk producerede dokumentarer om krigen i hjemlandet, men nu beskyldes han for at have begået en seksuel krænkelse.

Feras Fayyad bliver beskyldt for at have sagt til en ung kvinde, at han tænkte på hende, mens han onanerede. Men den Oscar-nominerede instruktør mener, at sagen bunder i sproglige misforståelser.

Af Nicki Bruun

Det har skabt store bølger i den danske filmbranche, at en tidligere produktionsassistent hos filmselskabet Danish Documentary, Emilia Moth, i Ekstra Bladet stod frem og anklagede den Oscar-nominerede filmskaber Feras Fayyad for krænkende adfærd

En lang række danske filmfolk har underskrevet en erklæring om at støtte ofre for krænkelser og skabe et bedre arbejdsmiljø i den danske filmbranche. 

36-årige Feras Fayyad har selv forholdt sig tavs. Men til et portræt af ham i Berlingske har instruktøren udtalt sig om krænkelsessagen, hvor han blandt andet beskyldes for at have fortalt den unge kvinde, at han tænkte på hende, når han onanerede. 

Ifølge instruktøren, der står bag dokumentarerne The Cave og De sidste mænd i Aleppo om borgerkrigen i Syrien, bunder sagen i kulturelle og sproglige misforståelser. 

”Jeg deler ikke Emilia Moths fortolkning af, hvad der skete til festen i februar 2019,” skriver Feras Fayyad i en e-mail til Berlingske. 

”Alle talte dansk, jeg forstår og taler ikke dansk, og jeg forstod ikke, hvad de snakkede om, indtil en af mændene i mit redigeringshold fortalte mig på engelsk, hvad de grinede af. Øjensynligt handlede det om, at jeg havde sexfantasier om Emilia. Det er ikke ord, der er kommet ud af min mund, og jeg oplevede det som meget ubehageligt og upassende.” 

Tortur og seksuelle overgreb
Der har den seneste tid været adskillige historier om Feras Fayyad i Ekstra Bladet og andre danske medier. 

Her har flere samarbejdspartnere som den danske klipper Steen Johannesen – der er krediteret som medinstruktør af De sidste mænd i Aleppo – fortalt, at filmskaberen var meget opsat på at få æren alene. 

Undervejs er det også kommet frem, at Feras Fayyad blev sendt hjem fra en festival i Sydkorea, da han angiveligt opførte sig seksuelt upassende over for en kvindelig ansat på festivalen. 

Feras Fayyad skriver til Berlingske, at han har oplevet danske medier køre en hetz mod ham. Instruktøren har efter eget udsagn PTSD på grund af tortur og seksuelle overgreb, som fandt sted, da han var fængslet i Syrien. 

”Det har været en voldsom oplevelse at være igennem den kampagne, som er blevet kørt mod mig. Det startede i Tyskland, hvor jeg bor, og hvor de russiske troldehære, der støtter Assads regime i Syrien, angreb mig på internettet, og hvor jeg modtog dødstrusler,” skriver Feras Fayyad til avisen.

”Nu er det kommet til Danmark, hvor jeg også har fået dødstrusler. Jeg har følt mig magtesløs, fordi jeg ikke forstår sproget og kulturen, og jeg har været bange for at tale med pressen.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko