Cph:Dox 2017
24. mar. 2017 | 23:00

De sidste mænd i Aleppo vinder på Cph:Dox

Foto | Larm Film
Byen Aleppo er blevet jævnet med jorden som følge af krigen i Syrien, men en gruppe modige mennesker går med hvide hjelme på ud og redder folk fra ruinerne i De sidste mænd i Aleppo.

Det blev en god dokumentarfestival for de danske film, da en danskproduceret krigsdokumentar vandt, og Mads Brügger og Mikael Bertelsens The John Dalli Mystery fik en Special Mention.

Af Nicki Bruun

Det gik, som Ekkos kritikerpanel, der har bedømt filmene i hovedkonkurrencen på Cph:Dox, forudsagde: den dansk-producerede De sidste mænd i Aleppo vinder festivalens hovedpris Dox:Award.

Det stærke portræt handler om nogle af de modige mænd i hjælpeorganisationen De Hvide Hjelme, der redder civile ud af sammenstyrtede bygninger i den krigshærgede syriske by Aleppo.

Filmen er instrueret af syriske Feras Fayyad, men produceret af danske Larm Film og medinstrueret af klipperen Steen Johannessen. Læs vores interview med dem begge.

Mads Brügger og Mikael Bertelsen er et meget anderledes makkerpar, som vi også har snakket med, men de blev også hædret.

Deres opfølger til DR2-serien Quatraro Mysteriet, The John Dalli Mystery, hvor de atter går på jagt efter sandheden i det skøre EU-univers, fik en Special Mention i hovedkonkurrencen. Det samme gjorde den mystiske og atmosfæriske Gray House, der er instrueret af David Lynch’ søn Austin Lynch.

Festivalens perle
Cph:Dox har delt priser ud i fem andre kategorier her til aften i det nye festivalcentrum Kunsthal Charlottenborg ved Kongens Nytorv.

Af dem kan nævnes Radio Kobani, der vinder konkurrencen F:act Award for sit portræt af en 21-årig kvindes kamp for en holde sin radiostation i live i den krigshærgede by Kobani.

Danske Camilla Magid vinder konkurrencen Nordic:Dox Award for Land of the Free, som stærkt viser livet i den udsatte bydel South Central i Los Angeles.

Men mest nævneværdig er måske filmen, som må se sig spist af med en Special Mention i den konkurrence.

69 Minutes of 86 Days af norske Egil Håskjold Larsen fik seks stjerner af Ekkos anmelder. Det er den stærke historie om treårige Lean, der med sin familie tager den lange rejse fra et græsk flygtningecenter mod Uppsala i Sverige.

Festivalens perle kan ses en sidste gang den 26. marts kl. 21.30 i Park Bio.

Tid til syn eller gensyn
Tradition tro er der blevet sat en række ekstravisninger op på nogle af de mest populære film på Cph:Dox.

Her er der blandt andet mulighed for at se eller gense De sidste mænd i Aleppo den 28. marts i Grand og Rocco, som Ekko holdt arrangement på og gav fem stjerner, i Cinemateket den 27. marts.

Derudover løber festivalen jo også to dage endnu, hvor man stadig kan nå at fange blandt andet Syrien-dokumentaren City of Ghosts den 25. marts. Matthew Heinemans film om krigen mod Islamisk Stat i den syriske by Raqqa har vundet Politikens Publikumspris.

The John Dalli Mystery bliver også vist i morgen den 25. marts på Kunsthal Charlottenborg.

Se den fulde liste med alle ekstravisningerne her.

Cph:Dox 2017


Dox:Award
Vinder: De sidste mænd i Aleppo, Feras Fayyad og Steen Johannessen
Special mention: Gray House, Austin Lynch og Matthew Booth
Special mention: The John Dalli Mystery, Jeppe Rønde

F:act Award
Vinder: Radio Kobanï, Reber Dosky
Special mention: Trophy, Shaul Schwarz og Christina Clusiau

Nordic:Dox Award
Vinder: Land of the Free, Camilla Magid
Special mention: 69 Minutes of 86 Days, Egil Håskjold Larsen

New:Vision Award
Vinder: Life Imitation, Zhou Chen
Special mention: The Lost Dreams of Naoki Hayakawa, Ane Hjort Guttu og Daisuke Kosugi

Next:Wave Award
Vinder: 1996 Lucy and the Corpses in the Pool, Marcos Migliavacca og Nahuel Lahora
Special mention: Phantom of Illumination, Wattanapume Laisuwanchai

Politikens Publikumspris
City of Ghosts, Matthew Heineman

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko