Ekko Shortlist Awards
26. nov. 2018 | 15:01

Den Danske Filmskoles store aften

Foto | Daniel Hjorth
Anna Sophie Lübeck med to af sine venner fra Glad Teater holder statuetten, som instruktør Jesper Dalgaard (nummer to fra højre) modtog for dokumentaren Weltschmerz.

”Det er et helt fantastisk arrangement,” siger to af vinderne ved Ekko Shortlist Awards 2018, Jonas Kærup Hjort og Jesper Dalgaard, hvis Filmskole-perler vandt tre priser hver.

Af Nicki Bruun

Tre priser hver blev det til for både Om en måned og Weltschmerz, da statuetterne blev delt ud ved Ekko Shortlist Awards 2018 i Bremen Teater i lørdags.

Begge kortfilm – henholdsvis et stiliseret, sorthumoristisk drama om nøgne mænd i en mørk udørk og en medrivende dokumentar om en blind teaterdirektør og hendes trup – er nogle af de mest originale på dansk jord i nyere tid.

De er også begge afgangsfilm fra Den Danske Filmskoles årgang, der blev uddannet i 2017. Det er første gang i prisfestens femårige historie, at Filmskolen tegner sig for hele seks priser.

”Det er en fantastisk aften og et helt fantastisk arrangement,” sagde instruktøren bag Om en måned, Jonas Kærup Hjort, kort efter sejren i kategorien ”bedste fiktion”. Filmen vandt også for bedste scenografi til Kirstine Auener og Amalie Skovhus Petersen samt bedste lyddesign til Jonas R. Kirkegaard.

”Jeg ved ikke, om vi er en særligt god årgang, men jeg er mega stolt af alle de mennesker, der er kommet ud fra vores årgang. Men der er jo fantastiske film på Ekko Shortlist alle mulige steder fra. Det er både Filmskolen, Super16 og generelt en bred vifte af steder.”

Smuk holdindsats
Jesper Dalgaards afgangsfilm Weltschmerz slog også en anden rekord ved Ekko Shortlist Awards 2018. Hans dokumentar var nemlig den første af slagsen, som har fået hele fem nomineringer til prisuddelingen.

Succesen fortsatte med en sejr i kategorien ”bedste dokumentar” for Weltschmerz.

”Det har været en rigtig god aften,” sagde Jesper Dalgaard med et lille smil og fortsatte:

”Jeg er enormt glad for, at både skuespillerne og holdet er blevet anerkendt for deres indsats. Det har været en stor oplevelse for alle at være med på filmen.”

Hans dokumentar vandt desuden for bedste fotografering til Valdemar Cold Winge Leisner, mens Johan Carøe og Søren Stenager tog prisen for bedste originale musik. Jesper Dalgaard har også kun rosende ord til overs for sin medvinder Jonas Kærup Hjort, selv om deres film faktisk kæmpede om de samme priser i flere af kategorierne.

”Jonas har lavet en virkelig original og smuk film, så han fortjener at blive anerkendt. Deres film er også en flot holdindsats,” siger Jesper Dalgaard.

Et dejligt afslag
Under showet stod Jonas Kærup Hjort og Jesper Dalgaards sejre for nogle af de henholdsvis humoristiske og rørende højdepunkter ved årets Ekko Shortlist Awards.

Salen brød ud i latter, da Jonas Kærup Hjort i sin takketale fortalte om sit første afslag fra Filmværkstedet. Det var nemlig skrevet af forkvinde for Danske Filminstruktører, Christina Rosendahl, der få sekunder forinden havde overrakt prisen for bedste fiktion til den talentfulde instruktør.

”Men det var skrevet så sødt og med så mange gode råd, at jeg fik lyst til at fortsætte med at lave film,” sagde Jonas Kærup Hjort på scenen til stort bifald.

Enormt bifald var der også, da Jesper Dalgaard gik på scenen med holdet og de medvirkende i Weltschmerz, som følger fire mennesker, der er en del af Glad Teater, hvor skuespillerne har funktionsnedsættelser.

Efter en kort takketale overlod Dalgaard mikrofonen til Anna Sophie Lübeck, der er filmens hovedperson. Den blinde teaterdirektør får i Weltschmerz hjælp af sin trup til at bearbejde følelserne efter et brud med sin kæreste.

”Tak til Jesper for at have taget mig med på denne filmiske rejse,” sagde hun meget bevæget.

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Prisfest for kortfilm og talenter.

Afholdt for femte gang den 24. november.

Aftenens vært var Anders Lund Madsen.

Sponsoreret af C More og støttet af Det Obelske Familiefond og Det Danske Filminstitut.

© Filmmagasinet Ekko