Nyhed
22. feb. 2009 | 15:10

Den omvendte Oscar

Mike Meyers og Paris Hilton blev topscorerne, da The Razzies natten til søndag blev uddelt i Hollywood.

Af Mikkel Kofod

Hvert år i februar hylder Hollywood sig selv ved at uddele Oscar-priser til de film og mennesker, der har markeret sig mest positivt i årets løb. Men dagen inden den traditionsrige ceremoni uddeles de efterhånden lige så traditionsrige Razzies.

The Golden Raspberry Awards (De Gyldne Hindbær), som i år blev afholdt for 29. gang, er berømte og måske især berygtede for at markere de film og mennesker, der har præsteret dårligst i det forgangne år.

I modsætning til sin mere eftertragtede storebror, Oscar’en, er det ikke filmbranchen, men biografgængerne selv, der stemmer på årets værste filmoplevelser.

Meyers og Hilton hyldet
Årets ceremoni fandt sted i går i The Barnsdall Gallery Theatre, Hollywood, hvor Mike Myers og The Love Guru var nomineret til hele syv priser.

Filmen, som handler om canadisk ishockeyspiller, der får hjælp af en indisk kærlighedsguru til at overvinde sin seksuelle præstationsangst, fik dog kun tre priser. Det var til gengæld i den tungeste ende: Værste Film (Marco Schnabel), Værste Mandlige Hovedrolle (Mike Meyers) og Værste Manuskript (Mike Meyers & Graham Gordy).

Paris Hilton fik også tre priser — alle for dårligt skuespil.

I kategorien Værste Kvindelige Hovedrolle fik hun prisen for sit skuespil i The Hottie and the Nottie foran blandt andre Cameron Diaz i What Happens in Vegas og Jessica Alba i The Love Guru. Samme film indbragte hende prisen for Værste Filmpar sammen med Christine Lakin/Joel David Moore. Endelig fik hun prisen for Værste Kvindelige Birolle i Repo! The Genetic Opera.

På mandesiden nøjedes Pierce Brosnan med en enkelt pris, Værste Mandlige Birolle i Abba-musicalen Mamma Mia!

Værste Karriere
Aftenens værste pris gik til den 43-årige instruktør Uwe Boll. Han fik nemlig ikke bare en pris for en enkelt filmisk svipser, men slet og ret for hele karrieren, den såkaldte Worst Career Achievement – en pris, som tidligere er gået til Eddie Murphy.

Tyskfødte Uwe Boll er mest kendt for at lave flere film baseret på computerspil, og titler som Alone in the Dark I +II, BloodRayne I+II og den aktuelle 1968 Tunnel Rats blev fremhævet i begrundelsen.

Aftenens store taber – eller vinder, om man vil – blev instruktøren af Den 6. sans M. Night Shyamalan. Han var både nomineret i kategorierne Værste Film og Værste Manuskript for sci-fi-katastrofedramaet The Happening, men undgik at blive kaldt på podiet.

Tapre tabere
Normalt overrender stjernerne ikke uddelingen af The Golden Raspberry Awards, og i år var ingen undtagelse. Ingen af de nominerede var til stede.

Tidligere har blandt andre Tom Selleck og Tom Greene accepteret at modtage prisen for deres skuespil i Christopher Columbus (1992) og Freddy Got Fingered (2001).

Instruktøren Paul Verhoeven var den første vinder, der rent faktisk selv kom til uddelingen. Det var i 1995, da hans Showgirls fik prisen for både Værste Film og Værste Instruktør.

Halle Berrys takketale
Den største stjerne, der har været til Razzie-ceremonien, er Halle Berry.

Hun modtog i 2004 prisen for Værste Kvindelige Hovedrolle i Catwoman og fik stormende bifald, da hun formede sin takketale som en tillempet version af sin Oscar-tale i 2002, hvor hun vandt for Bedste Kvindelige Hovedrolle i Monster’s Ball.

Det er kun sket to gange, at en skuespiller er blevet nomineret til en Oscar og Razzie for samme præstation.

Det skete første gang for James Coco i 1982 for Only When I Laugh og siden for Amy Irving i Barbara Streisands Yentl i 1984. Ingen af dem vandt dog nogen priser.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko