Nyhed
20. feb. 2014 | 13:31

Dirch-instruktør laver film om minerydning

Foto | Søren Solkær Starbird
Efter succesen med Dirch tager Martin P. Zandvliet hul på et kontroversielt stykke Danmarkshistorie med sin tredje spillefilm, Under sandet.

Martin P. Zandvliet starter til sommer optagelserne til Under sandet om et mørkt kapitel i Danmarkshistorien.

Af Jeppe Mørch

Anden Verdenskrig er i øjeblikket et varmt emne i dansk film. Forleden kunne vi fortælle, at der er en storfilm om Nazi-Tysklands invasion af Danmark den 9. april 1940 på vej.

Nu kaster den succesfulde instruktør Martin P. Zandvliet sig over tiden efter tyskernes kapitulation i 1945.

Filmen har titlen Under sandet, og den refererer til den kontroversielle danske minerydning.

Tysk og dansk soldat
Under besættelsen placerede tyskerne utallige miner langs den jyske vestkyst. Da minerne skulle ryddes efter krigen, tvang de danske myndigheder helt unge, tyske soldater til at gøre det farlige arbejde.

”Martin Zandvliet vil fokusere på spillet mellem en meget ung tysk soldat og en dansk sergent,” fortæller filmens producer Mikael Rieks til Ekko.

Filmen produceres af Nordisk Film i samarbejde med en tysk producent.

Karrieren tog fart
Martin P. Zandvliet startede sin filmkarriere som klipper, inden han i 2007 kom ind på den alternative, selvbestaltede filmskole Super16.

Her nåede han dog aldrig at lave en afgangsfilm. I stedet fik han muligheden for at instruere spillefilmen Applaus (2009), hvorefter karrieren for alvor tog fart.

I 2011 solgte hans anden spillefilm Dirch næsten 500.000 biografbilletter, og ligesom med Applaus blev filmen rost for især karakterskuespillet. Begge film handler om de personlige omkostninger ved at være berømt skuespiller.

Hans tredje spillefilm skal optages i Tyskland og ved Oksbøllejren ved den jyske vestkyst. Optagelserne starter efter planen 30. juni, og for tiden castes der skuespillere i både Danmark og Tyskland.

Under sandet har modtaget over otte millioner kroner i støtte fra Det Danske Filminstitut, hvoraf en million kommer fra den regionale pulje.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko