Oscar 2018
27. dec. 2017 | 19:10

Spådom: Disse film nomineres til en Oscar

Foto | Merie Weismiller Wallace
Ungdomsfilmen Lady Bird med Saoirse Ronan i hovedrollen er en af nyere tids bedst anmeldte film, og mon ikke den får nogle nomineringer ved Oscar-showet 2018.

2018 kan blive et år, hvor underfundige fortællinger blander sig med gys, billedskønhed og smalle film til verdens største filmfest.

Af Casper Hindse

Om en lille måned ved vi, hvem der i 2018 skal valse op ad den røde løber til årets Oscar-fest, som afholdes med alverdens tant og fjas den 4. marts i Dolby Theatre i Hollywood.

Men mon ikke, at der også kommer nogle politiske taler, som sjældent er set lignende. For hvor har der dog være grus i den amerikanske filmmaskine på det seneste.

I forbindelse med #MeToo-kampagnen har stakkevis af filmpersonligheder valgt at springe ud som aktivister, mens andre kryber langs filmstudiernes mure af angst for at komme i søgelyset.

Uanset hvad skal der uddeles 24 priser, og så vidt vides kaldes de stadig alle sammen for ”Oscar” – selv om man måske kunne overveje at lade halvdelen af dem skifte navn til Olivia.

Den idé skal Jimmy Kimmel (der som den første siden Billy Crystal har fået genvalg som Oscar-vært) og hans hold i hvert fald være velkomne til at arbejde videre med …

Ny diversitet
Det amerikanske filmår lader ellers til at være fyldt med masser af interessante film, som allerede er i fuld gang med at dreje ind på opløbsstrækningen frem imod uddelingen af verdens mest glamourøse filmpris.

Akademiet, der uddeler prisen, er på en svær opgave, fordi frontløberfilmenes tone og diversitet er vidt forskellig. Men det er måske også lige, hvad showet har manglet de seneste mange år: diversitet og uforudsigelighed.

Lad os kigge i krystalkuglen og komme med vores bud på, hvem der den 23. januar 2018 kan række armene i vejret på grund af en nominering.

Bedste film
Der er en håndfuld kandidater, som oplever ekstraordinær god buzz for tiden. Den første er en af de bedst anmeldte film i nyere tid: Greta Gerwigs (hende fra Frances Ha) første film som instruktør.

Hendes ungdomsdrama Lady Bird bliver stensikkert nomineret i kategorien ”bedste film”.

Det samme gør den homo-erotiske fortælling Call Me By Your Name og gyserkultfilmen Get Out. Og så ville det i den grad også være en overraskelse, hvis ikke Steven Spielbergs journalistdrama (en genre, Oscar-akademiet elsker) The Post med Meryl Streep og Tom Hanks og den sorthumoristiske Three Billboards Outside Ebbing, Missouri med Frances McDormand i en af sine livs roller, ikke også kommer med.

Men herfra åbner feltet sig en smule op.

Det er nemlig aldrig helt til at vide, hvor mange film der ryger med i hovedkategorien. Ni var nomineret i 2017, mens kun otte klarede cuttet i 2016 og 2015. Ofte vil Oscar-akademiet gerne statuere et eksempel og pege på, hvor godt filmåret har været. Maksimalt ti film kan nomineres, og vi tror, at mindst ni kommer med i et filmår, hvor flere værker har fået forrygende anmeldelser.

Derfor bliver der også plads til Guillermo del Toros Guldløve-vinder fra Venedig The Shape of Water og Christopher Nolan krigsfilm Dunkirk, men derefter er der dømt blodig D-dagskamp om de sidste nomineringer.

Elefanten i rummet hedder for tiden ”Paul Thomas Anderson”. Instruktøren, der har lavet nogle af dette årtusindes bedste film, står stærkt med sin nytilkomne film om en kjoledesigner i 1950’erne, Phantom Thread. Det er i øvrigt den tredobbelte Oscar-vinder Daniel Day-Lewis’ sidste film, har skuespilleren proklameret. Det kunne godt skubbe Phantom Thread det sidste stykke ind i hovedkategorien.

Men det betyder så også, at den formentlig sender enten sommerens mest overraskende film The Florida Project, der har Tangerine-instruktør Sean Baker bag kameraet, eller Winston Churchill-filmen Darkest Hour, ud.

Hvis der ikke bliver plads til begge disse film, tror vi, at det er den engelske premierminister, der må lade livet for de yngre og mere progressive kræfter, som er kommet ind i Oscar-akademiet.

Men en mulig outsider i dette race er også Netflix-filmen Mudbound, som kommer med en benhård, historisk sydstatsfortælling, og som har fået flere fornemme publikumspriser allerede. Men er Akademiet virkelig så ungt og hipt, at det vil hylde Netflix? Nej, det er tiden formentlig ikke helt moden til endnu. I hvert fald ikke i hovedkategorien.

Bedste instruktør
Denne kategori så egentlig rimelig sikker ud. Indtil for nylig.

Der kom Golden Globe-nomineringerne nemlig ud, og selv om de ikke nødvendigvis har noget med Oscar-statuetterne at gøre, var det alligevel en gedigen overraskelse, at Greta Gerwig ikke blev nomineret. Lidt groft kan man sige, at Ridley Scott nappede hendes plads for All The Money in the World, som nærmest ingen har set, fordi den skulle laves om uden sexskandaleramte Kevin Spacey.

Men vil Oscar-akademiet virkelig skubbe en ung, kvindelig instruktør til side i et #MeToo-år? Nej, det tør de simpelthen ikke, så Greta Gerwig bliver nomineret for Lady Bird, og gode, gamle Ridley må nappe forestillingen fra hjemmesofaen.

Også Christopher Nolan (Dunkirk), Guillermo del Toro (The Shape of Water) og Steven Spielberg (The Post) ser ud til at være sikre på en plads, hvilket efterlader en enkelt stol, eftersom der ”kun” er fem nomineringer uden for hovedkategorien.

Lige nu står slaget imellem tre instruktører: Martin McDonagh (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), Jordan Peele (Get Out) og Luca Guadagnino (Call Me By Your Name).

Skal vi skæve til, hvordan det er gået for instruktørerne andre steder, så ligner Jordan Peele lige nu en favorit til den sidste plads. På den måde fremstår Oscar-prisuddelingen også ung med Peele og Gerwig over for sværvægterne Nolan, del Toro og Spielberg.

Bedste mandlige skuespiller
Nu kommer vi til de kategorier, hvor det ikke er nogen dårlig idé at skæve til, hvem der er blevet nomineret til skuespilforbundets Screen Actors Guild Awards 2018 (SAG). Disse nomineringer blev offentliggjort forleden.

Det er eksempelvis længe siden, at vinderen af bedste film ved Oscar-uddelingen ikke har været nomineret til hovedprisen ved SAG for bedste cast. Og på samme måder er skuespilnomineringerne ofte gode rettesnore.

Disse indledende manøvrer skal bruges til at føre bevis for, at Tom Hanks ikke bliver Oscar-nomineret for sin ellers skamroste hovedrolle i The Post. Hanks er nemlig blevet forbigået ved SAG.

Hanks må formentlig også i Oscar-sammenhæng vige pladsen for James Franco fra The Disaster Artist, Timothée Chalamet fra Call Me By Your Name, Gary Oldman fra Darkest Hour og Daniel Day-Lewis fra Phantom Thread.

Men hov, så er der rent faktisk en lille femteplads, som man kan skrive Tom Hanks på! Ja, men nej, for de senere uger har det relativt ubeskrevne blad Daniel Kaluuya fra Get Out oplevet at få den ene vigtige nominering efter den anden – blandt andet til SAG og Golden Globe. Derfor bliver han femtemanden her.

Bedste kvindelige skuespiller
The Post får til gengæld en sikker nominering i den kvindelige skuespillerhovedpris.

Meryl Streep bliver altid (!) nomineret, når hun storspiller, og derfor er hun også med denne gang. Det samme er Frances McDormand som kvinden, der går sorthumoristisk amok i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, mens Saoirse Ronan også godt kan finde gallaklunset frem efter sin roste præstation i Lady Bird.

Men herfra bliver det en virkelig tricky kategori at forudsige. Lige på stående, finpudsede tåspids bør Margot Robbie nappe karrierens første nominering for skøjtedramaet I, Tonya, mens den sidste plads er pivåben.

Både Sally Hawkins (The Shape of Water), Judi Dench (Victoria & Abdul) og Jessica Chastain (Molly’s Game) har alle mulighed for at komme med på det sidste mandat. Vi tror, at The Shape of Water generelt oplever succes ved årets uddeling, når det kommer til nomineringerne, og dermed falder pladsen ud til Sally Hawkins fordel.

Bedste mandlige birolle
Kan en enkelt film få to nomineringer i samme kategori? Ja, i princippet kan både Armie Hammer og Michael Stuhlbarg fra Call Me By Your Name blive nomineret i denne kategori.

Men vi tror dog, at det kun bliver til én nominering, og den går til Hammer for rollen som professorassistenten, der forfører en ung ungersvend.

En nominering tilfalder også Willem Dafoe for The Florida Project, mens også Sam Rockwell kommer med til Oscar-showet for Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Samtidig skal der gå en hel del galt, hvis ikke også Richard Jenkins kan gå op ad den røde løber for The Shape of Water, men så er den sidste plads ellers til fri fortolkning.

Den kan sagtens gå til Michael Stuhlbarg for Call Me By Your Name, men skeler man en smule til de nomineringer, der er kommet frem de seneste uger, tyder mere og mere på, at det er en helt anden film, som løber med de to nomineringer.

For det var Woody Harrelson, der nappede SAG-nomineringen for Three Billboards Outside Ebbing, Missouri og dermed tror vi, at han kan følges med Sam Rockwell til Oscar-showet.

Bedste kvindelige birolle
Her har Netflix en chance! Mens det nok vil være lidt for vovet at nominere Mudbound i hovedkategorien, kan man jo virke ung og frisk, hvis man kyler en nominering – og måske ligefrem en statuette – efter filmen i en skuespilkategori.

Med andre ord skal der swag på birollekategorien i år, fordi Mary J. Blige bliver nomineret for periodedramaet Mudbound.

Det samme tyder meget på, at Laurie Metcalf bliver for Lady Bird, og Alison Janney ligner også en sikker nominering for I, Tonya.

Herfra får vi så igen et pivåbent felt, men meget går Holly Hunters vej for tiden. Den tidligere Oscar-vinder (The Piano) kunne nemlig godt blive nomineret, fordi man fra Akademiets side gerne vil anerkende komediehittet The Big Sick, hvor Hunter spiller forrygende.

Sidstepladsen i kategorien tilfalder nok enten Octavia Spencer for The Shape of Water eller Hong Chau for Downsizing. Det har længe lignet Spencers nominering, men Chau overraskede og tog SAG-nomineringen. Derfor er hun den nye favorit til at snige sig med.

Bedste originale manuskript
Her kommer Get Out (Jordan Peele) og Lady Bird (Greta Gerwig) ret sikkert med.

Det samme lader det til, at Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Martin McDonagh) og The Post (Liz Hannah og Josh Singer) gør.

Dermed er kategorien jo nærmest ”signed, sealed, delivered”, men der kan nu godt gå hen og blive kamp om den sidste nominering. For Paul Thomas Anderson er kommet galopperende med Phantom Thread, som truer med at vippe Guillermo del Toros The Shape of Water af pinden.

I skrivende stund ligner det dog stadig del Toros nominering, selv om manuskript nu også ofte er en kategori, hvor der kan komme en solid overraskelse i sidste øjeblik. Det kunne være komedien The Big Sick, der kan få medvind i nomineringssejlene, hvis Holly Hunter bliver tildelt en plads i Oscar-salen for sin føromtalte birollepræstation.

Bedste manus baseret på andet forlæg
Det her ligner en måneds tid før offentliggørelsen en af de mest åbne kategorier.

I år har der været et hav af film, som er blevet skamrost for lige netop at skabe en stor biografoplevelse ud fra allerede kendt materiale. Men James Ivory skal nok blive nomineret for Call Me By Your Name.

Umiddelbart ligner The Disaster Artist også et godt bud, fordi den oplever nomineringer og ros fra de helt rigtige steder i Hollywood for tiden.

Samtidig er spørgsmålet, om ikke Netflix’ Mudbound også bliver nomineret i denne kategori. Men så har filmbyen da også vist sig fra sin abnormt large side!

Det efterlader et par pladser, som i den grad er oppe i luften. Men mon ikke én af dem falder lige ned i skødet på Aaron Sorkin? Den legendariske manuskriptforfatter har tidligere vundet for The Social Network i 2011, og denne gang kommer han buldrende med Molly’s Game, som allerede har indbragt ham en nominering ved Golden Globe. Sorkin får også en Oscar-nominering.

Sidste plads i feltet lader til at være en kamp imellem hele fire film: Star Wars: The Last Jedi, Wonder, Logan og Wonder Woman.

Umiddelbart ligner favoritten Star Wars-sagen, fordi den netop er blevet så rost af alverdens anmeldere for sit manuskript, men vi tror nu ikke helt på hypen.

Til gengæld er vi jo i et #MeToo-år, og derfor satser vi og siger, at Patty Jenkins’ Wonder Woman bliver en af aftnens store overraskelser. Det vil også gøre det muligt at uddele hele fire statuetter i denne kategori, eftersom Wonder Woman er skrevet af Allan Heinberg, Zack Snyder, Allan Heinberg, Jason Fuchs og William Moulton Marston – og ja, det er fire mænd …

Bedste animationsfilm
Vinder Pixar i år?

Tja, i hvert fald er deres Coco ret sikker på at blive nomineret sammen med LEGO Batman Filmen og det afghanske drama Breadwinner. Og mon ikke også, at Dreamworks’ Baby Boss sniger sig med?

Sidste plads går til enten Loving Vincent eller den japanske anime Mary and the Witch’s Flower. Som ræset imellem de to står lige nu, er Loving Vincent (om maleren Vincent van Gogh) et mulehår foran på grund af sin nylige Golden Globe-nominering.

Bedste fotografering
Bliver det endelig året, hvor Roger Deakins vinder en Oscar-statuette? Den engelske fotograf har været nomineret hele tretten gange tidligere uden at have vundet en eneste gang?

Under alle omstændigheder ligner han en sikker nominering med Blade Runner 2049, og det samme gør Hoyte Van Hoytema for Dunkirk.

Og så er der jo selvfølgelig danske Dan Laustsen, som vi tror, kommer med for sit arbejde på The Shape of Water.

De sidste pladser ligner en kamp imellem Darkest Hour, The Post og Call Me By Your Name. Det vil være opsigtsvækkende og sige en del om sidstnævntes chancer i flere af de andre kategorier, hvis den bliver forbigået her, men mon den bliver det?

Nej, de to sidste pladser går til Sayombhu Mukdeeprom for Call Me By Your Name og Bruno Delbonnel for Darkest Hour.

Bedste dokumentar
I denne kategori kan der ske virkelig meget, inden der er gået en måned med sweet-talk og middage i filmbranchen.

Men alligevel ligner filmen om chimpanseforskeren Jane Goodall med den logiske titel Jane og den underfundige franske rejsedokumentar Faces Places, som tager os rundt i et Frankrig, der normalt ikke får den store opmærksomhed, fornuftige bud på endelige nomineringer.

Samtidig ville det være et stærkt signal fra Akademiet at nominere den kinesiske superstjernekunstner Ai Weiweis Human Flow, ligesom mange i Hollywood har været glade for fortællingen om New York Public Library i Ex Libris.

Umiddelbart har Akademiet aldrig været blegt for at lave politiske øjeblikke ud af en kategori som denne, så mon ikke, at der også vil være mange, som sympatiserer med Al Gores En ubekvem sandhed 2 og Syrien-dokumentaren Sidste mænd i Aleppo?

Som det ser ud lige nu, kunne det godt tippe til Al Gore, fordi det vil være et vink om, at USA’s udmeldelse af klimaaftalen er forkastelig, hvis man spørger i Hollywood.

Bedste udenlandske film
Her kommer der jo ingen dansk film med, eftersom Du forsvinder forsvandt ud af kapløbet. Men derfor kan der nu godt komme en dansker med alligevel.

For svenske The Square med danske Claes Bang ser ud til at komme med i det fine selskab.

Det samme lader chilenske En fantastisk kvinde til at gøre.

Vi gætter også på, at tyske In the Fade også sniger sig med, men så går der ellers også storpolitik i den, eftersom de sidste film på shortlisten indeholder israelske Foxtrot og russiske Loveless.

Kan den venstresnoede filmindustris medlemmer virkelig nominere disse landes film til en amerikansk prisfest? Vi risikerer både hån og latterliggørelse og siger ja. Hovedsagelig fordi Angelina Jolies cambodjanske First They Killed My Father overraskende ikke kom med på shortlisten.

En dark horse kunne dog være sydafrikanske The Wound, men lige nu tegner det til at blive en politisk bredtfavnende kategori.

Lady Bird

Kommentarer

Oscar 2018

For 90. gang skal Oscar-priserne uddeles.

Der dystes i 24 kategorier.

Årets vært er Jimmy Kimmel.

Showet finder sted i Dolby Theatre i Los Angeles 4. marts 2018.

© Filmmagasinet Ekko