Nyhed
15. dec. 2017 | 10:46

Ingen Oscar til Danmark næste år

Foto | Martin Dam Kristensen
Frederik (Nikolaj Lie Kaas) mister langsomt  sig selv og ægteskabet med Mia (Trine Dyrholm) i Du forsvinder, og nu har filmen mistet chancen for at vinde en Oscar.

Du forsvinder kom ikke videre i kampen om at vinde for bedste ikke-engelsksprogede film, men The Square med Claes Bang er stadig i spil.

Af Nicki Bruun

Danmark valgte i efteråret Peter Schønau Fogs drama Du forsvinder som vores Oscar-bud i prisuddelingen til næste år. Det var foran Underverden og Gud taler ud.

Men filmen, hvor Trine Dyrholm og Nikolaj Lie Kaas spiller et ægtepar, der falder fra hinanden efter en hjerneskade ændrer hans personlighed, er ikke blandt de ni, som er gået videre til den såkaldte shortlist.

Det er til gengæld Ruben Östlunds svenske Guldpalmevinder The Square, der har danske Claes Bang i hovedrollen.

Det satiriske komediedrama ligner med sin store sejr i Cannes et godt bud på en vinder i kategorien, der også tæller den ligeledes Cannes-hyldede Loveless af den russiske instruktør Andrey Zvyagintsev.

Det barske drama om et ægtepar i skilsmisse, hvis dreng forsvinder, var en af de bedste på årets festival. Filmen får allerede dansk premiere den 4. januar.

Overraskende udeladelse
Fra Europa er også tyske Fatih Akins Ud af intet, der handler om et terrorangreb, og ungarske Med krop og sjæl, der skildrer et forhold mellem to slagteriarbejdere, udvalgt.

Til gengæld er der temmelig sensationelt ikke blevet plads til franske Robin Campillos aids-drama 120 slag i minuttet, der er en af de mest kritikerroste film i 2017.

Blandt de ni film bider man også mærke i det libanesiske Oscar-bud The Insult. Filmen blev aflyst på den palæstinensiske festival Days of Cinema, og instruktøren Ziad Doueiri har i et interview med Ekko opfordret Danmark til at stoppe støtten til Palæstina.

Fra samme verdensdel er også den israelske Foxtrot, der begejstrede Ekkos udsendte på Venedig-festivalen, blandt de shortlistede film. Sydamerika er repræsenteret ved det chilenske drama En fantastisk kvinde om den transkønnede Marina, der kæmper for sit, da hendes elsker dør.

Fra ni til fem
Endelig skal to afrikanske film kæmpe for at gå videre til næste runde.

Félicité fra Senegal og The Wound fra Sydafrika har vundet priser på henholdsvis Berlinalen og London Film Festival, men det vil være en overraskelse, hvis de vinder en Oscar.

Som det næste skal de ni film skæres ned til fem, som skal dyste om Oscaren for bedste ikke-engelsksprogede film.

De fem nominerede bliver offentliggjort den 23. januar 2018, og Oscar-showet finder sted den 4. marts.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko