Nyhed
19. sep. 2011 | 14:09

Dogmeinstruktør puster liv i Zentropa

Filminstruktøren Kristian Levring kommer kriseramte Zentropa til undsætning med køb af aktier for omkring fem millioner kroner.
Af Claus Christensen

Normalt er det producenten, som skaffer penge til instruktøren. Men i disse økonomisk trængte tider er rollerne byttet om på Zentropa, der trods publikumssucceserne Klovn og Hævnen kom ud af 2010 med et underskud på sytten millioner kroner.

Selskabet har hårdt brug for kapital, og rygtet om en forestående lukning har svirret.

Men nu kommer den 54-årige instruktør Kristian Levring det nødstedte selskab til undsætning. Han er oprindelig uddannet klipper og gik i starten af 1980’erne på Den Danske Filmskole sammen med Lars von Trier.

Dogmebrødrenes Ringo Starr

Kristian Levring var de fire originale dogmebrødres selvproklamerede Ringo Starr, og hans engelsksprogede The King Is Alive var den fjerde dogmefilm.

Siden har han instrueret dramaet The Intended (2002) og thrilleren Den du frygter (2008), men han har haft mest succes som reklamefilminstruktør med base i London.

Kristian Levring oplyser over for Ekko, at han vil købe aktier for omkring fem millioner kroner. ”Det er ganske enkelt. Jeg har investeret i Zentropa, fordi jeg tror på firmaets fremtid,” siger Levring.

Zentropa får arbejdsro

Nordisk Film-direktør og bestyrelsesformand i Zentropa, Allan Hansen, bekræfter købet, som vil styrke det økonomisk vingeskudte filmselskabs aktiekapital.

”De sidste par år har været udfordrende for Zentropa, og resultaterne har ikke været tilfredsstillende. Men nu har vi skabt et finansielt grundlag, som bakker op om en ny forretningsplan og giver selskabet arbejdsro,” siger Allan Hansen.

Zentropa er ejet af Nordisk Film, Lars von Trier og Peter Aalbæk Jensen samt de medarbejdere, som har købt aktier i selskabet. Allan Hansen ser positivt på fremtiden.

Mindre sårbart Zentropa
”Vi har indskrænket Zentropa organisatorisk, hvilket desværre har betydet, at vi har måttet sige farvel til en række dygtige og skattede medarbejdere. Men vi mener, at det var nødvendigt,” siger bestyrelsesformanden.

”Vi vil stadig gerne lave en række store internationale film, men vi ønsker ikke at være så sårbare i perioder, hvor vi ikke kan finde finansiering til de største film.”

2012 byder på to store Zentropa-film, nemlig Susanne Biers Den skaldede frisør og Nikolaj Arcels Dronningen og livlægen. Også Thomas Vinterberg og Lars von Trier arbejder på spillefilmprojekter.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko