Nyhed
28. mar. 2011 | 10:22

Dokumentar rejser debat om atomaffald

Michael Madsens dokumentarfilm, Into Eternity,   prøver at tackle et næsten ubegribeligt tidsperpektiv på 100.000 år.
Af Helene Withington

Hvad sker der med atomaffald, når vi ikke har brug for det mere?

Det spørgsmål prøver Michael Madsen at besvare i sin dokumentarfilm Into Eternity. Ekko viser filmen på onsdag i Empire, og Michael Madsen er til stede for at besvare spørgsmål.

I Into Eternity tager instruktøren tilskueren med til Onkalo i Finland, hvor man er i gang med at bygge et anlæg dybt nede i undergrunden, der skal opbevare atomaffald i 100.000 år, indtil strålingsfaren er minimeret.

”Det er intet mindre end post-human arkitektur, vi taler om. Hvorfor taler alle regeringer, alle filosoffer og alle teologer overalt i verden ikke om Onkalo og dets konsekvenser? Jeg ved det ikke, men de burde alle se denne film,” skriver The Guardians Peter Bradshaw i sin anmeldelse af filmen.

Vi bygger for evigheden
Michael Madsen var fra start meget fascineret af stedet og dets formål.

”Vi bygger for evigheden. Det tidsrum kan jeg slet ikke forstå. Men der er nogle mennesker, som skal forstå det her, og det skal være idiot-sikkert,” siger Michael Madsen til Ekko.

”Hvad fortæller det her byggeri om vores tid? Pyramiderne og senere katedralerne i middelalderen er det nærmeste, man kan sammenligne med, men de var religiøse bygninger, hvor Onkalo er et fuldstændigt rationelt byggeri, som skal få det her sted til at forsvinde,” siger instruktøren.

Andre alternativer
Ifølge Per Hedemann Jensen, sektionsleder for strålings- og nuklear sikkerhed ved Dansk Dekommissionering, er der et alternativ.

”Før i tiden oparbejdede man brændselscellerne efter brug ved at trække uran og plutonium ud, så man kunne bruge det i nye brændselsceller,” forklarer Per Hedemann Jensen.

Ved at oparbejde affaldet bliver sikkerhedsperioden for restproduktet også drastisk minimeret. Men plutonium kan bruges i produktionen af atombomber, og derfor har mange lande valgt ikke at ”genbruge” brændselscellerne.

”Man kan reducere mængden, men man kan ikke fjerne det totalt. Det vil sige, at man vil stå med det fundamentale problem, at man skal opbevare noget i 100.000 år,” siger Per Hedemann Jensen.

Billetter til Ekko-arrangementet på onsdag den 30. marts kl. 20 kan bestilles hos Empire Bio.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko