Cph:Dox 2021
03. maj 2021 | 14:08

Dokumentarperler på det store lærred

Foto | Ousmane Samassekou
Unge kvinder prøver at fordrive tiden, mens de på et flygtningecenter venter på at komme videre i livet. Den afrikanske film The Last Shelter har vundet hovedprisen på Cph:Dox.

Cph:Dox har udpeget årets bedste dokumentarer, som sammen med en række andre populære film kan ses både online og i danske biografer.

Af Nicki Bruun

Cph:Dox har siden 21. april vist nogle af tidens bedste dokumentarer online. Og i weekenden blev vinderfilmene fundet på dokumentarfestivalen.

Det blev afrikanske Ousmane Samassekous flygtningeportræt The Last Shelter, der løb med hæderen som vinder af hovedprisen Dox:Award.

”Filmen viser med sin kærlige portrættering en episk skildring af utrolige individer, som står over for at skulle vælge, om de vil satse livet i søgen efter en drøm. Dette er en film, som udfordrer vores forståelse af tid og mening. Filmens skala og omfang er enormt, men på samme tid er filmen nærværende og blid,” lyder det i juryens begrundelse.

Ekkos anmelder giver fire stjerner til dokumentaren, der følger to unge kvinder, som kæmper for et bedre liv på et flygtningecenter i ørkenen.

Der blev uddelt en række priser i de forskellige konkurrencer på festivalen, deriblandt til den danske debutant Frigge Fris Klub Kranium, som Ekkos anmelder gav fem stjerner.

Se alle vinderne her!

Festival indtager biograferne
Men Cph:Dox slutter ikke med prisoverrækkelsen.

Festivalen fortsætter nemlig frem til den 12. maj, og når landets biografer på torsdag den 6. maj slår dørene op efter en lang corona-nedlukning, bliver der mulighed for at se nogle af de mest populære dokumentarer på det store lærred.

Allerede samme dag kan man opleve The Last Shelter i Cinemateket. Også de københavnske biografer Grand Teatret, Empire Bio, Dagmar, Palads, Big Bio, Falkoner Bio og Vester Vov Vov viser en række perler.

The Banality of Grief, Skål, Skyggebarn, Gunda, Children of the Enemy og Raising a School Shooter – som alle har fået fem stjerner i Ekkos store dækning af festivalen – er bare nogle af de film, som bliver vist i perioden.

Se et program over alle biografvisningerne. Filmene kan ses online hos Cph:Dox indtil den 5. maj.

Stifteren af Cph:Dox – Tine Fischer – har forladt jobbet som festivaldirektør for posten som ny rektor på Den Danske Filmskole. Hendes højre hånd, programchef Niklas Engstrøm, er valgt som ny kunstnerisk leder, mens bestyrelsen leder efter en direktør, som skal stå for økonomi og administration.

Trailer: The Last Shelter

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko