Nyhed
25. maj 2011 | 23:02

DR-kritisk film besvares med enetale

Carsten Jensens film vises i en sammenhæng, han ikke selv ønsker. DR’s nyhedsdirektør kalder filmens kritik ”helt ude i skoven”.
Af Henrik Østergaard

Carsten Jensens DR-kritiske kortfilm kan allerede nu ses på Youtube og nederst her på siden.

Men når filmen vises på søndag i programserien Der er noget galt i Danmark på DR2, vises den ikke som de andre i serien med efterfølgende debat i DR2-studiet.

I stedet vil DR’s nyhedsdirektør Ulrik Haagerup umiddelbart efter filmen give et modsvar til Carsten Jensens beskyldninger i en ti minutters enetale, som allerede er optaget.

”Det er en interessant debat og en vigtig diskussion,” siger Ulrik Haagerup til Ekko.

”Jeg vil især kritisere Carsten Jensens angreb på navngivne DR-ansatte, som jeg mener er helt ude i skoven og uretfærdig.”

Absurd forestilling
Det er imidlertid ikke sådan, Carsten Jensen havde tænkt sig, at hans film skulle vises.
 
Jensen fik tilbudt at deltage i studiedebatten, men takkede nej, fordi den ikke var en del af den oprindelige aftale. Ifølge programbeskrivelsen skulle serien ”give mennesker med stærke holdninger frit spil til at præsentere deres subjektive historiesyn i tv”.
 
”Det er en absurd forestilling,” siger Carsten Jensen i dag til Ekko og fortsætter:

”Det er et klodset forsøg på damage control , som bliver så meget desto mere latterligt, når direktøren for det hele får ti minutters enetale.”

”Det bekræfter kun mit indtryk af en institution, der ser det som sin fornemste opgave at forhindre folk i at tænke selv.”

Personlige film
I serien Der er noget galt i Danmark lader DR2 ”en række markante samfundsdebattører og opinionsdannere fortælle deres helt personlige version af Danmarkshistoriens største fejltrin”, som det hedder i programbeskrivelsen.
 
De tre første af i alt seks programmer, hvor man først — inden kortfilmen vises — ser filmens tilblivelsesproces, er allerede rullet over skærmen.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt kritiserede EF-afstemningen i 1972, mens miljø-debattøren Bjørn Lomborg begik et regulært karaktermord på David Rehling, som i 80'erne var direktør i Danmarks Naturfredningsforening.

Nyheder på drejebog
”For mig er tv-studiet en teaterscene, og Danmarks Radio det kongelige danske teaters allernyeste scene,” starter Carsten Jensen i sin film — betitlet Det første offer — der retter skytset imod især DR’s dækning af krigene i Irak og Afghanistan.

”Studieværten er en skuespiller, og redaktørerne, der skriver hans tekst – også kaldet nyhederne – er drejebogsforfattere, der hele tiden skriver på den samme historie: At vi lever i et godt lille samfund,” fortsætter Carsten Jensen, der selv optræder i rollen som studievært i filmen.

Efterfølgende ser man arkivoptagelser fra krigene i Irak og Afghanistan, mens den danske nationalhymne Der er et yndigt land gjalder løs fra lyse pigestemmer.

Gentleman-interview
Især DR-værten Kim Bildsøe Lassen får kniven, når Carsten Jensen lægger et af studieværtens interview med forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen på slagtebænken:

”Der er en vis nobelhed over det hele. Kongeblå farver, matchende slips og jakkesæt, og det går snart op for os, at det her er en kaminpassiar mellem to gentlemen.”

”Kim Bildsøe vil gerne bringe os tæt ind på livet af statsministeren — ikke på krigen og sandheden om den.”

Aftalte spørgsmål
Men det er også pressekulturen i hele DR, Jensen går i rette med, når han siger, at ”replikker, spørgsmål og svar skal være aftalt på forhånd”.

Ellers kan det gå, som da Bertel Haarder gik amok og talte til en DR-journalist som ”et tyende”, for ”det er det, han er, når maskerne falder på medieteatret”, siger Carsten Jensen i filmen.

Der er noget galt i Danmark med Carsten Jensen sendes søndag den 29. maj klokken 21.50 på DR2.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko