Nyhed
23. sep. 2011 | 12:43

Dreyers grav bevaringsværdig siden '91

En menneskelig fejl var årsagen til, at Carl Th. Dreyers grav stod til at være hjemfalden for sløjfning på Frederiksberg Kirkegård.
Af Jesper Bo Petersen

”Jeg ved ikke, hvorfor hjemfalden-skiltet er sat ud, for det var der ikke nogen grund til,” siger Hans Mikkelsen, der er gravminde-administrator ved Nationalmuseet.

Det omtalte skilt stod ved den verdensberømte, danske instruktør Carl Th. Dreyers gravsted på Frederiksberg Kirkegård. Det markerede, at det advokatfirma, som stod for driften, ikke længere betaler for pasning, og at graven dermed risikerede at blive ryddet.

Journalist Anders-Peter Mathiasen skrev historien til Ekkos hjemmeside under overskriften ”Dreyers gravsted i fare”, der blandt andet blev bakket af udtalelser fra en medarbejder ved Frederiksberg Kommunes begravelsesvæsen.

”Vi ved ikke, hvad der skal ske, men i værste fald vil familiegravstedet blive ryddet og selve Dreyers mindesten blive flyttet til en anden del af kirkegården,” lød det dengang.

Sponsorer melder sig
Da historien rullede og blev citeret i mange medier, kom Ole Philip, driftschef i Frederiksberg kommunes Gartner- og vejservice, på banen.

”Det specielle ved det her gravsted er, at Nationalmuseet har erklæret det for bevaringsværdigt. Det vil sige, at gravstedet bliver bevaret for eftertiden, og at kommunen sørger for vedligeholdelsen,” sagde han til DR.

Dermed var Dreyers familiegrav reddet, og de sponsorer, som i løbet af dagen havde henvendt sig til Ekko, kunne lægge pungen tilbage i inderlommen.

Menneskelig fejl
Men ifølge Hans Mikkelsen var der ikke nogen grund til at sætte skiltet op.

Dreyers gravsted har nemlig siden 1991 været opført på en liste over bevaringsværdige gravsteder i Danmark - en liste, som Frederiksberg Kommune ligger inde med.

”Der må være sket en eller anden menneskelig fejl på Frederiksberg Kommune,” vurderer Hans Mikkelsen.

Han tilføjer, at Nationalmuseet i slutningen af hvert år tager stilling til om de grave, der er blevet hjemfaldne, skal bevares for eftertiden. Fejlen ville altså efter al sandsynlighed være blevet opdaget i tide.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko