Nyhed
01. mar. 2024 | 15:09

Dune 2 får bedste åbning siden Barbie

Foto | Niko Tavernise

Timothée Chalamet spiller den messianske hovedperson Paul Atreides i Denis Villeneuves to film, der tilsammen fortæller historien fra Frank Herberts berømte 60'erroman Klit. 

Denis Villeneuve er den første instruktør til at tøjle Frank Herbert berømte roman, og anden del af fortællingen er et hit både blandt danske publikummer og anmeldere.

Af Frederik Hoff

To dage efter premieren onsdag har efterfølgeren til Denis Villeneuves sci-fi-storfilm Dune solgt 29.519 billetter i danske biografer.

Det betyder, at Dune: Del 2 er godt på vej til at overgå forgængeren, der i sin åbningsweekend i 2021 solgte over 55.000 billetter i Danmark og på verdensplan indtjente lige knap tre milliarder kroner.

Ifølge en pressemeddelelse fra Warner Bros. Discovery betyder det også, at filmen allerede har fået den bedste danske åbning siden giga-hittet Barbie.

Greta Gerwigs dukkefilm trak i august 2023 over 94.000 mennesker ind i biograferne i løbet af sin åbningsweekend.

Dune: Del 2 kunne nemt have været en skuffelse efter den roste etter, men i udlandet og i Danmark er anmelderne vilde med filmen.

Ekkos anmelder Helen O’Hara giver fem stjerner og roser den stærke virkelighedsforankring i filmen, som ellers foregår langt fra vor planet. Tre danske medier har givet filmen seks ud af seks mulige stjerner.

Tredje film på vej
Det er nærmest mirakuløst, at Villeneuve har fået en god forretning ud af at filmatisere Frank Herberts storladne og mærkelige roman Klit, når det siden udgivelsen i 1965 allerede er gået galt flere gange.

Den chilensk-franske instruktør Alexandro Jodorowsky forsøgte sig i 70’erne. Men det faldt sammen, blandt andet fordi han insisterede på at lade filmen være ualmindeligt lang.

Historien om det legendariske filmforlis blev i 2013 til dokumentaren Jodorowsky’s Dune.

David Lynch lavede sin egen filmatisering med Kyle MacLachlan i hovedrollen i 1984. Men resultatet floppede i biograferne og var hadet af anmeldere og Lynch selv, der ikke havde fuld kontrol over projektet.

I 00’erne forsøgte Paramount Pictures at få en ny film op at stå med action-instruktørerne Peter Berg og Pierre Morel tilknyttet til projektet på forskellige tidspunkter, men også det faldt til jorden.

Denis Villeneuve og Warer Bros. viste sig at være de rette til opgaven. Måske blandt andet fordi de modsat Jodorowsky og Lynch delte Herberts roman op i to film, så sci-fi-epikken for alvor kan udfolde sig.

Som Helen O’Hara skriver i sin Ekko-anmeldelse, håber Denis Villeneuve på at få grønt lys til at filmatisere Herberts romanefterfølger, Profeten på Klit (Dune Messiah), og med den foreløbige succes virker det sandsynligt.

Spørgsmålet er så bare, om Villeneuve kan gøre det igen. Denne gang med en bog, som ingen før har forsøgt at lave film ud af.

Trailer: Dune: Del 2

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko