Nyhed
18. mar. 2005 | 16:38

EKKO 27 med Clint Eastwood

Portræt af Oscarvinder Clint Eastwood og stort tema om ondskab med Der Untergang, Christian Jungersen, Jakob Stegelmanns onde helte og kunsten at dræbe på film.
Af Annemarie Hørsman
 
Med sin 25. spillefilm sidder Clint Eastwood stadig godt i sadlen. Million Dollar Baby, der vandt hovedprisen ved Oscar og får dansk premiere 21/4, hører til blandt Eastwoods mest rørende dramaer. Christian Monggaard tegner et portræt.
 
I et tema om ondskab går vi tæt på et fænomen, der til stadighed har brug for nye refleksioner. Peter Tudvad funderer over Hitler, Eichmann og ondskabens banalitet i anledning af Der Untergang. Claus Christensen husker tilbage på en tragedie i 1994, hvor en specialestuderende dræbte to tilfældige studerende i kantinen på Aarhus Universitet og derefter skød sig selv. Peter Schepelern taler med Christian Jungersen om den lille ondskab, mobning, der er emnet i hans roman Undtagelsen, mens Carsten Jensen reflekterer over talemåden "De onde ler, og de gode græder".

I popkultur og film har ondskaben altid haft en central plads. Jakob Stegelmann præsenterer sine yndlingsskurke, Flemming Kaspersen opridser mordscenens teori og historie, mens vi har bedt en række danske mediepersoner — heriblandt Brian Mikkelsen, Mogens Rubinstein og filmcensor Jan Fogt — om at beskrive det filmmord, der har gjort mest indtryk.  
 
Læs desuden om filmatiseringen af Nordkraft i et dobbeltinterview med Jakob Ejersbo og Ole Christian Madsen, tyske hjemstavnsfilm fra 50'erne og verdens bedste computerspil Grand Theft Auto.
 

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko