Nyhed
31. okt. 2005 | 13:20

EKKO #30 om dansk tv-fiktion

Eksklusivt interview med Krønikens manuskriptforfattere, Stig Thorsboe og Hanna Lundblad. Portræt af komikerparret Wulffmorgenthaler.

Er der en kultur, vi har til fælles i et fragmenteret dansk samfund, er det tv-fiktionen. Serierne markerer tidsånd og skaber ritualer, som giver tilværelsen struktur. Krøniken er manuskriptforfatter Stig Thorsboes personlige historie om hans farfar, der endte med at slå sin søn ihjel. Men DR's behov for at stå som afsender er med til fastholde myten om tv-serien som et upersonligt spekulativt drama, siger han til EKKO.

I samme tema belyser vi DR TV-Dramas succes gennem samtaler med producenten Sven Clausen, instruktøren Charlotte Sieling, skuespilleren Peter Gantzler og komponisten Jacob Groth. Sociologen Henrik Dahl vurderer Krøniken og Matador som Danmarkshistorie, Lars Bukdahl fremhæver Jul på Vesterbro som Den Store Danske Samtidsroman, og Bo Tao Michaëlis og Henrik Palle kritiserer danske tv-krimier for at have kastreret krimiens kronjuveler. Desuden analyse af Ole Bornedals genistreg, Charlot og Charlotte.

Anders Morgenthaler er i virkeligheden moralist, mens Mikael Wulff elsker at prikke hul på alvoren. Vi portrætterer komikerduoen Wulffmorgenthaler, kendt fra Politiken og DR2. Jacob Stegelmann varmer op til Peter Jacksons King Kong med et essay om King Kong-myten og Peter Schepelern hylder biografaktuelle Wallace & Gromit for dens herlige visdom og æstetiske raffinement.

Var Pejlevognen velsmurt propaganda fra en centralistisk statsinstitution? Vi kaster lys på et dunkelt fænomen fra 70'ernes monopol-tv. Desuden artikler om Triple A-sagen, islandsk films 25-års jubilæum og instruktøren Christina Rosendahl, der i gang med en ungdomsfilm, som tør, hvor danske ungdomsfilm normalt tier.

EKKO #30 er på gaden 2. november i kiosker og udvalgte biografer over hele landet. Abonnement kan bestilles på sekretariat@ekkofilm.dk eller via www.ekkofilm.dk.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko