Nyhed
28. sep. 2006 | 11:58

EKKO hylder Nils Malmros

Klaus Rifbjerg er blandt bidragyderne, når EKKO #35 den 1. november byder på stort tema om Nils Malmros med dvd-gave.

Af Jonas Kirkegaard
Endnu før EKKO har nået at offentliggøre detaljerne om næste udgivelse, er rygterne begyndt at svirre i Smilets By. I går (27/9) bragte JP Århus således en større artikel om "det fremragende filmmagasin EKKO" og det kommende temanummer om Århus' uden sidestykke mest berømte filmmager, Nils Malmros!

Overset film til læserne
EKKO #35 er på gaden 1. november, og som led i fejringen af Malmros' næsten 40 år lange filmkarriere og 25-året for hovedværket Kundskabens træ får EKKOs læsere en gratis dvd med Malmros' oversete tv-filmperle Kammesjukjul fra 1978.

Kammesjukjul er ved første øjekast en enkel fortælling om niårige Mads, som arrangerer en juletræsfest, men den er fyldt med poetiske detaljer og præcist sansede øjeblikke, der kendertegner Malmros' filmproduktion.

Filmkunstneren og hans by
Temanummeret byder på et længere essay af Klaus Rifbjerg med titlen "Noller", som blandt andet sætter fokus på Århus og byens meget fremtrædende rolle i Malmros' film. Rifbjerg har i årtier skrevet begejstret, men ikke ukritisk, om instruktørens film, og i sit EKKO-essay tilskynder han da også Århus til at spendere en statue på Malmros.

Hovedpersonen selv kommer til orde i et interview med Bo Green Jensen, hvor han reflekterer over sine film, inspirationskilder og barndomserindringer.

Morten Piil skriver om Malmros' ofte oversete sans for humor, og den iransk-fødte skuespiller Farshad Kholgi husker tilbage på teenageårenes skelsættende møde med Kundskabens træ, som fik ham til at indse, hvor kort afstanden mellem Århus og Iran egentlig var.

Drillende replik fra Trier
Line Arlien-Søborg, som gennem seks film har tjent Malmros først foran og siden bag kameraet, fortæller om det berigende i at være fanget i instruktørens edderkoppespind. Kritiker Poul Behrendt ser nærmere på forholdet mellem fiktion og fakta i Malmros' seneste film, den meget personlige At kende sandheden. Endelig giver Lars von Trier sit lille drilske besyv med.

EKKO #35 sendes ud til alle Dansklærerforeningens medlemmer og udkommer derfor i et særligt højt oplag. Nils Malmros' næste film, Kærestesorger, får premiere i 2008. EKKOs temanummer om instruktøren er derimod på gaden allerede 1. november i år.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko