Cannes 2022
17. maj 2022 | 16:47 - Opdateret 18. maj 2022 | 11:26

Ekko konfronterer Farhadi i Cannes

Foto | Pragya Mishra
Asghar Farhadi er med i den ni mand store jury, som på årets Cannes-festival skal uddele Guldpalmen og de andre priser til deres kolleger af filmskabere.

Foran verdenspressen spurgte chefredaktøren den iranske instruktør Asghar Farhadi, hvorfor han med sagsanlæg er villig til at risikere, at en kvindelig kollega kan straffes med piskeslag.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

Her til eftermiddag blev juryens pressemøde i Cannes afholdt for den forsamlede verdenspresse.

Ekkos chefredaktør Claus Christensen havde i Fjerde division på P1 lovet, at han ville spørge et jurymedlem, den iranske stjerneinstruktør Asghar Farhadi, om en verserende sag, hvor Farhadi anklager en kvindelig kollega for ærekrænkelse.

Azadeh Masihzadeh skal have sagt, at Farhadis A Hero plagierer hendes dokumentar All Winners, All Losers.

Da chefredaktøren sidst på pressemødet endelig fik mikrofonen, spurgte han, hvilke overvejelser instruktøren, der har lavet Oscar-vinderne Nader og Simin – en separation og Sælgeren, havde ved at rejse sagen.

”Hvordan har du det med som en instruktør af dybt humanistiske film, at det kan ende med en grusom afstraffelse af en kvindelig kollega i Iran?” spurgte Claus Christensen med henvisning til, at Azadeh Masihzadeh i værste fald risikerer fængsel og 74 piskeslag, hvis hun findes skyldig.

Til det spørgsmål kastede Asghar Farhadi sig ud i et langt svar på farsi, der blev oversat til både fransk og engelsk i salen. Men han besvarede ikke rigtigt spørgsmålet.

”Jeg har ikke udtalt mig om det her før,” lyder det fra instruktøren.

”Jeg så dokumentaren på en workshop og talte om den med en elev. Meget senere lavede jeg A Hero, og den er på ingen måde et plagiat. Faktisk er filmen meget anderledes end dokumentaren.”

A Hero er blot en fortolkning af virkelige begivenheder, men dokumentaren er en dokumentar. De er slet ikke ens. Medierne snakker om plagiat, men det er slet ikke sandt, og sagen bliver undersøgt af de religiøse myndigheder,” understreger Asghar Farhadi.

”Der kommer en jury for at dømme i sagen. I sin kendelse sagde dommeren faktisk, at historierne er forskellige. Det blev besluttet, at der var grund til en retssag, men vi ved ikke, hvornår det bliver. Det er en lang proces. Og selvfølgelig har det skabt problemer, men min film er ikke baseret på dokumentaren.”

Afventer afgørelse
Asghar Farhadis svar går lige nu rundt i verdens førende branchemedier.

De amerikanske medier Variety og The Hollywood Reporter har hurtigt skrevet artikler, mens også det franske magasin Paris Match beskriver sagen med Asghar Farhadis svar på Ekkos spørgsmål.

Her er fokus primært på, at instruktøren benægter at have plagieret dokumentaren.

”Vi må overveje, hvorfor nogle journalister har spredt misinformation. Jeg laver fiktionsfilm, og A Hero har ikke noget at gøre med den workshop, jeg henviser til. Den baserer sig bare på en virkelig begivenhed,” siger Asghar Farhadi.

”Dokumentaren og A Hero er baseret på den samme hændelse, der skete to år før workshoppen. Den slags offentlig viden kan man bruge, som man vil – man kan lave en film, uden at den ene er en kopi af den anden,” fortsætter instruktøren, der ligesom alle andre afventer en afgørelse i sagen.

”Det blev foreslået, at filmens indtjening skal deles mellem os. Jeg tror, at der kommer afklaring i sagen. Og jeg er ked af, at det har skabt så dårlig stemning. Men jeg håber, at den fejlagtige information bliver rettet. Der er blevet skrevet, at jeg er fundet skyldig, men det er forkert.”

Den berømte instruktør undlod dermed at forholde sig til, hvordan han har det med, at en kvindelig kollega kan risikere en inhuman straf, hvis Farhadi vinder sagen om ærekrænkelse. Der var på pressemødet ikke mulighed for at stille opfølgende spørgsmål.

Ekko forsøger at få en kommentar fra Azadeh Masihzadeh.

Trailer: A Hero

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko