Nyhed
05. apr. 2022 | 16:52

Oscar-vinder dømt for plagiat

Foto | Amirhossein Shojaei
Den iranske mand Rahim (Amir Jadidi) kommer i A Hero på udgang fra fængslet, hvor han er havnet på grund af økonomiske vanskeligheder. Nu er filmens instruktør også endt i fedtefadet.

Iranske Asghar Farhadi er ved retten dømt skyldig i at have stjålet idéen til Cannes-vinderen A Hero fra en kvindelig instruktør, der har været hans elev.

Af Nicki Bruun

Han er en af verdens førende instruktører.

Asghar Farhadi har vundet to Oscar-priser for Nader og Simin – en separation og Sælgeren, mens filmskaberen har høstet anmelderroser og statuetter på Cannes-festivalen.

Nu er Farhadi dog havnet i gevaldig modvind med sin seneste film, A Hero. Den handler om en mand, som på udgang fra fængslet finder en stak guldmønter og sætter sig for at finde den rette ejer.

Det er temmelig ironisk, fordi Asghar Farhadi ifølge internationale medier er blevet dømt skyldig i at have plagieret filmen.

I retten i Iran har instruktøren fået en dom for at have stjålet idéen til A Hero fra en dokumentar skabt af den kvindelige filmskaber Azadeh Masihzadeh, der har været elev på Farhadis filmhold.

Her lavede hun dokumentaren All Winners, All Losers, der bygger på en virkelig begivenhed i Iran. Ifølge The Hollywood Reporter skal en dommer nu udmåle straffen, der angiveligt kan bestå af fængselsstraf eller krav om at betale overskud fra filmen til Masihzadeh.

I sin anmeldelse af filmen, der får dansk biografpremiere den 26. maj, skriver Rasmus Brendstrup i det aktuelle Ekko #90, at lighederne er umiskendelige.

”Farhadi har tyvstjålet filmens idé fra Azadeh Masihzadehs dokumentar All Winners, All Losers, men i stedet for at takke for inspirationen, har han valgt at sagsøge sin kollega til tavshed.”

Risikerede piskeslag
Sagen startede nemlig med, at Asghar Farhadi sagsøgte Azadeh Masihzadeh for ærekrænkelse ved at hævde, at han havde stjålet idéen. Hun sagsøgte dernæst den verdenskendte instruktør og har altså fået medhold.

Forleden blev Azadeh Masihzadeh frikendt for ærekrænkelse. Var hun blevet fundet skyldig, kunne straffen have været op til to års fængsel og 74 piskeslag, der benyttes som strafform i det iranske system.

Ifølge The Hollywood Reporter nægter Farhadi at have stjålet idéen til A Hero fra Masihzadeh. Han har efter eget udsagn lavet sin egen research til historien.

Ekko interviewede i 2021 Asghar Farhadi om A Hero i Cannes, hvor filmen fik verdenspremiere og senere vandt juryens pris.

”Mine film får jeg som en drøm. Jeg sætter mig ikke ned og beslutter mig for at lave en film. Det er noget, der kommer til mig. Så jeg er spændt på, hvornår jeg får min næste drøm,” sagde instruktøren på det tidspunkt.

Asghar Farhadi har ikke udtalt sig officielt efter dommen, men ifølge branchemediet Deadline Hollywood skriver hans advokat på Instagram, at sagen ikke er afgjort endnu.

Trailer: A Hero

Kommentarer

Ekko #90

Ruben Östlund er på forsiden i det nye nummer af Ekko.

Vi anmelder A Hero i landets største anmeldelsessektion.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko