Nyhed
11. aug. 2008 | 12:03

Ekko udgiver bedste animationsfilm

Ekko har udvalgt de tolv bedste afgangsfilm fra Filmskolens animationslinje, som udkommer onsdag med det nye nummer.

Af Sara Peuron-Berg

"En milepæl, som vidner om meget, især om tegnefilmens fortjente status i det moderne kulturelle hierarki. Undskyld mig, men disse små film har for mig langt mere at byde på end hele den danske realspillefilmproduktion i samme årti."

Sådan skriver DR's filmekspert Jakob Stegelmann om den dvd, som er Ekkos gave til læserne i nummer 42, der er på gaden på onsdag.

Dvd'en indeholder tolv animationsfilm fra Den Danske Filmskole. Hver film varer syv minutter, og de er udvalgt af Ekkos redaktion blandt de 41 afgangsfilm, som er produceret på Filmskolen, siden animationslinjen blev oprettet i 1992.

Skyder i alle retninger
De tolv film spænder fra stiliseret hævnsaga over gakket space-komedie til poetisk allegori, og udgivelsen byder både på traditionel tegnefilm, computer- og håndlavet animation, dukkeanimation og genreblandinger med realfilm.

"Filmene er smukke eksempler på kunstnerisk integritet, idiosynkrasi og dybde, der skyder i alle retninger med en så stor mangel på homogenitet, som kun kan skyldes en ledelse, der virkelig har forstået at dyrke — og ikke konditionere — talenterne," vurderer Jakob Stegelmann i en ledsagende artikel i Ekko #42.

Nedgravet filmskat
Animationsuddannelsen er ledet - og startet - af multikunstneren Gunnar Wille. Den varer fire et halvt år og integrerer animation, filmsprog og digitale interaktive medier.

Her er nogle af tidens mest lovende instruktører uddannet, blandt andre Anders Morgenthaler, som i dag er direktør for filmselskabet Copenhagen Bombay, og Martin de Thurah, der er en internationalt anerkendt musikvideo-instruktør og i år blev udtaget til Cannes-festivalen med kortfilmen Ung mand falder.

"Det var som at finde perler i en nedgravet filmskat," siger chefredaktør Claus Christensen om arbejdet med at udvælge de tolv film.

"Animation er en enestående kunstart for både voksne og børn, og vi er pavestolte af dvd'en, der sikrer, at de her film ikke forsvinder i glemslen. Filmene er kræs for vore læsere, ikke mindst skolerne, der sukker efter kort fiktion - også til de mindste elever."

Ekko #42 med dvd'en Animation - Best Of er på gaden onsdag den 13. august.


De tolv udvalgte afgangsfilm:

Space Monkeys / Jan Rahbek / 2008
Sylfidden / Dorte Bengtson / 2008
For stor / Cav Bøgelund / 2008
Drengen i kufferten / Esben Toft Jacobsen, 2006
Viggo - Havets skræk / Jacob Ley, 2006
Pigen i kikkerten / Niels Bisbo / 2006
Bjørne & Bingo / Sabine Ravn / 2004
Skyggen i Sara / Karla Nielsen / 2004
Araki: The Killing of Japanese Photographer / Anders Morgenthaler / 2002
Nanoq / Kunuk Platoú / 2000
Love Birds / Trylle Vilstrup / 2000
Morgenfryd / Alice de Champfleury / 1998

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko