Nyhed
20. okt. 2008 | 11:37

Ekko udgiver bedste dokumentarfilm

Ekko har udvalgt de bedste afgangsfilm fra Filmskolens TV-Uddannelse til en dvd, der udkommer med magasinet på onsdag.

Af Claus Christensen

I de sidste ti-femten år har dokumentargenren været gennem en hæsblæsende evolution, som superstjernen Michael Moore kropsliggør med sit enorme, konstant voksende ego.

Dokumentaren har udviklet sig til en sand kunstnerisk smeltedigel, hvor grænserne nedbrydes, og hvor alle typer af idéer og udtryk udfordres og blandes til nye formater.

Også i Danmark er det i øjeblikket på det dokumentariske felt, at tingene for alvor rykker. En ny generation af instruktører skaber personlige værker med en mangfoldighed af stilgreb og en vitalitet, der sender impulser ud i alle hjørner af filmmediet - også til spillefilmen.

Filmskolens TV-Uddannelse - oprettet af Arne Bro i 1992 - har spillet en afgørende rolle, og nu har Ekkos redaktion  udvalgt og samlet de syv bedste afgangsfilm af de 56, som er lavet i perioden 1992-2007.

"Det er en internationalt berømmet skole, som udruger det ene store talent efter det andet, ofte flere fra samme kuld," siger filminstruktøren Jørgen Leth i forbindelse med Ekkos udgivelse og fortsætter: "Jeg møder udenlandske kolleger, som spørger: Hvad er det, der sker i Danmark? Hele tiden nye talenter, der dukker op, hvordan kan det være, og hvordan kan de være så forskelligartede, når de kommer fra samme skole?"

De udvalgte film, der hver varer omkring en halv time, er: One Day (Ditte Haarløv Johnsen), Pige med mobil (Anja Kvistgaard), En rem af huden (Michael Noer), Vejen tilbage (Kasper Torsting), Eksklusion (Mette-Ann Schepelern), Den usynlige stemme (Pernille Rose Grønkjær) og Ronnie Rocket (Maiken Wexø).

Dvd'en Dokumentar Best Of udkommer i et oplag på 18.000 med det nye nummer af Ekko, der har et stort tema om "Dokumentarfilmens sandheder og løgne". Magasinet er på gaden onsdag den 22. oktober, og samme aften kl. 20.30 holder Ekko reception i Grand Teatret, København.

Ved receptionen vises Ronnie Rocket (1997), som går tæt på en dansk 90'er-jetsetter, der lever i overhalingsbanen med sex, penge, champagne og cool oneliners. Filmen er en pioner inden for reality-tv og vil blive præsenteret af sin instruktør Maiken Wexø, som i dag er programchef på TV 2 Networks.

Alle er velkomne til receptionen. Gratis billetter til filmen bestilles hos Grand Teatret på tlf. 3318 1170.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko