Cannes 2017
12. apr. 2017 | 15:08

Ekko-udgivet talent skal til Cannes

Foto | Territorium
Mahdi Fleifel har lavet adskillige film om flygtninge rundt omkring i verden, men nu skal han til den sydfranske by Cannes og vise sin nyeste.

”Der bliver tryk på de næste uger,” siger Mahdi Fleifel, hvis endnu ufærdige flygtningehistorie er udtaget til kampen om Guldpalmen for bedste kortfilm.

Af Nicki Bruun

Mens vi venter på titlerne i hovedkonkurrencen på dette års Cannes-festival, der bliver offentliggjort i morgen, er en glædelig nyhed dukket op.

Dansk-palæstinensiske Mahdi Fleifel er blevet udvalgt som én blandt ni talentfulde instruktører fra hele verden til at dyste i konkurrencen Cannes Court Metrage, hvor det gælder kortfilmenes Guldpalme.

Hans film hedder A Drowning Man og handler om en flygtnings kamp for at overleve i Athens gader.

”Den er del af et projekt om flygtninge i Athen, som jeg faktisk arbejder på en spillefilm om. Men det er svært at få mange millioner til sådan én, så vi har først lavet den som kortfilm med samme stil, tema og karakterer,” fortæller Mahdi Fleifel.

Han kom til Danmark i slutningen af 1980’erne. Den historie fortæller Fleifel i den gribende, prisvindende dokumentar A World Not Ours, som Ekko har udgivet på dvd #28.

Alt er gået meget hurtigt på den nye film, som er hans første fiktion, siden han i 2009 blev uddannet på National Film and Television School i London.

”Jeg tog til Grækenland i januar, fandt filmens flygtning i februar og optog den i marts. Vi sendte den ind Cannes for to uger siden, så det er gået utroligt hurtigt.” 

Totalt tryk på
A Drowning Man ligger med sit fokus på flygtninge i forlængelse af Mahdi Fleifels foregående film. 

I A World Not Ours møder vi Abu Eyad i den libanesiske flygtningelejr Ain El-Helweg, og hans rejse mod Grækenland fortsætter i Fleifels korte dokumentar Xenos, der kan ses på Ekko Shortlist.

A Drowning Man er femten minutter lang og er blevet udvalgt blandt 4.843 indsendte kortfilm til festivalen i år. Nu begynder et hektisk efterarbejde på filmen, så den er klar til festivalens start om en måneds tid.

”Vi har ikke fået det praktiske i forhold til afleveringsdato helt på plads endnu, men der bliver tryk på de næste uger. Vi skal lave lydarbejde og den slags på filmen, så den forhåbentlig bliver klar til Cannes,” fortæller Mahdi Fleifel med et grin. 

”Jeg var i Cannes for fire år siden på et residency, men det her er første gang, jeg viser en film, så det bliver meget spændende. Jeg har været i Berlin de sidste fire år, men Cannes er noget helt andet. Jeg håber, at Haneke viser sin nye film dér (som også er en flygtningehistorie, red.).”

Den rumænske instruktør Cristian Mungiu er præsident for kortfilmjuryen i år, efter at han sidste år vandt prisen som bedste instruktør for Prøven,der får dansk biografpremiere 11. maj. 

En bølge på vej
I programmet Cinéfondation Selection, der indeholder kortfilm fra filmuddannelser over hele verden, er der til gengæld ikke kommet nogen fra Danmark med.

Hos Ekko havde vi ellers håbet, at eksempelvis Dar Salims bror Ulaa Salim, der har lavet en stærk afgangsfilm på Den Danske Filmskole, var kommet med.

Ulaa Salim har kortfilmene Ung for evigt, Det rene hjerte og Vore fædres sønner på Ekko Shortlist. Både først- og sidstnævnte var nomineret for bedste klipning til Ekko Shortlist Awards i henholdsvis 2014 og 2016. 

Med Mahdi Fleifel, Ulaa Salim og Milad Avaz, der vandt Shortlist Prisen sidste år for Et lift, tegner der sig en interessant bølge af danske filmskabere af anden etnisk herkomst.

I den forbindelse er det ikke mindst værd at nævne Fenar Ahmad, hvis Underverden både trak et stort publikum i biografen og høstede roser blandt anmelderne.

Kortfilm i Cannes 2017


Court Metrage

Ceiling, Teppo Airaksinen, Finland
Pépé le Morse, Lucrèce Andreae, Frankrig
A Drowning Man, Mahdi Fleifel, Storbritannien, Danmark, Grækenland
Lunch Time, Alireza Ghasemi, Iran
Across My Land, Fiona Godivier, USA
Time To Go, Grzegorz Molda, Polen
A Gentle Night, QIU Yang, Kina
Damiana, Andrés Ramirez Pulido, Colombia
Push It, Julia Thelin, Sverige


Cinéfondation

Heritage, Yuval Aharoni, Israel
Heyvan, Bahman Ark, Iran
Atlantis, Michal Blaško, Slovakiet
Lejla, Stijn Bouma, Bosnien-Hercegovina
Empty on the Outside, Eduardo Brandao Pinto, Brasilien
Tokeru, Aya Igashi, Japan
Afternoon Clouds, Payal Kapadia, Indien
À Perdre Haleine, Léa Krawczyk, Frakrig
Give Up The Ghost, Marian Mathias, USA
Paul Is Here, Valentina Maurel, Belgien
Camouflage, Imge Özbilge, Belgien
Little Manifesto Against Solemn Cinema, Roberto Porta, Argentina
Wild Horses, Rory Stewart, Storbritannien
Invisibly, Áron Szentpéteri, Ungarn
Deux Égares Sont Morts, Tommaso Usberti, Frankrig
Towards The Sun, Wang Yi-Ling, Taiwan

Kommentarer

Mahdi Fleifel

Født 1979 i Dubai.

Søn af palæstinensiske forældre.

Opvokset i Dubai og senere i Danmark.

Uddannet instruktør i 2009 på National Film and Television School i London.

Hans dokumentar A World Not Ours er udgivet af Ekko på dvd #28.

Kortfilmen Xenos kan ses på Ekko Shortlist.

© Filmmagasinet Ekko