Nyhed
05. maj 2014 | 12:03

Mahdi Fleifel vinder på Spot

Foto | Mahdi Fleifel
I A World Not Ours skildrer Mahdi Fleifel sin egen familie i en libanesisk flygtningelejr. Store dele af filmen består af hjemmevideooptagelser fra lejrens støvede stier.

Den gribende flygtningelejr-dokumentar A World Not Ours, som Ekko har udsendt på dvd med det aktuelle blad, vinder Spot Film Prisen.

Af Freya Bjørnlund

Søndag aften afrundende Spot den første filmkonkurrence i festivalens historie. Kristian Leth var vært ved prisshowet i et tætpakket Øst For Paradis.

I hovedkonkurrencen Spot The Film dystede tolv film, både fiktion og dokumentar, om vindertitlen og et mentorforløb med instruktør Lone Scherfig og manuskriptforfatter Nikolaj Scherfig.

Spot Film Prisen blev uddelt af en begejstret tremandsjury bestående af Vibeke Windeløv, Sonja Richter og Anders August. Og de var ikke et øjeblik i tvivl om, hvilken film der skulle vinde. Valget faldt på den dansk-palæstinensiske dokumentar A World Not Ours.

”Vi griner og lever med, vi følger flygtninge-byen igennem et par årtier,” løb juryens begrundelse.

”Mahdi peger ikke fingre, og alligevel forstår vi den tragiske konsekvens af at lave flygtningelejre. I sandhed en relevant film i disse dage, hvor endnu flere flygtningelejre grundlægges med uanede konsekvenser for beboerne.”

Ekko har udgivet vinderfilmen
Dansk-palæstinensiske Mahdi Fleifel fik i starten ikke fået megen opmærksomhed i Danmark.

I udlandet har man dog lagt mærke til hans hjerteskærende dokumentar, som er instruktørens kærlighedserklæring til den flygtningelejr, hvor han tilbragte sine somre som barn. Blandt filmens mange internaionale priser er den prestigefulde Peace Film Award på Berlinalen.

Men nu ser det ud, som om Danmark endelig har fået øjnene op for den oversete filmperle.

Ekko har udgivet A World Not Oursdvd med det aktuelle nummer. Og for nylig fik Mahdi Fleifel tildelt et arbejdslegat fra Statens Kunstfond på 285.000 kroner. Og nu kan han altså føje Spot Film Prisen til prissamlingen.

Juryen fremhævede også en anden konkurrencefilm af barneskuespilleren og Ekko Shortlist-instruktøren Malou Reymann. Juryen hædrede coming-of-age-dramaet Seksten en halv time med ordene:

”En kort fiktionsfilm med meget fine skuespilpræstationer, ikke mindst af Frederikke Dahl Hansen. En film, der giver rum for selv at kunne digte med, og som gør os nysgerrige efter at vide mere om hovedkarakteren Anna.”

Godt projekt, dårlig titel
Aftenens anden pris, Spot The Talent, gik til endnu kending fra Ekko Shortlist. Kasper Rune Larsen ligger lige nu på en sjetteplads med The Man Who Didn’t – men Spot-prisen vandt han for en film, han endnu ikke har lavet.

Spot The Talent er en pitch-konkurrence, hvor fem filmskabere præsenterer en spillefilm-ide foran jurymedlemmerne Meta Louise Foldager, producer, Carsten Holst, leder af Filmby Aarhus, Morten Hartz Kaplers, leder af Aarhus Filmværksted, og Michael Fleischer fra SF Film.

Kasper Rune Larsen overbeviste juryen om, at hans filmprojekt, Danmark, var det bedste i bunken. Han blev belønnet med 100.000 kroner kontant og 400.000 kroner øremærket til produktionsfaciliteter.

Selvom juryen var begejstret for instruktørens ”generationsportræt med skæve eksistenser”, havde de en enkelt anke:

”Den bedste ide er også den ide med den dårligste titel, så det håber vi, I vil ændre,” udtalte de.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko