Nyhed
09. maj 2012 | 09:05

Elbæk: Eksperimenter jer ud af krisen!

Foto | Kennet Havgaard
Uffe Elbæk

Forsøg med en ”frifilm” kan være filmbranchens vej ud af økonomisk dødvande, foreslår kulturminister Uffe Elbæk i nyt Ekko, der er på gaden i dag.

Af Claus Christensen og Jacob Ludvigsen

Uffe Elbæk har i sit første halve år som kulturminister haft travlt med sager som Det Kongelige Teater og støtten til rytmisk musik. Til gengæld har Filmdanmark hidtil ikke mærket, at der er kommet ny minister – før nu.

I det nye nummer af Ekko, der er på gaden i morgen, fremlægger Uffe Elbæk sit syn på, hvordan den økonomisk trængte filmbranche skal reagere på de betragtelige udfordringer, den står over for lige nu.

Afgrænset eksperiment
”Filmbranchen sidder på en brændende platform, så der er et enormt behov for at turde tage de her meget anmassende diskussioner,” siger kulturministeren i sit første interview om filmområdet.

Konkret foreslår Uffe Elbæk, at filmbranchen skal eksperimentere med en eller flere ”frifilm”.

”Altså, hvor man siger: ’Nu tager vi denne her ene film eller de her fem film og eksperimenterer med andre spilleregler både i forhold til vinduer, platforme og dynamikker.’ Et afgrænset eksperiment, hvor man ser på, hvordan man kan udvikle nye forretningsmodeller,” siger han og sammenligner modellen med de såkaldte ”frikommuner”.

Opråb til biograferne
Forslaget om frifilm falder i et interview, hvor filmens minister i det hele taget varsler et opgør med branchens nuværende forretningsmodeller.

For eksempel den vinduesstruktur, der i dag tilsiger, at der skal gå fire måneder, fra en film får premiere i biografen, til den må komme på dvd eller Video on Demand.

”Det her er også et opråb til biograferne. Jeg synes, de har en diskussion til gode med producenterne om, hvornår man kan frigive en film, som af den ene eller anden grund ikke kan leve i biograferne,” siger kulturministeren og fortsætter:

”Det er spild af ressourcer og gode historier, at de ikke kommer ud på andre platforme. Det vil jeg gerne diskutere med dem, der har lyst til at diskutere det med mig.”

Savner samtidshistorier
I interviewet løfter Uffe Elbæk samtidig sløret for sine personlige filmpræferencer. Han fortæller om sine fem yndlingsfilm og røber, at han – som privatperson – savner danske film om samtiden.

”Det kunne være at få fortalt historierne fra de lukkede magtrum i Danmark. Det er Kongekabale og Per Flys Arven nogle gode bud på.”

”Det kunne også være et blik bag om de store industrivirksomheder eller privilegerede old boys network ud fra princippet ’follow the money eller magten’. Men igen – det vil jeg naturligvis ikke pålægge nogen,” siger han i det nye Ekko.

Ekko #57 kan købes i udvalgte biografer og kiosker over hele landet.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko