Nyhed
12. sep. 2015 | 12:19

En afdæmpet Michael Moore er tilbage

Foto | Dog Eat Dog Films
Michael Moore er igen klar til at bringe røre i det politiske farvand.

Efter seks års pause er dokumentaristen Michael Moore tilbage med Where to Invade Next. Og den vil tilfredsstille fans og måske skaffe nye, lyder kritikken.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Sidst vi hørte fra den amerikanske samfundsrevser og dokumentarist Michael Moore, var i 2009 med Kapitalismen – En kærlighedshistorie.

Men nu er Moore tilbage med Where to Invade Next, der netop har fået verdenspremiere på Toronto International Film Festival. Og dermed er de første domme fældet over filmen.

Samlet set virker anmelderkorpset tilfredse med resultatet. Where to Invade Next går i clinch med USA’s tilsyneladende konstante behov for at føre krige rundt i verden.

Og med Moores usvigelige sans for timing dumper filmen lige ned i det spirende amerikanske præsidentvalg med et betændt politisk emne.

Mere afdæmpet
Både amerikanske Indiewire og The Hollywood Reporter skriver, at Michael Moore er blevet mere afdæmpet i sin nye film.

”Er Michael Moore blevet blød? Med Where to Invade Next ændrer hans sin tone,” skriver Indiewires anmelder Eric Kohn og fortsætter: ”I hans første film i seks år indtager den provokerende filmskaber en mere munter stil.”

Ifølge anmelderen siger Michael Moore selv, at han er blevet forvandlet til en ”tosset optimist” i filmen.

Men som vanligt er Moore også en polemiker med en klar agenda. Det påpeger Deborah Young i The Hollywood Reporters anmeldelse.

”Mens Moore stiller journalistiske spørgsmål, har han klart en dagsorden, og filmen tillader aldrig nogle modstridende holdninger at forstyrre den. En ikke-overbevist kunne sagtens finde dette voldsomt irriterende,” skriver Deborah Young.

Anmelderen beskriver Moore som ”mere afdæmpet” og tilføjer, at filmen er allerbedst, når den lader de medvirkende tale – ikke Michael Moore.

Største crowd-pleaser
Det amerikanske brancheblad Variety skriver yderst positivt om Where to Invade Next i Justin Changs anmeldelse.

”Nu vender denne passionerede og uberegnelige provokatør tilbage for at demontere myten om USA’s overherredømme med fornyet optimisme og skarpe, komiske instinkter i Where to Invade Next – en drilsk underholdende, karriere-opsummerende polemik, der demonstrerer, hvordan andre lande bringer amerikanske handlinger til skamme.”

Chang kalder blandt andet filmen for ”den største crowd-pleaser siden Fahrenheit 9/11, i USA såvel som i resten af verden”.

I Screen Dailys anmeldelse følger Allan Hunter trop og opsummerer: ”Resultatet er et omfattende, vidtløftigt dokumentarisk essay, der blander crowd-pleasende humor med tankevækkende analyse.”

Where to Invade Next har endnu ikke fået dansk premieredato.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko