Oscar 2022
06. feb. 2022 | 14:44

Oscar-spådom: En dansk fest i Hollywood?

Foto | Final Cut for Real
Efter alt at dømme kommer dansk film til at kunne klappe i hænderne, når Oscar-nomineringerne på tirsdag bliver offentliggjort med Flugt repræsenteret i adskillige kategorier.

Ekkos Oscar-ekspert tror på historiske tre nomineringer til Flugt på tirsdag, men tre andre danske film er kraftigt i spil til årets Oscar-show.

Af Casper Hindse

Der er en sær stemning her kort inden offentliggørelsen af årets Oscar-nomineringer for 2022.

For i de store kategorier lader det til, at flere af VIP-gæsterne ligefrem forventer at blive nomineret. Det har nemlig været småt med overraskelser ved de afgørende branchepriser, der ligger før det mest glamourøse show af dem alle: Oscar.

Faktisk er det kun i kategorien for bedste kvindelige skuespiller, at der virkelig er kamp om alle pladserne og et muligt favoritkollaps.

Det er altid en god idé at skele til nomineringer i brancheforeningerne Screen Actors Guild (SAG), Producers Guild (PGA), Directors Guild (DGA) og den i de senere år mere og mere toneangivende American Cinema Editors(ACE), når vi taler Oscar-nomineringer.

Her i 2022 er der flere tunge gengangere i felterne, men heldigvis er akademiet blevet yngre og mere internationalt, og vi kan derfor forvente at se flere film uden amerikansk pas klare sig godt.

Blandt andet danske værker.

Camilla Nielssons dokumentar President samt tidligere Oscar-vinder Martin Strange-Hansens On My Mind og Nicolaj Kopernikus’ Stenofonen – begge kortfilm – er stærke Oscar-bud, men fokus er mest rettet mod Jonas Poher Rasmussens Flugt.

Animationsdokumentaren har sprængt alle rammer og gået sin sejrsgang i USA.

Flugt er i spil til mindst tre Oscar-statuetter. Det kan blive historisk, når nomineringerne offentliggøres på tirsdag den 8. februar lidt efter kl. 14.

Bedste film
Fra 2022 er der ingen dikkedarer i hovedkategorien.

Akademiet har vedtaget, at ti film skal nomineres, og dermed kan den årlige gættekonkurrence om antallet af aspiranter til den største pris forstumme.

Kenneth Branaghs Belfast, Jane Campions The Power of the Dog, Paul Thomas Andersons Licorice Pizza, Steven Spielbergs West Side Story, Reinaldo Marcus Greens King Richard og Sian Heders CODA lader til at være sikre.

Efter de seks nomineringer breder feltet sig en smule ud, men det vil være en overraskelse, hvis ikke Denis Villeneuves Dune og Joel Coens The Tragedy of Macbeth også kommer med.

Det efterlader to pladser.

Branchemedierne taler en del om danske Flugt, men andre film har nu mere momentum for tiden. Især den japanske Drive My Car er drønet frem, og den kunne snildt nappe niendepladsen i feltet.

Derfor står kampen om den sidste plads i hovedkategorien formentlig mellem fem film: Tick, Tick... Boom!, Don’t Look Up, The Lost Daughter, House of Gucci og Being the Ricardos.

De fem film ligger virkelig tæt, men Don’t Look Up har modtaget de helt rigtige nomineringer op til Oscar-nomineringerne. Derfor tror vi, at den kommer med – selv om enten Being the Ricardos eller Tick, Tick... Boom! sagtens kan snyde den på målstregen.

Bedste instruktør
Den her kategori lader til at være afgjort, allerede inden nomineringerne er offentliggjort. Jane Campion vinder slet og ret for The Power of the Dog.

Med sig i nomineringsfeltet tager hun formentlig Denis Villeneuve (Dune), Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza) og Kenneth Branagh (Belfast).

Den sidste plads er til gengæld svær at spå om. Sidste år viste Thomas Vinterberg, at en populær udenlandsk film godt kan sende dens instruktør ind i denne fornemme kategori også. Derfor kunne Ryûsuke Hamaguchi (Drive My Car) komme i spil, selv om det er svært at se bort fra akademi-favoritterne Joel Coen (The Tragedy of Macbeth) og Steven Spielberg (West Side Story).

Alligevel tror vi på en japansk overraskelse og satser på Hamaguchi.

Bedste mandlige skuespiller
Her er Will Smith (King Richard) favorit. Eneste reelle udfordrer til statuetten er nok Benedict Cumberbatch (The Power of the Dog).

De to store skuespillere får formentlig selskab af Andrew Garfield (Tick, Tick... Boom!) og Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth), mens femtepladsen ligner en afgørelse på målfoto mellem Peter Dinklage (Cyrano), Leonardo DiCaprio (Don’t Look Up) og Javier Bardem (Being the Ricardos).

Bardem var den eneste af de tre, der modtog en SAG-nominering, og skuespillerne fylder også en del i akademiet. Derfor tror vi, at han vinder spurten mod den røde løber.

Bedste kvindelige skuespiller
For blot nogle uger siden mente mange, at Kristen Stewart ville vinde Oscar-statuetten for sit monumentale sammenbrud som Prinsesse Diana i Spencer.

Men Stewart blev overraskende forbigået ved SAG, og derfor er det pludselig et spørgsmål, om hun overhovedet bliver nomineret!

Det vil være et kollaps af de helt store for den mest prisvindende kvindelige skuespiller i sæsonen indtil nu, men den amerikanske filmbranche har ganske enkelt ikke taget så godt imod Spencer, som man kunne forvente.

Derfor er det noget mere sikkert, at Olivia Colman (The Lost Daughter), Nicole Kidman (Being the Ricardos) og Lady Gaga (House of Gucci) kommer med.

Det efterlader to pladser. I de seneste dage har det været Alana Haim (Licorice Pizza), som alle har talt om i Oscar-sammenhæng. Hun bliver altså nomineret.

Men hvad så med Kristen Stewart? Lige nu lader hun til at være i førersædet til femtepladsen, men det vil ikke være en stor overraskelse, hvis Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye), Penélope Cruz (Parallelle mødre) eller måske ligefrem norske Renate Reinsve, der vandt prisen på Cannes-festivalen for Joachim Triers Verdens værste menneske, kunne smutte forbi hende.

Det bliver kort sagt drønspændende i kategorien.

Bedste mandlige birolle
Hvis Jane Campion er sikker på en statuette hos instruktørerne, er det svært at sige, hvor sikker Kodi Smit-McPhee (The Power of the Dog) ser ud til at være.

Men Smit-McPhee haler ros og nomineringer til sig for tiden, og derfor kan Bradley Cooper (Licorice Pizza) og Troy Kotsur (CODA) formentlig bare se til fra salen på selve prisuddelingsaftenen. Nomineret skal de dog nok blive.

Det samme bliver Ciaran Hinds (Belfast) formentlig også.

Mange forventer, at femtepladsen går til enten Jared Leto (House of Gucci) eller Ben Affleck (The Tender Bar), men vi tror, at nomineringerne falder anderledes ud.

Både Jesse Plemons (The Power of the Dog) og Jamie Dornan (Belfast) er virkelig populære i den amerikanske filmbranche. Derfor er der stor sandsynlighed for, at en af de to kommer med – selv om deres film allerede er nomineret i kategorien. Det er fifty-fifty, men Plemons kunne godt drage fordel af Netflix’ massive pr-kampagne.

Bedste kvindelige birolle
Her bør det være sikkert, at Ariana DeBose (West Side Story), Kirsten Dunst (The Power of the Dog) og Caitriona Balfe (Belfast) bliver nomineret.

Til gengæld er der mange i spil til de sidste to pladser.

Ruth Negga (Passing) har en SAG-nominering i ryggen, så hun tager fjerdepladsen, mens den femte af slagsen logisk set tilfalder Cate Blanchett (Nightmare Alley).

Men der kunne sagtens komme en overraskelse her. For Aunjanue Ellis (King Richard) og Jessie Buckley (The Lost Daughter) ser netop nu ud til at have overhalet Blanchett. Og eftersom King Richard generelt lader til at få mange nomineringer, tror vi på Ellis.

Bedste originale manuskript
I denne kategori er det som regel en god idé at kigge mod nomineringerne i manuskriptforfatternes forening, der hedder Writers Guild of America. De indikerer, at Licorice Pizza og King Richard skal dyste mod Belfast og Don’t Look Up.

Det skal Being the Ricardos muligvis også, men det er ikke så sikkert. For den er meget amerikansk, og derfor kan den blive snydt på målstregen af det mere og mere internationale akademi.

Vi tager chancen og siger, at Pedro Almodóvars Parallelle mødre napper femte-nomineringen her.

Bedste manus baseret på andet forlæg
Dune, The Power of the Dog og CODA er sikre. Det samme ser The Lost Daughter ud til at være, og mange forventer, at West Side Story runder kategorien af.

Det tror vi imidlertid ikke. Husk lige på, hvad der skete med den oprindelige filmversion fra 1961 om rivalisering og kærlighed. Den vandt ti Oscar-statuetter, men missede lige netop prisen i denne kategori.

Og eftersom Drive My Car er blevet sat i femte gear på det seneste, tror vi, at den overhaler Spielbergs musical og tager femtepladsen i kategorien.

Bedste animationsfilm
Så er det frem med klaphatten og Dannebrog! For her bør Flugt blive nomineret sammen med publikumssucceserne Encanto og Luca.

Familien Mitchell mod maskinerne lader også til at have stor opbakning, og dermed står den sidste nominering mellem Disney med Raya og den sidste drage og manga-fortællingen The Summit of the Gods.

Vi tror, Disney trækker det længste strå.

Bedste fotografering
Det er nogle stærke billedmæssige film, akademiet har at vælge imellem i år. Men både Dune, The Power of the Dog og The Tragedy of Macbeth lader nu til at skille sig ud.

Og mon ikke også Spielbergs genindspilning af West Side Story kommer med?

Spørgsmålet er, om Kenneth Branaghs Belfast eller Guillermo del Toros Nightmare Alley napper den femte plads i feltet. Del Toro er populær i Hollywood, men Belfast har tur i den. Vi tror, den lister sig ind i kategorien.

Bedste dokumentar
Flugt igen! Og denne gang som favorit her halvanden måned inden årets mest glitrende filmprisuddeling.

Selv om dokumentarkategorien ofte er uforudsigelig, og shortlisten i år er proppet med gode bud, ligner den danske film en sikker nominering.

Den historiske Harlem-fortælling Summer of Soul og National Geographic-beretningen The Rescue ser også ud til at blive nomineret.

Herfra er det mere åbent, men Faye Dayi får virkelig meget ros i amerikansk presse for tiden. Det er god timing, så den kommer nok også med, mens sidstepladsen kunne gå til Netflix-dokumentaren Procession om misbrug i den katolske kirke eller til danske Camilla Nielssons President.

Procession ligner favoritten til femtepladsen, men man skal bestemt ikke afskrive muligheden for dobbelt dansk i kategorien.

Bedste udenlandske film
Flugt igen igen!

Med sig tager Jonas Poher Rasmussen norske Joachim Trier, der bliver nomineret for Verdens værste menneske. Trier har mere eller mindre væltet USA i de seneste uger med filmen, men både nordmand og dansker får nok svært ved at hamle op med japanske Drive My Car.

Med de tre følger formentlig Asghar Farhadis iranske A Hero, mens logikken tilsiger, at Paolo Sorrentinos The Hand of God fra Italien også kommer med.

I de senere dage er sidstnævnte dog blevet udfordret af den tyske Drømmemanden og Hive fra Kosovo. Vi satser på The Hand of God.

Trailer: Flugt

Kommentarer

Oscar 2022

For 94. gang skal Oscar-priserne uddeles.

Der dystes i 23 kategorier.

I de senere år har showet været værtsløst, men dette ændrer sig i år. Der er dog ikke udpeget en vært endnu.

Uddelingen finder sted i Dolby Theatre i Los Angeles 27. marts.

© Filmmagasinet Ekko