Nyhed
27. feb. 2010 | 01:34

En flygtning krydser sit spor

Omar Shargawi er aktuel med en meget personlig dokumentarfilm, hvor han overtaler sin palæstinensiske far til at gense fædrelandet efter 60 år.
Af Bjarke Friis Kristensen

For to år siden debuterede Omar Shargawi med det barske indvandrerdrama Gå med fred, Jamil. Nu er han aktuel med dokumentaren Fra Haifa til Nørrebro.

I filmen overtaler han sin palæstinensiske far til at gense fædrelandet efter 60 år. Munir Shagawi flygtede fra Haifa i Israel i 1948 som følge af Vestens beslutning om at oprette staten Israel, hvilket drev millioner af palæstinensere på flugt.

”Jeg har brugt min familie til at fortælle en historie, der er vigtig for verden. Jeg ved ikke, om jeg er blevet et mere harmonisk menneske af det, men jeg er i hvert fald glad for, at jeg har gjort det,” siger Omar Shargawi i et interview med Ekko.

Fra Haifa til Nørrebro er båret af samme sitrende intensitet som Omars debutspillefilm. Den har netop fået en Robert som årets bedste lange dokumentarfilm. Derimod er den underligt nok ikke blevet udvalgt til en eneste filmfestival. Det er ikke tilfældigt, mener Omar Shargawi.

”Filmens penible emne støder mange mennesker,” siger instruktøren, der til gengæld kan glæde sig over, at filmen får dansk biografpremiere på onsdag den 3. marts.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko