Interview
04. nov. 2021 | 20:03

En seriemorder til alle tider

Foto | Seacia Pavao
Miamis trykkende varme er skiftet ud med sneklædte fyrretræer for den blodtørstige retsmediciner Dexter, som nu bor i en lille flække i staten New York.

Dexter er tilbage efter en forhadt afslutning. ”Forhåbentlig kan vi nu give et svar på gåden,” siger skuespilleren Michael C. Hall, der aldrig har betragtet serien som en glamourisering af seriemorderen.

Af Anna Engmann

Næsten et årti er gået, siden det sidste afsnit af tv-serien Dexter rullede over skærmen. 

Men nu vender seriemorderen med retfærdighedssans tilbage i miniserien Dexter: Nyt blod, der får dansk premiere den 8. november på Paramount+. 

Og det har været et glædeligt gensyn for Michael C. Hall, der spiller titelrollen i otte sæsoner fra 2006 til 2013 og nu igen gestalter den morderiske retsmediciner Dexter Morgan i ti nye afsnit. 

”Det var fedt at vende tilbage til rollen som Dexter, fordi jeg virkelig troede på den historie, vi fortalte, og på det hold, vi havde samlet,” siger Michael C. Hall, da Ekko møder den 50-årige skuespiller til et digitalt rundbordsinterview. 

Ud over hovedrolleindehaveren er en række skuespillere og folk bag kameraet fra den oprindelige serie med igen. 

Jennifer Carpenter spiller Dexters afdøde søster Debra, som hjemsøger ham. Producer og forfatter Clyde Phillips er endnu engang med ombord og en del af holdet bag gensynet med seriemorderen. 

Da Dexter i sin tid fik premiere, skabte serien kontrovers og diskussion om, hvorvidt man kunne tillade sig at skildre en seriemorder som et nogenlunde sympatisk menneske. Flere virkelige mordere har udtalt, at Dexter har været en inspirationskilde for dem. 

Man kan spørge sig selv, om det giver mening at give mere taletid til sådan en figur. Men Michael C. Hall mener ikke, at serien hylder seriemordere. 

”Jeg har aldrig opfattet serien som en reklame for seriemorderlivet. Den skildrer en person, som pådrager sig et særligt ansvar med sin helt egen definition af etik,” siger skuespilleren med et glimt i øjet. 

Længsel efter ægthed
Den oprindelige serie om Dexter foregår i solrige Miami og følger den blodtørstige retsmediciner. Om dagen hjælper han politiet med at opklare mord. Om natten tager han sagen i egen hånd og dræber de mordere, der er sluppet uden straf for deres ugerninger. 

I Dexter: Nyt blod er Miamis trykkende varme skiftet ud med sneklædte fyrretræer. Dexter bor nu i en lille flække i staten New York, hvor han driver en butik og lever et tilsyneladende almindeligt landsbyliv. 

Men da en række børn begynder at forsvinde i området, bliver Dexter konfronteret med sine mørke impulser og hangen til at begå mord i retfærdighedens navn.

Dexter var del af en bølge af serier med antihelte i front. 

De tæller The Sopranos, Breaking Bad og Mad Men. Og netop Dexters dobbeltliv er med til at gøre serien interessant, mener Michael C. Hall, der fik sit gennembrud som bedemand i HBO-serien Six Feet Under

”Jeg har ikke lyst til at forholde mig til det uetiske i at have en seriemorder som hovedperson. For det er til dels det, der gør serien og karakteren spændende,” fortæller skuespilleren. 

”Dexter længes efter at leve et mere ægte liv, men det går ikke i spænd med at dræbe. Jeg tror, at det gik op for ham i slutningen af den sidste sæson.” 

Dexters kamp for at leve et normalt liv og undertrykke sin trang til at slå ihjel er også et tema i den nye sæson, hvor han forsøger at leve under en ny identitet som butiksejeren Jim. 

”Da vi møder Dexter i den nye serie, er det ved at gå op for ham, at man ikke kan flygte fra fortiden. I sidste ende er man nødt til at se sin fortid i øjnene,” siger Michael C. Hall. 

Ned ad bakke
Både fans og anmeldere var vilde med Dexter i seriens første fire sæsoner. Dernæst begyndte det at gå ned ad bakke, og seriens oprindelige afslutning er gået over i tv-historiebøgerne som en af de værste nogensinde. 

I sæsonfinalen bliver Dexters båd fundet, efter en orkan har hærget Miami. Der er ingen spor af seriemorderen, og han erklæres død. Men til allersidst viser det sig, at han stadig er i live! Han er flyttet til Oregon, hvor han arbejder som skovhugger. 

For fans af den oprindelige serie kan Dexter: Nyt blod måske være med til at råde bod på den skuffende afslutning. 

”Jeg tror i bedste fald, at det sidste afsnit er en gåde for folk. I værste fald er det forvirrende og utilfredsstillende,” siger Michael C. Hall. 

Ifølge skuespilleren besvarer den nye miniserie nogle af de mange spørgsmål, som fans sad med efter at have set seriens sidste afsnit. 

”Det sidste afsnit lagde op til en efterfølger, hvor vi forhåbentlig kan give et klarere svar på, hvad der egentlig blev af Dexter.”

Trailer: Dexter: Nyt blod

Kommentarer

Michael C. Hall

Født 1971 i Raleigh, USA.

Uddannet skuespiller fra Tisch School of the Arts i New York.

Har medvirket i serier som Dexter og Six Feet Under.

Vandt i 2010 en Golden Globe for rollen som seriemorderen Dexter.

Miniserien Dexter: Nyt blod får premiere på Paramount+ den 8. november.

© Filmmagasinet Ekko