Nyhed
27. aug. 2010 | 00:20

Festival af filmfolk til filmfolk

Minifestival på Bornholm skal hjælpe unge talenter med at sparke døren ind til den etablerede filmbranche.
 
Af Mikkel Kofod

Det er nok de færreste, der ville vælge at placere en international filmfestival i Gudhjem.

Men det er, hvad Flemming Jetmar har gjort. I 2008 grundlagde han Bornshorts International Film Festival, der begynder i dag og for tredje år i træk finder sted i biografen Scala i Gudhjem.
 
”Jeg er vokset op på Bornholm, og min veneration for øen fik mig til at placere festivalen der. Når jeg viser øen til udlændinge, synes de, den er smuk og pittoresk, men danskere synes bare, den er provinsiel,” fortæller Jetmar, der til daglig arbejder som filmfotograf i London.

Her har han gennem et årti opbygget et netværk i den engelske filmbranche. Det har givet ham muligheden for at sammensætte et program med 140 kortfilm, animationsfilm og musikvideoer fra 30 lande.

Starthjælp til talenter
Det internationale snit til trods er det en lille festival. Budgettet er på 85.000 kroner, og sidste år blev der solgt 300 billetter.

”Men festivalen er lavet af filmfolk til filmfolk.  Det er især til fordel for unge instruktører, der har talent, men ikke det rigtige netværk. Her får de muligheden for at vise sig frem for etablerede branchefolk. Det er med det for øje, at jurymedlemmerne er udvalgt,” fortæller han.

Juryen består af Bo Ehrhardt, som er medejer af Nimbus Film, samt briterne Vanessa Hetherington, producer på Another Film Company i London, og Andy Marohan fra Bikini Films, der har lavet musikvideoer for blandt andre Paul McCartney, Pet Shop Boys og Michael Jackson.

Kortfilm som visitkort
De tre jurymedlemmer skal vælge blandt tyve konkurrencefilm i fire kategorier: kortfilm på mindre end ti minutter og kortfilm mellem 10 og 30 minutter, musikvideoer og animationsfilm.

Fokus er på fiktion i kort format, og det er ikke tilfældigt, fortæller Flemming Jetmar.

”Kortfilmgenren boomer i London for tiden, og det har den faktisk gjort de sidste otte-ti år. Der er et væld af instruktører, som laver reklamer og musikvideoer, men som også vil lave spillefilm. Her er kortfilmen deres visitkort.”

Bornshorts 2010 foregår den 27. og 28. august, og Ekko rapporterer fra festivalen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko