Nyhed
27. juli 2018 | 10:50

Festival forvandler bunkere til biografer

Foto | Bunker Film Festival
På Bunker Film Festival vil man kunne opleve film som Der Untergang om Adolf Hitlers sidste dage. Nazilederen opførte de mange bunkere på Vestkysten, som nu bliver ramme for filmvisninger.

”Det bliver mere end bare film,” garanterer initiativtageren til ny dansk festival, der finder sted på stranden og i gamle beton-bunkere på Vestkysten.

Af Mikkel Krebs Behnke

Under Nazitysklands besættelse af Europa etablerede Hitler et forsvar af Europas vestlige kyst.

”Atlantvolden” blev den kendt som og skulle ifølge propagandaen være uindtagelig.

Tusindvis af beton-bunkere blev oprettet fra Nordnorge og helt ned til Pyrenæerne ved grænsen til Spanien. Mange er i dag fjernet, men flere består stadig langs den jyske vestkyst.

Nu vil en ny dansk filmfestival genoplive bunkerne. I og på selve stranden vil der ikke blot blive vist film, men også formidlet historier om krig og landskaber gennem lys- og lydkunst, foredrag og rundvisninger.

”I stedet for at se bunkerne som forstyrrelser i landskabet opfordrer vi til at bruge dem som oplevelsesrum, hvor ikke bare Danmarkshistorien, men også almenmenneskelige sansninger kan blive vækket til live,” forklarer initiativtager Mads Daugbjerg i en pressemeddelelse.

”Uanset filmenes og locationens art bliver det mere end bare film,” tilføjer Mads Daugbjerg, som er lektor i antropologi på Aarhus Universitet.

Hitlers sidste dage
Den nye festival – Bunker Film Festival – finder sted på Houvig Strand nær Ringkøbing og vil løbe af stablen fra den 24. til den 26. august.

Festivalen åbner fredag eftermiddag 24. august meget oplagt med det tyske mesterværk Der Untergang, som skildrer Hitlers sidste dage i en bunker i Berlin.

Fredag aften kan man se Christopher Nolans Dunkirk under åben himmel. Filmen fortæller nervepirrende historien om evakueringen af allierede tropper fra den franske strand Dunkirk under Anden Verdenskrig.

De andre film på festivalen er Vietnam-krigsfilmen Dommedag nu, ubådsdramaet Das Boot, Waltz With Basir, der i animationsform beretter om massakren i flygtningelejrene Sabra og Shatila i Libanon 1982, samt thrilleren Buried, om en mand fanget i en kiste under jorden.

Sansningen bliver stærkere
Det er alle anerkendte filmværker, men for festivalen er det vigtigt, at den rækker ud over filmnørder og historie-interesserede.

”Projektet vil udvikle oplevelser for borgere og turister baseret på en forståelse af naturen og kulturen som fundamentalt forbundne,” lyder det i en pressemeddelelse fra Innovationsfonden.

Håbet er, at de valgte film vil opleves særligt intenst i de nye rammer, for som Mads Daugbjerg formulerer det:

”Forestil dig, hvordan det er at se en film om Anden Verdenskrigs kaos – men at gøre det i en bunkers indre, hvor både lyd, temperatur og fugtighed er med til at gøre sansningen stærkere. Eller hvad det vil gøre for oplevelsen at se scener, der faktisk udspiller sig i en bunker.”

Kommentarer

Bunker Film Festival

Ny festival viser film i gamle krigsbunkere.

Foregår 24. - 26. august på Houvig Strand nær Ringkøbing.

Arrangementer på stranden er gratis. Filmvisninger i bunkeren kræver billet.

Se programmet på Facebook.

© Filmmagasinet Ekko