Nyhed
23. jan. 2008 | 08:54

Film om Polanskis sexskandale

"Jeg har ikke villet undskylde Polanski," siger instruktøren bag dokumentarfilm, der vækker opsigt i USA.
Af Boline Skovly

En af Hollywoods mest omtalte sexskandaler blev i fredags genåbnet under den prestigefyldte Sundance Filmfestival, der løber af stablen i Utah, USA.

Marina Zenovich' Roman Polanski: Wanted and Desired handler om mesterinstruktøren Roman Polanski, der i 1978 indrømmede at have haft sex med en trettenårig pige.

Dokumentarfilmen er stykket sammen af arkivfotos, gamle interviews og nye interviews med de involverede advokater og med Polanskis offer, Samantha Geimer, der i dag er en voksen kvinde.

"Medrivende og mesterligt dokumenteret," skriver Screen International, mens andre anmeldere roser instruktøren for et detaljeret greb om sagen og for ikke at have gjort det oplagte: lavet en sladderdokumentar.

Flygtede fra straf
Den prekære sag går tilbage til 1977, hvor den dengang 44-årige Roman Polanski indrømmede at have sex med en mindreårig pige.

Affæren foregik i Jack Nicholsons hjem i Los Angeles og var som skåret for tabloidmedierne.

For at undgå fængsling flygtede den dengang 44-årige Polanski fra USA.

Marina Zenovich fik ideen til at lave filmen, da Polanski i 2003 blev nomineret til en Oscar for Pianisten. I den forbindelse blev der spekuleret heftigt i, om han ville vende tilbage til USA og deltage i festlighederne. Men det gjorde han ikke.

Paradokser
Filmen skal ikke undskylde Polanski, bedyrer Zenovich i interviews. Hensigten er at gå sagen efter i sømmene, og Polanski bliver efter sigende ikke skånet.

Indledningsvis ses han i et kontroversielt 30 år gammelt interview, hvor han indrømmer sin trang til unge piger - en trang, han mener at dele med de fleste mænd.

"Det er en film om fascinationen af Polanski og hans paradokser," skriver Variety i sin anmeldelse.

Tragedie på tragedie
Roman Polanskis liv har været lige så skrækindjagende som hans film, der tæller mesterværker som Chok, Rosemary's Baby og Chinatown.

Moren døde i koncentrationslejr, og hans gravide hustru, Sharon Tate, blev i 1969 myrdet af medlemmer af Charles Manson-kulten.

74-årige Polanski medvirker ikke selv i filmen. Zenovich kontaktede ham, men han afslog. Hun har udtalt, at hans medvirken er irrelevant, for han har indrømmet sin misgerning.

Nypuritansk bølge
Filmen handler ifølge instruktøren i nok så høj grad om pressehetzen og den nypuritanske bølge, der rullede ind over USA i slutningen af 1970'erne.

Det afsløres, at en ny dommer, der blev knyttet til sagen i 1997, tilbød at frikende Polanski, hvis han vendte tilbage til Amerika. Der var bare én betingelse - at retssagen blev tv-transmitteret!

Roman Polanski: Wanted and Desired anses for at være en af storfavoritterne til at vinde Grand Jury-prisen på Sundance Festival, der slutter den 27. januar. Filmen har allerede affødt en sand kamp om køb af distributionsrettigheder.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko