Nyhed
06. sep. 2005 | 10:20

Filmfestivalen BUSTER åbner på mandag

Af Mads R. Mariegaard
Alvorlige og politiske film præger programmet, når BUSTER-festivalen fra den 12. til den 18. september viser 156 børne- og ungdomsfilm fra hele verden.

Med BUSTER-festivalens aflysning af det oprindelige pressemøde — i luftrummet over København i et fly betalt af festivalens sponsor — var det filmene selv, der skulle skabe overskrifter, da festivalens nye leder, Dionysos Reitz Kerasiotis, under mere jordbundne forhold i Grand Teatrets café fortalte pressen om årets program.
 
Det tyder alt på, at de sagtens kan. På pressemødet kunne Kerasiotis præsentere hele 156 film i et program, der — i modsætning til de foregående år — ikke kun består af børne-, men også af ungdomsfilm. Festivalen, der begynder på mandag og varer en uge, er desuden kendetegnet ved at have få danske film, men mange internationale fra alle kontinenter og ved at sætte alvorlige og politiske emner på dagsordenen.

Film med kunstnerisk værdi 
For eksempel viser festivalen Thomas Vinterbergs våben-drama, Dear Wendy, Gregg Arakis stærke og provokerende film om seksualitet og identitet, Mysterious Skin, som programgruppen mente "godt kunne skabe tumult i biografsalen", samt den mexicanske Innocent Voices om borgerkrigen i El Salvador i 80'erne. Den er baseret på dens manuskriptforfatter, Oscar Orlando Torres' egne oplevelser, som han fortæller mere om på et af festivalens seminarer.
 
"Det kræver mod at vælge de film, og vi har ikke gjort det for at tynge børnene, men for at give dem nogle redskaber," sagde Charlotte Giese fra programgruppen. Hun tilføjede, at det ikke har været et mål i sig selv at vise alvorlige film. "Vi er gået efter den kunstneriske værdi, og det har vist sig, at de bedste har været de alvorlige, men der også er nogle lettere film iblandt."
 
Potentiale til stort publikum
Buster-festivalen havde sidste år 18.000 publikummer. Selv om Kerasiotis på pressemødet ikke ville love, at der kommer flere i år, ville han godt dele sin optimisme: "Potentialet er større end dét," sagde han og henviste til, at flere af forestillingerne allerede er udsolgt.

Det gælder blandt andet festivalens åbning med tegnefilmen Det levende slot, som vises i Palads-biografens største sal på mandag. Filmen er instrueret af japaneren Hayao Miyazaki, som Jakob Stegelmann portrætterer i det nyeste nummer af EKKO. Her kan man også kan læse om en af filmene i festivalens børnekonkurrence: Anders Rønnow-Klarlunds dukkefilm Strings.

 

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko