Nyhed
06. feb. 2009 | 22:28

Filmgåde løst efter 40 år

Engelsk it-manager fra Surrey har udregnet, hvordan forbryderbanden i The Italian Job kan redde både guldet og livet.

Af Mikkel Kofod

Filmhistoriens måske mest gådefulde slutning er løst. Efter 40 år i, hvad der må betegnes som den definitive cliffhanger, kan Michael Caine og hans kumpaner ånde lettet op.

Vi taler om Peter Collinsons The Italian Job fra 1969, hvor bandens bus efter et vellykket kup skrider ud i et italiensk bjergsving. På kanten af en bjergskråning balancerer bussen med byttet – en stor mængde guld – i den ene ende og banden i den anden.

Situationen synes håbløs, indtil bandens overhoved, spillet af Michael Caine, udbryder:

”Øjeblik, venner. Jeg har en god idé.”

Michael Caines løsning
Hvad idéen nærmere går ud på, får vi aldrig at vide.

Filmen slutter nemlig med cliffhangeren, og der er ikke blevet lavet en fortsættelse. Michael Caine foreslog i 2003 selv en mulig løsning på bandens gordiske forbryderknude.

”Man starter motoren, og alle sidder helt stille, indtil der ikke er mere benzin, og bussens balance skifter. Derefter springer alle ud, og bussen ryger ud over kanten,” forklarede skuespilleren.

Denne plan redder bandens liv, men ikke deres tyvekoster. Ifølge avisen The Guardian er der imidlertid nu fundet en løsning, hvor forbryderbanden slipper af sted med både byttet og livet i behold.

Matematikkonkurrence
Det er det engelske The Royal Society of Chemistry, som har udskrevet en matematikkonkurrence, og John Godwin, en it-manager fra Surrey i England, har indsendt en efter sigende skridsikker plan. Den falder i tre faser:

1) Banden smadrer de vinduer i bussen, der befinder sig over kanten.

2) Herefter starter de motoren og lader den køre, indtil benzintanken, der er placeret bagest i bussen, er tom.

3) Nu er bussen stabil nok til, at et bandemedlem kan hoppe ud og hente tunge sten, der kan stabilisere fronten. Banden kan hente guldet, uden at bussen falder ned i afgrunden. 

Rejse til åstedet
John Godwin fortæller til The Guardian, at det tog en dags arbejde med lommeregneren at løse mysteriet.

”Det er over tyve år siden, jeg så filmen. Jeg husker, at jeg dengang tænkte, at der må være en eller anden måde at få guldet ud af bussen på,” siger John Godwin, der som vinder af konkurrencen kan se frem til en tredages rejse med alt betalt til Torino i Italien, hvor The Italian Job blev optaget.

Mon ikke it-magageren vil bruge turen til at besøge åstedet? Han frarådes dog at afprøve sin teori i praksis.
 

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko