Top 5
24. apr. 2017 | 10:13

Top 5: Filminstruktører går til serien

Foto | Ernest Dickerson
Spike Lee er en af de mange instruktører, der har taget springet fra film til tv. Snart er der premiere på en serieudgave af hans She’s Gonna Have It (1986), hvor han spiller over for Tracy Camilla Jones.

Flere og flere store instruktører holder sig ikke kun til film, men begynder også at lave serier. Vi har samlet en liste med fem af de mest lovende.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

David Lynch tog springet for mere end 25 år siden med Twin Peaks.

Siden har blandt andre italienske Paolo Sorrentino, amerikanske Steven Soderbergh og danske Lars von Trier fulgt trop.

Det er langt fra nyt, at etablerede og velansete filminstruktører går fra at lave film til at lave serier. Men tidligere har skellet mellem de to formater været mere tydeligt og opdelt.

I dag roses de store kvalitetsserier fuldt ud på linje med de bedste film. At den nye og stærkt imødesete omgang af Twin Peaks får premiere på dette års Cannes om en måneds tid, viser netop, at serier for alvor er blevet comme il faut som kunstform.

Derfor pibler det også jævnligt frem med nyheder om, at store og velansete filminstruktører kaster sig over serieformatet.

Senest udsendte danske Nicolas Winding Refn for eksempel en lille, sær video (se nederst) med en mekanisk dinosaur som en opvarmning til sin kommende Amazon-serie To Old to Die Young.

Vi har samlet en liste med fem af de mest spændende serieprojekter fra væsentlige filminstruktører.

5. Too Old to Die Young

Til efteråret begynder Nicolas Winding Refn efter planen optagelserne til sin kommende serie, der har titlen Too Old to Die Young. Bag projektet står Amazon, der, som denne liste vil vise, satser gevaldigt på ambitiøse serier for tiden.

Siden Refn havde premiere på The Neon Demon på festivalen i Cannes sidste år, har der været forskellige meldinger om danskerens næste projekter. I slutningen af januar skrev vi således, at instruktøren arbejder på en spionfilm med titlen The Avenging Silence, ligesom serien Les Italiens også skulle være på Refns tegnebord.

For nylig kom det frem, at Miles Teller, kendt fra Whiplash, skal spille hovedrollen i Too Old to Die Young, der dermed ligner det mest fremskredne af Refns projekter.

Indtil videre ved vi ikke alverden om handlingen, men ifølge Deadline.com udforsker serien ”den kriminelle underverden i Los Angeles ved at vise den eksistentielle rejse fra morder til samurai i Englenes By”. Pudsigt nok er den amerikanske tegneserieforfatter Ed Brubaker tilknyttet Too Old to Die Young som medforfatter.

Forventes at få premiere på Amazon i løbet af 2018.

 

4. She’s Gotta Have It 

Lyder Spike Lee og titlen She’s Gotta Have It som en bekendt kombination, er det fordi den kommende Netflix-serie er et opdateret og nutidigt remake af instruktørens film af samme navn fra 1986.

Serien skal efter sigende ikke følge filmens handling fuldstændigt, men i store træk stadig handle om en ung, attraktiv newyorker-kvinde, der jonglerer romantisk med tre bejlere. I serieudgaven af She’s Gotta Have It skal DeWanda Wise spille hovedrollen Nola Darling, som oprindelig blev spillet af Tracy Camilla Johns.

She’ Gotta Have It var Spike Lees spillefilmdebut og dermed startskuddet til en lang og glorværdig karriere som en af de mest samfundsengagerede og indignerede amerikanske instruktører. Race, identitet, køn og social status er gennemgående temaer i Lees film, der blandt andet tæller Malcolm X og Do the Right Thing.

Spike Lee skal instruere samtlige af seriens ti afsnit og har desuden produceret She’ Gotta Have It sammen med sin kone Tonya Lewis Lee.

Forventes at få premiere på Netflix i løbet af 2017.

 

3. The Underground Railroad

Den amerikanske instruktør Barry Jenkins brød igennem på den største scene, da han i februar vandt Oscar-prisen for bedste film med Moonlight efter den herostratisk berømte forveksling med La La Land.

Det er dog ikke en film, som Jenkins kaster sig over som sit næste projekt, men derimod en serie, der selvfølgelig også har indfundet sig på denne liste.

Faktisk bliver instruktøren allerede aktuel her i slutningen af april, fordi han har instrueret et enkelt afsnit af Netflix-serien Dear White People. Men Jenkins skal desuden også være den kreative primus motor på en serieudgave af Colson Whiteheads roman The Underground Railroad fra 2016, som han både skal skrive og instruere for Amazon.

Whiteheads The Undergound Railroad handler om to slaver, der flygter fra deres bomuldsplantage i Georgia og underslipper ved hjælp af den såkaldte Underground Railroad – en hemmelig flugtrute for slaver i USA. Jenkins lader altså til at fortsætte med at behandle temaer som racisme og sortes rettigheder. Indtil videre er der ikke tilknyttet skuespillere til serien.

Det vides endnu ikke, hvornår Amazon-serien får premiere.

 

2. Lanthimos’ Iran-Contra-serie

Yorgos Lanthimos har de seneste ti års tid tegnet sig som en af de mest originale europæiske instruktører som foregangsmand i den græske ”weird wave”: skæve, kreative og syrede små film. Lanthimos har for eksempel lavet Dogtooth og The Lobster, og han er atter snart aktuel med en ny film på Cannes-festivalen.

Derfor er det selvsagt svært ikke at imødese den græske instruktørs kommende serieprojekt, som han skal lave for … ja, Amazon minsandten. Serien har endnu ikke fået en titel, men vi ved, at den skal omhandle den såkaldte Iran-Contra-affære, der rystede det amerikanske politiske system i 1980’erne.

Umiddelbart lyder det altså som noget af et skift for Lanthimos, men med Colin Farrell i hovedrollen som marineløjtnanten Oliver North og den græske instruktørs kringlede fantasi kan vi håbe på en original udgave af den autentiske historie.

Det vides endnu ikke, hvornår Amazon-serien får premiere.

 

1. Mindhunter

Seriemorderserien Mindhunter bliver ikke David Finchers første forsøg ud i serieland. Som bekendt var han også såkaldt konceptuerende instruktør på Netflix-hittet House of Cards, hvor han lavede de første par afsnit.

Finchers kommende serie-engagement tiltrak sig en del opmærksom herhjemme, fordi danske Tobias Lindholm skal instruere dele af serien. Derudover står Amy-instruktøren Asif Kapadia også bag et afsnit, så på forhånd lyder Mindhunter rigtigt lovende.

Især når man tænker Finchers tidligere seriemorderfilm Seven og Zodiac med i ligningen.

Serien er baseret på en bog af John Douglas og Mark Olshaker med titlen Mind Hunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit og skal handle om en FBI-agent, der i 1970’erne forsøger at fange en seriemorder. De forholdsvis ukendte Jonathan Groff (Looking) og Holt McCallany (Gangster Squad) skal spille hovedrollerne.

Forventes at få premiere på Netflix til oktober.

Teaser: Too Old to Die Young

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko