Nyhed
21. apr. 2020 | 12:15

Filmskaber giver platform til håbefulde unge

Foto | Jesper Christensen
Danske Alex Høgh Andersen medvirker i den internationale successerie Vikings, men har også taget sig tid til at gæsteoptræde i ungdomswebserien Centrum.

Ekko Shortlist-vinderen Jonas Risvig har midt i karantænen skabt en webserie, hvor danske kendisser hjælper med at fortolke unges oplevelse af coronakrisen.

Af Nicki Bruun

Den unge filmskaber Jonas Risvig har holdt sig i gang, siden han i efteråret vandt publikumsprisen ved Ekko Shortlist Awards for Ingen siger farvel, men alle forsvinder.

Instruktøren var kort efter tilbage med den forrygende Sort som Iris, som fik premiere på Ekko Shortlist. Og snart er han aktuel med en DR Ultra-serie, der står til at få premiere i maj.

Nu har coronakrisen stukket en kæp i hjulet på den samlede danske filmbranche, men det stopper ikke den initiativrige filmskaber.

På sin YouTube-konto har han i dag premiere på sin nye webserie Centrum, der kommer med et afsnit hver tirsdag og torsdag.

Den bliver lavet fra uge til uge, mens Danmark er i corona-nedlukning. Ungdomsserien overholder regeringens anbefalinger om at holde afstand, og den handler samtidig netop om den generations udfordringer med at være sammen hver for sig.

”Idéen opstod, da jeg stod og kiggede ud af mit vindue i Valby og så ned på skolen foran mit hjem. Jeg kom til at tænke på de sidste skoledage, der er blevet aflyst, efterskolers forsvundne afslutning og tabte studenterkørsler,” siger 26-årige Jonas Risvig, der trods sin unge alder allerede har lavet adskillige kortfilm, tv-programmer og musikvideoer.

”Jeg talte med min manuskriptforfatter Cecilia Claudie Sardou om de sløjfer, der er så vigtige at få bundet på sit liv som ungt menneske. De er nu aflyst, og det spring, jeg selv husker så tydeligt fra folkeskolen til gymnasiet og derfra og videre, er pludselig væk. Min mavefornemmelse siger mig, at de unge kommer til at få en hård sommer.”

Snak med statsminister
Jonas Risvig har den seneste tid opbygget et levende online-univers på det sociale medie Instagram, hvor hans over 30.000 følgere kan høre fra en filmskaber med succes.

Hver fredag i den sidste måned har instruktøren også afholdt en såkaldt digital skole, hvor han har snakket med nogle af Danmarks mest kendte mennesker om forskellige emner.

Gæsterne har talt både tidligere statsministre Helle Thorning Schmidt og Lars Løkke Rasmussen samt filmskabere som Jørgen Leth og Fenar Ahmad.

”Jeg tror, at der er kommet så mange med, fordi det er uprætentiøst og fejlbarligt. Og på et projekt som Centrum vil mange nok føle det som eksklusivt at følge med, fordi man ikke ved, hvad der kommer næste gang. Jeg aner heller ikke, hvad der sker om en måned, og det ville jeg elske selv at følge med i hos andre,” siger instruktøren.

Prominente navne
Jonas Risvig har også udnyttet sit efterhånden gode netværk til at få en række danske kendisser til at medvirke i Centrum.

”Hvert afsnit har en gæsteskuespiller, som er nogle ret prominente navne, der kommer og giver de unge en god oplevelse. Men de sender også et signal om, at hvis man sidder derhjemme og drømmer om at lave film, behøver det ikke være urealistisk,” fortæller Jonas Risvig.

”Med den rette energi og engagement behøver det ikke være en bjergbestigning at få for eksempel Vikings-stjernen Alex Høgh Andersen til at komme og være med.”

Hvordan unge snakker
Centrum
skal ikke bare være en serie for de unge. Den skal også være skabt af unge. Jonas Risvig opfordrer nemlig sit publikum til at byde ind med historier, og han regner med at oprette en redaktion, hvor de unge kan være med til at arbejde på manuskriptet.

Den slags samarbejde med unge mennesker har over flere projekter lært Jonas Risvig at kommunikere med den målgruppe.

”Jeg har brugt virkelig lang tid på bare at finde ud af, hvordan de snakker. Hvordan skriver man noget, der lyder autentisk for de unge? Det er vildt svært!” siger instruktøren med et grin.

”Det har taget et halvt år at finde tonen, men nu kan unge skuespillerne finde på at sige: ’Det lyder meget som noget, vi ville sige.’ Før det spurgte de tit, om de ikke måtte omformulere det.

Støtte til vækstlaget
Jonas Risvig har et håb om, at hans webserie kan tænde op under unge i hele Danmark, der går og drømmer om at lave film.

”Ved at lade det være en udvikling, man kan følge med i, kan de unge kigge ind i maskinrummet, mens vi arbejder. Jeg drømmer helt sikkert om, at det afføder en masse nye kortfilm og tv-serier rundt i de små byer i Danmark. Jeg håber, at unge drenge og piger i folkeskolen vil gribe et kamera og begynde at filme,” fortæller Jonas Risvig.

”Jeg vil gerne støtte vækstlaget i dansk film og gøre tiden lidt kortere, fra man går ud af gymnasiet, til man laver sin første kortfilm. Det ville være fedt, hvis de kunne komme i gang som femtenårige. Så fjerner man nogle af de stejle år med teori og giver dem produktionserfaring.”

Centrum: Første afsnit

Kommentarer

Jonas Risvig

Født 1993 i Silkeborg.

Vandt i 2016 en Zulu Award for bedste originale tv-program med Da Damark blev Suspekt.

Har kortfilmen Sort som Iris og musikvideoen Elskede at drømme, drømmer om at elske på Ekko Shortlist.

Ingen siger farvel, men alle forsvinder vandt Publikum Prisen ved Ekko Shortlist Awards 2019.

Webserien Centrum kommer i to afsnit om ugen på instruktørens YouTube-konto.

© Filmmagasinet Ekko