Interview
22. juni 2019 | 22:22

”Provinsen er mere end scootere og Red Bull”

Foto | Christian Torp
Jonas Risvig undlod at søge ind på Den Danske Filmskole og har brugt de sidste fem år på at være anti-filmskole i samarbejde med folk som Suspekt, Peter Sommer og Jean-Michel Jarre.

Jonas Risvig blev skræmt fra at søge ind på Filmskolen, men nu har han succes på Ekko Shortlist med et kærlighedsdrama fra sin hjemstavn.

Af Astrid Maan Thomsen

Hvis du vil optages på Den Danske Filmskole, skal du enten have været udsat for svigt, misbrug eller alkoholiske forældre – eller have rejst verden rundt. Hvis du ikke har gjort det, så har du ikke en historie at fortælle.

Det var, hvad Jonas Risvig i 2012 hørte en leder af Filmskolens manuskriptlinje sige på et intromøde.

”Jeg var så sikker på, at jeg var god til at lave film, men da jeg sad til det første intromøde i Aarhus, vidste jeg ikke, at jeg snart ville få det største tilbageslag,” husker 25-årige Jonas Risvig.

”Dér sad jeg – en ung dreng opvokset på en stille villavej i Silkeborg – og følte, at min provinsbaggrund betød, at jeg ikke ville kunne lave film. Det er ærgerligt, at skoler kan skræmme unge mennesker fra provinsen væk.”

Men Jonas Risvig er ikke desto mindre i dag en velanset instruktør af både dokumentarer og musikvideoer som Elskede at drømme, drømmer om at elske, der i 2018 blev nomineret for bedste fotografering ved Ekko Shortlist Awards.

Og nu er han klar med sin første længere fiktionskortfilm, Ingen siger farvel, men alle forsvinder, som i sin anden uge på Ekko Shortlist ligger nummer 2.

Autistiske dæmoner
Ingen siger farvel, men alle forsvinder handler om den 22-årige autist Jeppe, der arbejder på en campingplads ved Silkeborg og over en sommer møder bypigen Mynthe.

Begge har dæmoner at kæmpe med, men Jeppes er mere tydelige. Hans autisme betyder, at alt skal være i orden, og afvigelser skaber angst og vrede. Mynthe bliver en hjælp for ham, men langsomt forstår han, at hun har lige så meget brug for ham.

Ingen siger farvel, men alle forsvinder er skabt via egenfinansiering og med støtte af filmværkstedet i Aarhus, der har lagt 10.000 kroner i filmen.

”Hvis man er helt vild med kortfilm, så er det ikke sikkert, at man er vild med denne. For den minder om en lille spillefilm,” siger Jonas Risvig ærligt.

Han havde ikke faglitteratur og foldere i tankerne, da han valgte at lave en film om en autist. Alligevel har modtagelsen fra pårørende haft stor betydning.

”Vi har været på Landsforeningen Autismes SIKON-konference, hvor vi fik at vide, at filmen skildrer området flot. Mødre kom op til mig og sagde, at de kunne nikke genkendende til flere scener i filmen, og det gjorde mig meget stolt! Jeg vil gerne ramme folk. Det er det, jeg vil som instruktør.”

Peter Sommer viser vejen
Der er ikke meget provins over den unge instruktørs lejlighed i Valby. Det ligner mere en hip newyorker-stue, som mange københavnere ville stå i kø for at få. Men selv om bopælen er i storbyen, stammer kreativiteten fra Jonas Risvigs hjemby Silkeborg midt i provinsen.

Ingen siger farvel, men alle forsvinder er optaget i Silkeborg, og provinsskildringen kan instruktøren takke Peter Sommer for.

Jonas Risvig blev nemlig bedt af sangeren om at skabe en musikvideo til nummeret Elskede at drømme, drømmer om at elske, der handler om et kærlighedsforhold på randen af opløsning.

Efter en længere overvejelse stod det klart for instruktøren, at han skulle tilbage til sin hjemby for at fuldføre projektet.

”Jeg havde brug for at vende hjem og være rasende midt i larmen fra motorvejen og de store skove,” fortæller Jonas Risvig.

”Men musikvideoen var faktisk også en test for at se, om den her kortfilm kunne lade sig gøre. Jeg skulle se, om man kunne rykke en produktion til Silkeborg. Man kan sige, at det var Peter Sommer, som fik mig til at vende hjem.”

Provinsen indefra
Jonas Risvig har en umiddelbarhed over sig, og måske er det ungdommen i provinsen, der skinner igennem i hans værker. Den form for naivitet, som man får, når man vokser op et sted, hvor der er langt mellem husene, og hvor alting er mere nede på jorden.

Men de seneste år har han fulgt Suspekt rundt med et kamera til tv-programmet Da Danmark blev Suspekt og interviewet Jean-Michel Jarre. Og han har ikke planer om at sætte farten ned.

”Jeg har to projekter, som starter snart. Om kort tid begynder vi optagelserne til min første tv-serie på TV 2, og så har jeg lige færdiggjort et manuskript til en serie på DR3, der også skal foregå i min hjemby,” fortæller Jonas Risvig.

Han vil fortælle historien om en helt almindelig fyr på en villavej.

”Jeg er stolt af at sige, at jeg portrætterer provinsen, for det synes jeg faktisk ikke, at nogen gør lige nu. På tv er det ofte noget med scootere, Red Bull og Brian-typer, som kører rundt i hurtige biler. Det føles lidt, som om det er voksne mennesker, der prøver at huske deres egen ungdom.”

Jonas Risvig har brugt fem år på at være anti-skole og arbejdet sammen med folk som Jean-Michel Jarre, Suspekt og Peter Sommer. Med Ingen siger farvel, men alle forsvinder indfrier han drømmen om at lave et drama.

”I dag laver jeg det samme som dem fra Filmskolen, så måske burde jeg takke læreren, der skræmte mig væk,” siger han med et smil.

Kommentarer

Jonas Risvig

Født 1993 i Silkeborg.

Har arbejdet på projekter for kunstnere som Pusha T, Peter Sommer og Jean-Michel Jarre.

Vandt i 2016 en Zulu Award for bedste originale tv-program med Da Damark blev Suspekt.

Musikvideoen Elskede at drømme, drømmer om at elske var nomineret for bedste fotografering ved Ekko Shortlist Awards 2018.

Kortfilmen Ingen siger farvel, men alle forsvinder er udtaget til festivalen i Odense og kan ses på Ekko Shortlist.

© Filmmagasinet Ekko