Nyhed
23. feb. 2009 | 21:52

Flot og forudsigelig Oscarfest

Oscar-aftenen bød på et overdådigt og begejstret show, der ikke leverede store overraskelser.

Af Jesper Bo Petersen

Hele det glade hold bag Slumdog Millionaire fandt som en stor, lykkelig familie vej til podiet i Kodak Theater, da Danny Boyles film blev kåret som årets bedste. Otte priser blev det til for aftenens store vinder ved den 81. Oscarfest.

Instruktøren kunne da heller ikke lade være med at hoppe op og ned, da han selv modtog prisen som Bedste Instruktør – til stor moro for de forsamlede Hollywood-stjerner.

Filmen om vidunderdrengen fra Mumbais slumkvarterer trak dog ikke nogen priser til den indiske rollebesætning.

Den danske forbindelse
Slumdog Millionaire sad tungt på prisuddelingen og lagde en lidt forudsigelig dæmper på en ellers begejstret aften.

Filmen vandt fortjente priser for klipning og ikke mindst for Anthony Dod Mantles dynamiske billedside.

Den 53-årige britiske fotograf er uddannet på Den Danske Filmskole og har boet fast i Danmark siden 1985. Han er især kendt som dogmefotografen, der stod bag kameraet i Festen, Mifunes sidste sang og Julien Donkey-Boy, men han har også filmet Lars von Triers Dogville og den kommende Anitichrist.

Anthony Dod Mantle holdt en lykkelig tale, hvor han gennem den direkte transmission gav sine børn på den anden side af Atlanten besked på at gå i seng – en klassisk takketale-feature!

Finanskrisesjov
Årets prisoverraskelse kom i kategorien Bedste Fremmedsprogede Film, der både talte Cannes-vinderen Klassen og den israelske Waltz with Bashir. Det var den forholdsvis ukendte japanske film Departures, der løb med akademiets anerkendelse.

Men den måske største overraskelse var selve showet, der momentvis svingede som en hel Busby Berkeley Musical fra 30’ernes Hollywood.

Til at uddele skuespilpriserne, havde man til hver pris samlet fem tidligere vindere, der alle præsenterede en nomineret hver. Det gav showet en helt særlig aura.

Og årets debuterende vært overraskede positivt. Den australske skuespiller Hugh Jackman dansede og sang sig elegant igennem det obligatoriske åbningsnummer, der i bedste finanskrisestil tog sig ud som Jackmans eget hjemmegjorte show – mere var der simpelthen ikke råd til!

Det var veloplagt selvironi, med mange skarpe skud i bøssen til Hollywoods spidser.

Aftenens skarpeste tale
Hos de mandlige skuespillere var det som forventet Sean Penn, der i rollen som den homoseksuelle frontkæmper i Gus Van Sants Milk tog Prisen for Bedste Hovedrolle. 

Penn bidrog med aftenens skarpeste tale, hvor han langede verbalt ud efter alle, der vil forbyde homoseksuelle ægteskaber.

”Lige rettigheder til alle,” agiterede den tydeligt berørte Penn, der rundede sin tale af med en hyldest til konkurrenten Mickey Rourke, som har gjort forbløffende comeback i The Wrestler.

”Han er min broder,” sagde Penn.

En flaske shampoo
Kate Winslet vandt sin første Oscar, for sin hovedrolle i The Reader. Og det var på høje tid.

Hun indrømmede nemlig, at hun har drømt om den Oscar lige siden, hun som otteårige stod foran spejlet og takkede for en flaske shampoo.

”Det her er i hvert fald ikke en flaske Shampoo,” konstaterede Winslet, da hun stod med statuetten i hånden. Hun takkede stakåndet, men trods alt en del mere fattet, end da hun modtog to Golden Globes i sidste måned.

Tårer hos kolleger
Men Kate Winslet er ikke den eneste, der er blevet begunstiget med både globus og gylden mand.

Heath Ledgers familie var der for at modtage prisen for den afdøde skuespillers birolle i The Dark Knight, og det bragte en tåre frem hos mange af de efterladte kolleger.

Penelope Cruz kunne selv holde sin takkeltale, da hun vandt en Oscar for sin birolle i Woody Allens mest varmblodige film til dato, Vicky Cristina Barcelona.   

Ingen pris til Grisen

Tretten nomineringer havde David Finchers film Benjamin Buttons forunderlige liv modtaget. Det er kun overgået af Titanic, der i 1997 fik fjorten nomineringer.

Men den næste tre timer lange Forrest Gump-replica om manden, der lever livet baglæns, måtte tage til takke med tre priser, alle i inferiøre tekniske kategorier.

Endnu en gang havde Danmark en film med i opløbet om prisen til den bedste kortfilm. Grisen er produceret af M&M Production, der er eksperter i at lave film, som stryger direkte ind blandt de nominerede i kortfilmkategorien.

Den debuterende instruktør Dorthe W. Høgh måtte dog forlade Kodak Theater tomhændet.  

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko