Nyhed
02. jan. 2014 | 18:53 - Opdateret 03. jan. 2014 | 16:13

Gamle dogme-brødre dominerer Bodil

Foto | Christian Geisnæs
Jamie Bell er Bodil-nomineret i kategorien bedste mandlige birolle for sin præstation som uudgrundelig sadist i Lars von Triers Nymphomaniac.

Jagten og Nymphomaniac er topscorer med hver seks nomineringer til årets Bodil-uddeling, der ikke byder på opsigtsvækkende nomineringer.

Af Daniel Pilgaard

Foreningen Danske Filmkritikere har her til eftermiddag udløst spændingen og offentliggjort årets Bodil-nomineringer, hvor Thomas Vinterbergs Jagten og Lars von Triers Nymphomaniac fører an med seks nomineringer hver.

De to dogme-brødre er begge nomineret til hovedprisen ”årets bedste film”, hvor de konkurrerer med Michael Noers drama Nordvest, Nils Malmros’ personlige tragedie i Sorg og glæde og årets mest sete danske film Kvinden i buret.

Nomineringen af Mikkel Nørgaards filmatisering af Jussi-Adler Olsen populære krimi sender som den eneste overraskelse den roste Spies & Glistrup ud af det gode selskab.

Christoffers Boes film må i stedet nøjes en enkelt nominering i kategorien ”bedste mandlig hovedrolle”, hvor Nicolas Bro fuldt fortjent kan høste statuetten for sit portræt af den kontroversielle politiker.

Debutant i fint selskab
Her kommer den 41-årig Nicolas Bro oppe imod stærke præstationer fra Mads Mikkelsen i Jagten, Stellan Skargård for Nymphomaniac, Jacob Cedergren for Sorg og glæde og Gustav Dyekær Giese for sin debut i Nordvest.

Der kan nomineres op til fem personer i hver kategori, men kun to danske skuespillerinder har klaret turen gennem nåleøjet i kategorien ”bedste kvindelig hovedrolle”.

Her skal Sofie Gråbøl for sin indsats I lossens time dystre mod Helle Fagralids fine portræt af Nils Malmros’ kone i Sorg og glæde, mens den tidligere popsanger Stacy Martin og Charlotte Gainsbourg begge er nomineret for Nymphomaniac. Ingen skuespillerinde er fundet værdig til den femte nomineringsplads.

Kun én til Refns film
De udenlandske skuespillerinder fylder også i kategorien ”bedste kvindelige birolle”, hvor Kristin Scott Thomas er nomineret for at spille Ryan Goslings dæmoniske mor i Only God Forgives, hvilket er den eneste nominering til Nicolas Winding Refns udskældte film.

Uma Thurman er nomineret for Nymphomaniac, Sonja Richter for Kvinden i buret, mens veteranen Susse Wold og Anne-Louise Hassing begge er nomineret for Jagten.

I kategorien ”bedste mandlig birolle” snupper Jagten ligeledes to nomineringer til henholdsvis Lars Ranthe og Thomas Bo Larsen.

Her finder man igen også to udenlandske skuespillere i form af Jamie Bell for Nymphomaniac og svenske Fares Fares for rollen som Carl Mørcks tro væbner i Kvinden i buret, mens den selvlærte skuespiller Roland Møller, efter og Kapringen, får sin tredje Bodil-nominering på stribe for rollen som den underholdende gangster i Nordvest.

Guldpalme-vinder nomineret
For ”bedste ikke-amerikanske film” er de udvalgte film identiske med de fem film som Ekko for nylig kårede som årets bedste i samme kategori.

Her må sidste års Guldpalmevinder Adèles liv – kapitel 1 & 2 siges at være favorit med Paolo Sorrentinos Den store skønhed, der for nylig vandt som årets bedste film til European Film Award, som hårdeste konkurrent.

De øvrige nominerede er den populære belgiske tåreperser The Broken Circle Breakdown og Jacques Audiards medrivende Smagen af rust og ben samt den østrigske auteur Ulrich Seidl, der er nomineret for hele sin Paradis-trilogi.

For ”bedste amerikanske film” ligger Sundance-vinderen Hushpuppy lunt i svinget, når 30-årige Benh Zeitlins debutfilm skal konkurrere mod Richard Linklaters trilogi-afslutning Before Midnight, det flotte 3D-eventyr i rummet Gravity, Tarantinos blodige western Django Unchained og den charmerende storbyfilm Frances Ha.

Iransk stjernekigger
Historien om den iranske kvinde Sepideh, der drømmer om at blive astronaut i Berit Madsens Sepideh – Drømmen om stjernerne er indstillet som årets bedste dokumentarfilm. Om to uger har instruktøren muligheden for at sejre i den identiske kategori under Sundance Film Festival.

Andreas Johnsen er nomineret for Ai Weiwei the Fake Case, der giver et fascinerende indblik i den kinesiske kunsternes liv.

Sidste film i dokumentarkategorien er Blodets bånd om misbrugerens Svends turbulente liv med seksten børn. Den er instrueret af Pernille Bervald Jørgensen og Christian Sønderby Jepsen, der i 2011 fik en Bodil for Testamentet

Bodilprisen har været uddelt siden 1948, og prisuddelingen løber i år af stablen på Bremen Teater lørdag 1. februar, hvor skuespilleren Troels Lyby står for underholdningen som årets vært.

Bodil-nomineringer 2013

Dokumentar
Blodets bånd
Sepideh – Drømmen om stjernerne
Ai Weiwei – The Fake Case 

Kvindelig birolle
Anne-Louise Hassing (Jagten)
Susse Wold (Jagten)
Kristin Scott Thomas (Only God Forgives)
Uma Thurman (Nymphomaniac)
Sonja Richter (Kvinden i buret) 

Mandlig birolle
Roland Møller (Nordvest)
Lars Ranthe (Jagten)
Thomas Bo Larsen (Jagten)
Jaime Bell (Nymphomaniac)
Fares Fares (Kvinden i buret) 

Kvindelig hovedrolle
Sofie Gråbøl (I lossens time)
Charlotte Gainsbourg (Nymphomaniac)
Stacy Martin (Nymphomaniac)
Helle Fagralid (Sorg og glæde) 

Mandlig hovedrolle
Jacob Cedergren (Sorg og glæde)
Mads Mikkelsen (Jagten)
Nicolas Bro (Spies & Glistrup)
Gustav Dyekær Giese (Nordvest)
Stellan Skarsgård (Nymphomaniac) 

Ikke-amerikanske film
Paradis-trilogien (Paradis: Kærlighed, Paradis: Tro, Paradis: Håb)
Broken Circle Breakdown
Den store skønhed
Adeles liv – kapitel 1 & 2
Smagen af rust og ben 

Amerikanske film
Before Midnight
Django Unchained
Frances Ha
Gravity
Hushpuppy 

Danske film
Jagten
Nymphomaniac
Sorg og glæde
Nordvest
Kvinden i buret

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko