Nyhed
03. juni 2014 | 15:00 - Opdateret 07. juni 2014 | 11:55

Shortlist: Genistreg øverst på tredje uge

Foto | Ditte Kaehne Gade
Ditte Kaehne Gade har med Et børnehjem skabt stærke, animerede billeder til den tiårige Palles beretning om sin opvækst i et voldspræget hjem i 1940’erne.

En usædvanlig film holder førstepladsen på tredje uge. Interview og animation er før blevet forenet, men måske aldrig så rørende, skriver Ekkos chefredaktør om Et børnehjem.

Af Claus Christensen

Førstepladsen på top 10 har i nogen tid nærmest gået på omgang fra uge til uge. Men nu har én film skilt sig afgørende ud.

For tredje uge i træk ligger Et børnehjem nummer et, og det er der en god grund til. Ditte Kaehne Gade har gravet et hjerteskærende interview fra 1950 frem af DR’s arkiv og illustreret det med en animationsbilledside.

Reporteren fra DR besøger den tiårige Palle på et børnehjem. Hans opvækst har været præget af vold og omsorgssvigt. Når moren og faren sloges, gemte han sig i et skab i stuen. Og da faren faldt i vandet og druknede, blev Palle alene med sin letlevende mor, mens fremmede mænd kom og gik i lejligheden.

”Hvad bestiller din mor?”, spørger reporteren.

”Hun render med stoddere,” svarer den lille knægt med sin papirtynde stemme.

Moren gav Palle prygl, når han klagede sin nød. Til sidst fjernede myndighederne Palle og fik ham placeret på et børnehjem. Her slutter det fire minutter lange interview i en optimistisk tone:

”Jeg ved, hvad vi skal have til middag. Vil du vide det?” spørger DR’s reporter. ”Vi skal have æblesuppe og frikadeller.”

Animerede dokumentarfilm
Det er langt fra første gang, at dokumentariske interviews og animation flettes sammen.

Helt tilbage i 2004 skrev filmkonsulent Jakob Høgel således en artikel i Ekko om ”den animerede dokumentarfilm”, hvor han fremhæver to kortfilm, den svenske I skjul (en peruansk flygtningefamilie) og Kajsa Kvaales Danas have (udlændinge i Danmark).

Går vi endnu længere tilbage, så skabte Nick Park i 1989 en animeret billedside (dyr i en zoologisk have) til voxpops med beboere i kommunalt boligbyggeri og plejehjem i Oscarvinder-kortfilmen Creative Comforts.

I 2008 fik ”genren” et verdensomspændende gennembrud med Ari Foldmans Waltz with Bashir, hvor øjenvidneberetninger fra Israels invasion af Libanon i 1982 ledsages af en animeret og til tider surrealistisk billedside.

Ditte Kaehne Gades greb er ikke nyt, men spørgsmålet er, om det er gjort med en så bevægende effekt før. Kombinationen af den unikke arkivoptagelse og Gades åndsbeslægtede animation – den enkle streg, farvesymbolikken og det melankolske klavertema, som instruktøren selv har komponeret – går lige i hjertekulen.

Palles skæbne
Mange kortfilm gør sig store anstrengelser for at være avancerede og dybe, men Et børnehjem viser, at en enkelt genistreg er nok til at begå et lille mesterværk.

Gudskelov har brugerne af Ekko Shortlist opdaget perlen, som de foreløbig har honoreret med tre førstepladser samt et rekordstort antal kommentarer (læs dem under filmen).

Om Et børnehjem kan komme op blandt de mest succesfulde film på Ekko Shortlist, er for tidligt at spå om, men vi har lov at håbe.

Palles skæbne er uvis. Han ville i dag være 74 år, og spørgsmålet er, om han stadig er i live. Men man kunne godt unde ham at se Et børnehjem, for den er lavet med kærlighed af en uhyre talentfuld instruktør.

Kommentarer

Ditte Kaehne Gade

Født i Køge i 1985.

Uddannet fra Animationsskolen i Viborg.

Har været i praktik hos Cartoon Network i London.

Tidligere animator på Wulffmorgenthaler-serien Pandaerne.

Arbejder nu hos Moviestarplanet.

Et børnehjem er hendes første kortfilm som instruktør.

© Filmmagasinet Ekko